Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σπεύδουν και οι ΗΠΑ, μετά την ΕΕ, να χρηματοδοτήσουν την κατοχή

Μέτρα οικονομικής και πολιτικής ενίσχυσης του ψευδοκράτους ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ. Διευκρινίζουν ότι θα κινούνται στην ίδια γραμμή με τις αποφάσεις της ΕΕ, που «ξεχνώντας» την εισβολή, την προσφυγιά και την κατοχή, ετοιμάζεται για πλούσια χρηματοδότηση του «Αττίλα».

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, διά του εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, χαιρέτισαν το πακέτο μέτρων για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων που ανακοίνωσε η Κομισιόν (απ' ευθείας εμπόριο με τις κατοχικές αρχές από τα τουρκοκυπριακά λιμάνια και χορήγηση 259 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2006).

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον διαμήνυσε ότι εργάζεται σε συντονισμό με τις Βρυξέλλες για την ετοιμασία του δικού της πακέτου μέτρων, που θα συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ καλωσόρισε τα βήματα της Κομισιόν έναντι των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι η χώρα του προσβλέπει στην εφαρμογή των μέτρων, ειδικότερα αυτών που αφορούν το απευθείας εμπόριο με το βόρειο τμήμα της Κύπρου διότι, όπως είπε, «μπορεί να βοηθήσει στην τελική επανένωση της Κύπρου». Για την ώρα δε διευκρίνισε σε τι ακριβώς θα συνίστανται τα αμερικανικά μέτρα, αλλά πηγές κάνουν λόγο για χορήγηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη Λευκωσία, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη ενός βέλτιστου συμβιβασμού στη βάση των αντιπροτάσεων που έχει υποβάλει στην Κομισιόν. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει την πολιτική και νομική μάχη για να αποφευχθούν παράνομες πολιτικά και νομικά μη λυσιτελείς λύσεις», είπε.

Εξάλλου, απαντώντας σε δημοσιογράφους και επικρίσεις ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα να αποτρέψει τούτες τις κινήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, τόνισε: «Λέτε και λέει φυσικά και μια μερίδα αντιπολιτευτικώς διακείμενη προς την κυβέρνηση ότι δε λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Εκείνο το οποίο σας ανέφερα προηγουμένως σε σχέση με τα μέτρα της ΕΕ νομίζω είναι αρκετό για να δείξει ότι η κυβέρνηση ενεργεί προληπτικά. Ισως, ορισμένοι θα εννοούσαν ότι προληπτικά έπρεπε να ενεργήσει η κυβέρνηση, ώστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι "ναι", για να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις. Ομως, αυτό το θέμα έκλεισε. 75% των Ελληνοκυπρίων πολιτών ψήφισαν "όχι"

Και συνέχισε: «Ξέραμε ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε κάποιο βαθμό. Εχουμε προλάβει και ενεργήσει έτσι ώστε να αποτραπεί η άμεση επιβολή των μύριων κακών που έλεγαν ορισμένοι και αυτή η πολιτική τους συνεχίζεται. Συνεχίζεται, και έχει αποδειχθεί ότι συνεχίζεται, χωρίς να υπάρχουν πράγματι εκείνα τα κακά που έλεγαν ορισμένοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ