Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οξύτατες αντιθέσεις

Μπορεί, ο παγκοσμίως παραγόμενος πλούτος να είναι μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε και πολλαπλάσιος του αντίστοιχου πλούτου εδώ και λίγες δεκαετίες. Μπορεί, οι επιτεύξεις της επιστήμης και της τεχνικής, να έχουν δώσει ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες στο σύγχρονο άνθρωπο, απ' ό,τι λίγα χρόνια προηγούμενα, αλλά ο καπιταλισμός ποτέ δε σκάμπαζε από τέτοια. Πολύ περισσότερο δε σκαμπάζει από τέτοια σήμερα, στους καιρούς της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, των εντεινόμενων συνεχώς ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και του αυξανόμενου κεφαλαιοκρατικού ανταγωνισμού.

Ετσι, μπορεί μια χούφτα κεφαλαιοκράτες να μην ξέρουν καν τι έχουν, αλλά δεκάδες εκατομμύρια βρέφη και μικρά παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα και τις αρρώστιες, τις οποίες η ιατρική έχει από χρόνια αντιμετωπίσει με επιτυχία. Μπορεί, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων να υπερκαλύπτει τις ανάγκες του πλανήτη - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τροφίμων του ΟΗΕ - αλλά πάνω από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε συνθήκες απερίγραπτης φτώχειας και εξαθλίωσης, έχοντας εισόδημα έως ένα (1) δολάριο τη μέρα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου. Μια πραγματικότητα που σφραγίζεται καθημερινά και περισσότερο από οξύτατες κοινωνικές αντιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ