Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμενόμενα καταδικαστική η Χάγη για το τείχος

Το τείχος του αίσχους που υψώνει το Ισραήλ

Associated Press

Το τείχος του αίσχους που υψώνει το Ισραήλ
ΧΑΓΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Η πορεία ανέγερσης του τείχους οδηγεί σε τετελεσμένη κατάσταση η οποία, ασχέτως του τι υποστηρίζει το Ισραήλ, αποτελεί προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών και κατά συνέπεια παραβιάζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση». Αυτό αναφέρει στην πολυσέλιδη απόφασή του το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταλήγοντας ότι το τείχος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να κατεδαφιστεί, καθώς οι λόγοι ασφαλείας που επικαλείται το Ισραήλ δε δικαιολογούν την επιλογή της συγκεκριμένης χάραξης.

Με 14 ψήφους υπέρ και 1 κατά από τον Αμερικανό δικαστή, το Δικαστήριο προτείνει την καταβολή αποζημιώσεων στους Παλαιστινίους που υπέστησαν υλικές ζημιές, καθώς και την επιστροφή των εκτάσεων που κατασχέθηκαν. Καλεί, επίσης, τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβουν, έτσι ώστε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Το δικαστήριο, επίσης, ομοφώνως, απορρίπτει τις ενστάσεις που κατατέθηκαν από το Ισραήλ. Απορρίπτει το επιχείρημα ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενήργησε παρανόμως ζητώντας γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου και αντικρούει και τον ισχυρισμό, που υποστηρίχτηκε και από ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία και άλλες χώρες εκτός του Ισραήλ, ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό, και κατά συνέπεια το Δικαστήριο της Χάγης είναι αναρμόδιο. «Ενα νομικό θέμα έχει και πολιτικές πτυχές» απαντά το Δικαστήριο.

Πρώτες αντιδράσεις

Για «ιστορική απόφαση» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμάντ Κορέι, τονίζοντας ότι πλέον το τείχος πρέπει να γκρεμιστεί. Για «νίκη της δικαιοσύνης» μίλησε ο Γιάσερ Αραφάτ. Σαφέστερος εμφανίστηκε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος εκτίμησε ότι η απόφαση εκτός από ράπισμα προς το Ισραήλ είναι μήνυμα και προς τις ΗΠΑ, «οι οποίες καλό θα είναι να συνεισφέρουν στη συμμόρφωση του Ισραήλ».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Τζόναθαν Πέλεντ, επανέλαβε ότι το Ισραήλ «δε θα υπακούσει στη γνωμοδότηση μιας αναρμόδιας επιτροπής, που δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρεμβαίνει στις διαμάχες του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους». Κατηγόρησε, επίσης, το Δικαστήριο για αντι-ισραηλινή μεροληψία «αφού αποτελούνταν κυρίως από Ευρωπαίους που δε φημίζονται για τη θετική τους στάση απέναντι στο Ισραήλ και είθισται να αγνοούν την παλαιστινιακή τρομοκρατία».

Προκλητικότερος ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, είπε ότι «πρόκειται για άλλη μια απόφαση που θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας». Ηπιότερου ύφους αλλά ανάλογου περιεχομένου ήταν το σχόλιο του Λευκού Οίκου, που υιοθέτησε τη θέση περί αναρμοδιότητας του Δικαστηρίου της Χάγης.

Η... συνηθισμένη βία

Πυκνή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, χτες, στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όταν Παλαιστίνιος έριξε χειροβομβίδα σε ισραηλινή περίπολο. Δεν προκλήθηκαν θύματα, ενώ από θαύμα γλίτωσαν και όσοι συμμετείχαν στις κηδείες των Παλαιστινίων θυμάτων της Πέμπτης, καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Στη Ράφα, 2 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες.

Τα ξημερώματα, χτες, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μικρή εισβολή στη Χεβρώνα, όπου σκότωσε ένα στέλεχος της «Φατάχ». Την ίδια ώρα, ένας δεύτερος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός κοντά στον εποικισμό Κάρνεϊ Σομρόν, της Δυτικής Οχθης, όταν δε σταμάτησε για έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ