Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Και με τη «βούλα» της θα πετά ο ιπτάμενος χαφιές

Eurokinissi

Ο ιπτάμενος ηλεκτρονικός χαφιές «Ζέπελιν» θα συλλέγει πληροφορίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και με τη «βούλα» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η Αρχή Προστασίας, με χτεσινή ανακοίνωσή της, και σε ρόλου Ποντίου Πιλάτου δίνει το «οκέι» για τη λειτουργία του συστήματος «Ζέπελιν». Η Αρχή αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων για την επικείμενη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος λήψης εικόνων μέσω του αερόπλοιου «Ζέπελιν» και της δημιουργίας σχετικού αρχείου.

Οπως προκύπτει από τη γνωστοποίηση, αναφέρει η Αρχή Προστασίας, «δεν περιλαμβάνονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» και συνεπώς δεν απαιτείται η άδεια της Αρχής για τη σύσταση και λειτουργία του αρχείου.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα εμποδίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να διεισδύσουν και στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κατά τη λειτουργία του «Ζέπελιν». Αντί αυτού, η Αρχή εμφανίζεται καθησυχαστική, αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι αυτή θα εποπτεύει, θα παρακολουθεί και θα ελέγχει όλη τη διαδικασία, προκειμένου να τηρούνται οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Για άλλη μια φορά, προβάλλεται ως επιχείρημα η προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Οι εικόνες που θα λαμβάνονται θα μεταβιβάζονται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας της ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής) και στη συνέχεια θα τηρούνται τα αρχεία για χρονικό διάστημα επτά ημερών, ενώ υπεύθυνος επεξεργασίας του συστήματος είναι το Αρχηγείο της Αστυνομίας και την πρόσβαση στο σχετικό αρχείο μπορούν να έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι τις αμέσως προσεχείς μέρες θα αρχίσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις του «Ζέπελιν», τόσο για την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού που θα επιβαίνει σ' αυτό, όσο και για τη δοκιμή του τεχνολογικού του εξοπλισμού.

Το «Ζέπελιν», όπως αναφέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έχει τη δυνατότητα να πετά μέχρι τα 3.300 μέτρα για 16 ώρες τη μέρα, για επτά μέρες τη βδομάδα, μέρα και νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Ζέπελιν» αντιμετωπίζει προβλήματα πτήσης σε περίπτωση που φυσούν άνεμοι πάνω από 4 μποφόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ