Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Ο Τσιγαρίδας αρνήθηκε να απαντήσει στην Πολιτική Αγωγή

Συνεχίστηκε χτες η απολογία του Χρ. Τσιγαρίδα, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις της έδρας, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής.

Ο Χρ. Τσιγαρίδας ανέφερε ότι ο ΕΛΑ δεν είχε αρχηγό και αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύνδεση του ΕΛΑ με τη «17η Νοέμβρη», λέγοντας ότι υπήρξε άβυσσος μεταξύ των δύο οργανώσεων. Με αφορμή ερώτηση του εισαγγελέα Ελ. Πατσή, αν ο ΕΛΑ είχε σχέσεις με τον Κάρλος, είπε ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση με οτιδήποτε συνάγεται από τα λεγόμενα αρχεία της Στάζι.

Για την Σ. Κυριακίδου ανέφερε ότι δε θα μπορούσε ποτέ να ήταν μέλος του ΕΛΑ και η γνώμη του είναι ότι είχε συναλλαγή με την Αστυνομία πριν δώσει την κατάθεσή της στον Ι. Διώτη.

Για τον Μ. Κασίμη ανέφερε ότι είναι αστείο να συζητάει κανείς ότι πήγε να πυροβολήσει τον Γ. Ραυτόπουλο, προσθέτοντας ότι ένας δημόσιος υπάλληλος, που συμμετέχει σε μια σύσκεψη, δεν μπορεί να ξέρει πότε θα τελειώσει, ώστε να φύγει στις 2.30 από τους Αμπελόκηπους και να βρίσκεται στις 2.50 στην Αγία Παρασκευή και μάλιστα με το δικό του αυτοκίνητο και να έχει προλάβει να πάρει μαζί του και συνεργούς.

Σε ερωτήσεις που του ζητούσαν να καταδικάσει τις ενέργειες της «1ης Μάη» και του ΕΛΑ μετά την ενοποίηση των δύο οργανώσεων απάντησε ότι «είναι φρονηματικού τύπου ερώτηση» και γι' αυτό δεν απαντάει. Για το αν υπήρχαν γυναίκες στον ΕΛΑ, είπε ότι μπορεί να υπήρχαν, όμως ο σύνδεσμός του του είχε πει ότι καμιά γυναίκα δεν είχε φτάσει στο σημείο να μπορεί να παίρνει μέρος σε ενέργειες ένοπλης πάλης.

Εντονα αντέδρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου Ελ. Μπρίλη, με ερώτηση - σχόλιο, είπε ότι αναρωτιέται, γιατί από κανέναν κατηγορούμενο δε ζητήθηκε συγνώμη από τα θύματα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως αποδοχή της ενοχής των κατηγορουμένων. Η Ελ. Μπρίλη προσπάθησε να διορθώσει την γκάφα της, λέγοντας ότι μίλησε για συγνώμη εκ μέρους του κ. Τσιγαρίδα και ένα λόγο παρηγοριάς εκ μέρους των υπόλοιπων κατηγορουμένων. «Από ποια θύματα να ζητήσει συγνώμη ο Χρ. Τσιγαρίδας, όταν αποχώρησε από τον ΕΛΑ το 1990;», ρώτησε ο Στ. Καμπάνης και η πρόεδρος του δικαστηρίου συνέχισε, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ζητήσει συγνώμη από το κράτος.

Τελικά, όταν ήρθε η ώρα της Πολιτικής Αγωγής για να υποβάλει ερωτήσεις, ο Χρ. Τσιγαρίδας αρνήθηκε να απαντήσει, διαμαρτυρόμενος, όπως είπε, για το νέο βούλευμα κατά του Γ. Σερίφη και γιατί η Πολιτική Αγωγή παρίσταται για υποθέσεις, που αφορούν στη δράση της «1ης Μάη» και του ΕΛΑ μετά την ενοποίησή τους, ενώ ο ίδιος δεν είχε καμιά συμμετοχή αυτήν την περίοδο.

Τελικά, το δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει, για το αν οι ερωτήσεις υποβληθούν μέσω της προέδρου και θα καταγραφούν στα πρακτικά. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ένα μέλος του δικαστηρίου υποστήριξε πως μετά την κατηγορηματική άρνηση του κατηγορουμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, η υποβολή ερωτήσεων αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων ενοχής σε βάρος του και απάδει στο νομικό μας πολιτισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργάνωση «διείσδυσης» η «1η Μάη» (2005-03-18 00:00:00.0)
Εισαγγελική έφεση στην απόφαση (2004-10-22 00:00:00.0)
Αρχισαν οι απολογίες (2004-07-09 00:00:00.0)
Αμφισβητούν την κατάθεση της Κυριακίδου (2004-06-29 00:00:00.0)
Λόγος για το πολιτικό έγκλημα (2004-02-18 00:00:00.0)
Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις (2003-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ