Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
9 Οκτωβρίου οι «εκλογές»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η 9η Οκτωβρίου ορίστηκε χτες ως η ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν από την εκλογική επιτροπή -- παρά το εκτεταμένο κύμα βίας που συνεχίζει να προκαλεί γενικευμένο πρόβλημα στην εγγραφή ψηφοφόρων. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές, ωστόσο, αναβλήθηκαν για τον Απρίλιο του 2005. Αυτή ήταν η τελευταία απόδειξη (αν χρειαζόταν κάποια, καθώς τα πράγματα ήταν ήδη προφανή) για την πραγματική στοχοθεσία των εκλογών, τη νομιμοποίηση δηλαδή της εξουσίας Καρζάι και όχι κάποιον φανταστικό «εκδημοκρατισμό», για τον οποίο μιλούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

Πάντως, οι επιθέσεις εναντίον των προσπαθειών να εκπληρωθούν ακόμη κι οι πιο στοιχειώδεις όροι για τις εκλογές αυτές συνεχίζουν να εντείνονται. Προχτές στην επαρχία Νανγκαρχάρ μια εργαζόμενη για την εγγραφή ψηφοφόρων εν όψει των εκλογών σκοτώθηκε και άλλη μία τραυματίστηκε από τα θραύσματα νάρκης που εξερράγη κάτω από το όχημα στο οποίο επέβαιναν. Συνεχίζονται, ακόμη, και γενικότερες πολεμικές συγκρούσεις: Τουλάχιστον έξι Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν προχτές σε ενέδρα στην επαρχία Φάραχ, στο δρόμο Χεράτ-Κανταχάρ, δήλωσε αξιωματούχος, επιρρίπτοντας την ευθύνη «σε μαχητές Ταλιμπάν».

Στο βορρά, μια κυβερνητική αντιπροσωπεία μετέβη εσπευσμένα στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, για να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στον στρατηγό Μοχάμεντ Ατα και τον επικεφαλής της κυβερνητικής αστυνομίας στην περιοχή, Ακραμ Χακρεζουάλ, που έχουν έρθει σε κατά μέτωπο σύγκρουση διότι ο δεύτερος είχε κατηγορήσει σε συνέντευξή του στο BBC τον πολέμαρχο ότι «εμπλέκεται βαθιά στο εμπόριο ναρκωτικών», πράγμα που αναγκάστηκε να αναιρέσει μετά τη σύλληψή του από ενόπλους του στρατηγού.

Τέλος, στην Καμπούλ, κατονομάστηκε ο επικεφαλής ομάδας που διατηρούσε «ιδιωτική φυλακή» και βασάνιζε Αφγανούς. Πρόκειται για τον Τζόναθαν Κ. Ιντέμα, πρώην άνδρα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ο οποίος δρούσε «αυτόνομα και ανεξέλεγκτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ