Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συναγωνισμός υποτέλειας για τη ΝΑΤΟική παρουσία

Κατηγορηματική η αντίθεση του ΚΚΕ

Κατηγορηματική χτες στη Βουλή ήταν η θέση του ΚΚΕ ενάντια στην εμπλοκή και νομιμοποίηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το πρόσχημα της ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας, που περιλαμβάνεται στο λεγόμενο ολυμπιακό νομοσχέδιο, πάντως παρατηρήθηκε η αγωνιώδης προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιηθεί από τη νομοθετική ρύθμιση, αν και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης παραδέχτηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει τις διαβουλεύσεις για τη ΝΑΤΟική παρουσία.

Επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η υφυπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά δήλωσε ότι στην τροπολογία «δε μιλάμε για στρατιωτικές δυνάμεις», σημειώνοντας ότι ορίζεται το κόστος στα 3.550.000 ευρώ, ώστε «σε περίπτωση που υπάρξουν φυσικές καταστροφές, τότε πρέπει να είναι εύκολη και δυνατή η μετακίνηση των δυνάμεων αυτών». Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικός οργανισμός κι εσείς ζητάτε μια υπηρεσία του», μιλώντας για «παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, με την τροπολογία αυτή «εδραιώνεται η αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο». Οσον αφορά τις ευθύνες της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, επισήμανε πως «είναι γνωστό ότι έχει συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ στην ανάμειξη του ΝΑΤΟ στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε «όλη η περιφρούρηση της χώρας να ανατεθεί στις ελληνικές δυνάμεις», τονίζοντας ότι «έχουμε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία», «γιατί δεν εμπιστευόμαστε τις Ενοπλες Δυνάμεις τις δικές μας και να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις κακοτοπιές;». Συνολικά για το θέμα της ασφάλειας της Ολυμπιάδας σημείωσε ότι «αυτή η τρομολαγνία θα έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις».

Σε μια προσπάθεια... να ασκήσουν αντιπολίτευση επιδόθηκαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «ξεχνώντας» ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε τις επαφές που ολοκλήρωσε η ΝΔ για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή. Αλλωστε, επί της ουσίας δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις για την τροπολογία. Αυτονόητη η ΝΑΤΟική βοήθεια ήταν σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει ένσταση στο θέμα του κόστους, αφού «είχε ανακοινωθεί ότι το κόστος δε θα το αναλάβει όλο η χώρα. Εδώ το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου», ενώ πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαν να έχουν γίνει όλα αυτά χωρίς να υπάρχει τόσο μεγάλη δημοσιότητα». Λόγους... ψυχολογικούς επικαλέστηκε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας για «αίσθηση ψύχωσης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων», ενώ ο Γιάννης Μαγκριώτης ήταν σαφής, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει τις κατάλληλες διεργασίες για να τύχει η Ελλάδα της βοήθειας εάν χρειαστεί», διαφωνώντας με την... επίσημη επιστολή που στάλθηκε προς το ΝΑΤΟ από το υπουργείο Αμυνας. Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας σημείωσε την ευαρέσκειά του που το ΠΑΣΟΚ «αποδέχεται το να συντάξουμε αυτή τη γραμμή της διεθνούς συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ