Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΙΓΑΛΕΩ
Πάνω στον αμίαντο δούλευαν οι εργαζόμενοι!
  • Η υπηρεσία μεταφέρθηκε, αλλά ως προσωρινή λύση επιλέχτηκε το Πνευματικό Κέντρο, η μοναδική αίθουσα πολιτισμού της πόλης
  • Παρέμβαση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης για το Αιγάλεω»

Σοβαρά ερωτήματα για την υγεία των εργαζομένων της Πολεοδομίας Αιγάλεω θέτει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συμπαράταξη για το Αιγάλεω». Με ξαφνική απόφαση, η Νομαρχία Αθηνών αποφάσισε τη μετεγκατάσταση τμήματος της Πολεοδομίας, λόγω έργων υγιεινής και ασφάλειας στο υπάρχον κτίριο (Μιλτιάδου 4). Οπως σημειώνει η δημοτική παράταξη «η μετεγκατάσταση γίνεται λόγω επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων από το δάπεδο αμιάντων, που υπάρχει στο συγκεκριμένο τμήμα του κτιρίου». Θέτει συνεπώς τα παρακάτω σημαντικά ερωτήματα:

  • Πότε αντιλήφθηκαν οι υπεύθυνοι ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα για την υγεία του προσωπικού;
  • Γιατί τόσον καιρό κώφευαν στις πολύμηνες διαμαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων στην πολεοδομία;

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η δημοτική αρχή χρέος έχει να παρέμβει ώστε να έρθει στο φως η υπόθεση. Ετσι ώστε να πληροφορηθεί ο λαός, τι είδους "επιβλαβείς επιπτώσεις" υπήρχαν μέχρι σήμερα στους εργαζόμενους, ενός δημόσιου χώρου που λειτουργεί στην πόλη». Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης για το Αιγάλεω», Γιώτης Σατζαρίδης, σε δήλωσή του στο «Ρ» για το θέμα στάθηκε σε τρία σημεία:

«Πρώτον, απ' όσα στοιχεία μπορέσαμε να συλλέξουμε μέχρι τώρα φαίνεται ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι σημερινή. Απλά εμείς δεν τη γνωρίζαμε. Σαφώς όμως υπήρχαν και υπάρχουν εκείνοι που γνώριζαν, δηλαδή η διεύθυνση της Πολεοδομίας και η Νομαρχία. Πληροφορηθήκαμε πως εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα υπήρχαν διαμαρτυρίες των εργαζομένων, συνεπώς οι ευθύνες τους είναι μεγάλες όσων γνώριζαν και κώφευαν.

Δεύτερον, η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας είναι κεντρικό ζήτημα του παραρτήματός μας. Γι' αυτό είμαστε πολύ περίεργοι να μάθουμε ποιες ακριβώς είναι αυτές οι "επιβλαβείς επιπτώσεις" που ανέφερε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης αίτησης της πολεοδομίας προς το Δήμο για να παραχωρηθεί χώρος μετεγκατάστασης.

Τρίτον, η δημοτική αρχή δεν πρέπει να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να έρθει όλη η υπόθεση στην επιφάνεια. Είναι δημόσιος χώρος, χώρος που λειτουργεί στην πόλη μας και δεν έχει κανείς απολύτως κανένα λόγο να υποτιμήσει το γεγονός».

Ενα δεύτερο ζήτημα που προκύπτει είναι πως για να στεγαστεί η πολεοδομία προσωρινά (;) μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη, επιλέχτηκε το Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου. O χώρος αυτός είναι η μοναδική αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη. Και για το ζήτημα αυτό προκύπτουν ερωτήματα, σημειώνει η δημοτική παράταξη:

  • Γιατί η διεύθυνση της Πολεοδομίας αλλά και η Νομαρχία δε φρόντισαν και δεν οργάνωσαν από καιρό την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων σε άλλο κτίριο της πόλης από τα πολλά που ενοικιάζονται;
  • Γιατί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ολιγωρούσαν; Γιατί ξαφνικά η δημοτική αρχή επινόησε την «εύκολη» και απαράδεκτη λύση, να μεταφερθεί το τμήμα αδειών της πολεοδομίας στο πολιτιστικό κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», καταργώντας τη μοναδική αίθουσα πολιτισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης για τρεις τουλάχιστον μήνες;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ