Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ... «ΜΕΤΡΟ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
Ξηλώνουν βίαια τις σκηνές!

Επίκαιρη Ερώτηση, για τα ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα «αποκατάστασης», κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος  

Το μόνο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν σκηνές, άσχετα αν οι σεισμόπληκτοι μένουν στους δρόμους...
Το μόνο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν σκηνές, άσχετα αν οι σεισμόπληκτοι μένουν στους δρόμους...
Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τον απολογισμό - «φιάσκο» του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με βάση τον οποίο αποδείχτηκε περίτρανα ότι η αποκατάσταση των σεισμοπαθών - ακόμη και στο θέμα της προσωρινής τους στέγασης - προχωρά με βήματα χελώνας και δόθηκε εντολή για βίαιη απομάκρυνση των σκηνών, με στόχο να υπάρχουν μεν σεισμόπληκτοι στο δρόμο, αλλά να μη... φαίνονται! Χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία επισημαίνει την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων, τόσο για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων, όσο και για την αποκατάσταση των σπιτιών τους.

Με μια επιχείρηση - «σκούπα» της Δημοτικής Αστυνομίας του Μενιδίου (σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εντολή δόθηκε από το γραφείο της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου) χτες το πρωί εξαφανίστηκαν δεκάδες σκηνές, κυρίως αλλοδαπών, από την περιοχή της Αγίας Τριάδας. Σήμερα, μάλιστα, ετοιμάζεται μια νέα παρόμοια επιχείρηση - ίσως όχι μόνο στο Μενίδι - προκειμένου να εξαφανιστούν με το ζόρι οι σκηνές, οι οποίες, σύμφωνα με κάποιους νοσηρούς ασφαλώς εγκεφάλους, θεωρείται ότι βλάπτουν την... εικόνα της κυβέρνησης, που εξακολουθεί να παινεύεται ότι έχει λύσει όλα τα προβλήματα! Κατά τη χτεσινή επιχείρηση ξηλώθηκαν σκηνές αλλοδαπών που φιλοξενούσαν ακόμη και μικρά παιδιά και προπάντων χωρίς να τους δοθεί ούτε καν κάποια υπόσχεση για φιλοξενία τους κάπου αλλού - έστω σε κάποια λυόμενα. Τους άφησαν, δηλαδή κυριολεκτικά στο δρόμο...

Οπως είναι γνωστό, με προχτεσινή του επιστολή ο δήμαρχος Μενιδίου ανέφερε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στην περιοχή του υπάρχουν 35 οικογένειες Ελλήνων, που διαμένουν στις σκηνές και στις οποίες θα διανεμηθούν λυόμενα, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα εγκατάστασής τους. Ανέφερε, επίσης, ότι « υπάρχουν άλλες 25 σκηνές, στις οποίες μένουν αλλοδαποί, χωρίς να έχουν βασικά στοιχεία αναγνωρίσεως και εξετάζεται ιδιαίτερα η περίπτωσή τους». Προφανώς ο δήμαρχος, όταν έλεγε πως εξετάζεται ιδιαίτερα η περίπτωσή τους, εννοούσε ότι εξετάζεται το πώς θα πεταχτούν στο δρόμο... Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και αυτό που αναφέρει ο δήμαρχος περί έλλειψης ,«βασικών στοιχείων αναγνωρίσεως», καθώς, όπως πληροφορηθήκαμε χτες οι αλλοδαποί που διέμεναν στις σκηνές και διαβατήρια έχουν και άλλα επίσημα έγγραφα και νόμιμα δουλεύουν στη χώρα μας.

Επίκαιρη Ερώτηση

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος αναφέρει ότι τα κοινωνικά προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από το σεισμό στο Μενίδι, είναι εκρηκτικά. Τα μέτρα προσωρινής στέγασης που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν. Τα κοντέινερς, που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, είναι λιγότερα από τις σχετικές αιτήσεις, ενώ πολλά από αυτά είναι κατεστραμμένα. Πολλοί σεισμοπαθείς εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές. Επιπλέον, υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας από μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη για εγκατάσταση λυομένων αιθουσών, ώστε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία σε πρωινή βάρδια. «Εξάλλου - τονίζει σε άλλο σημείο ο βουλευτής του ΚΚΕ - τα ποσά που διαθέτει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια είναι πενιχρά, πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με υπολογισμούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, το τελικό κόστος των επισκευών θα είναι μέχρι και 70% μεγαλύτερο από αυτό που εγκρίνουν οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων».

Θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε το κράτος να καλύπτει την αποκατάσταση των ζημιών ή την ανακατασκευή της πρώτης κατοικίας 100%, με βάση τα πραγματικά τιμολόγια της αγοράς. Ακόμη, θα πρέπει να παραγραφούν τα χρέη από στεγαστικά δάνεια όσων οι κατοικίες καταστράφηκαν από τον σεισμό, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος, καταλήγοντας απευθύνει το εξής ερώτημα προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ: «Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της περιοχής, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ