Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Εννιά παραπομπές της χώρας για το περιβάλλον

Τη διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για εννέα υποθέσεις, που αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, αποφάσισε να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να οικοδομήσει φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, εκτοξεύοντας υποκριτικούς όρκους πίστης στην προστασία του περιβάλλοντος σαν τις πρόσφατες του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, κατά την ομιλία του στην προσυνεδριακή διάσκεψη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη!

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θέσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου την Ελλάδα για τις εξής παραβάσεις:

  • Επειδή δεν έχει αποσύρει με ασφαλή τρόπο ηλεκτρικό εξοπλισμό που περιέχει πολυχλωροδιφαινίλια, δηλαδή το γνωστό μας καρκινογόνο κλοφέν. Σημειώνεται ότι χώρα μας δεν έχει μέχρι σήμερα πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το σημαντικό αυτό πρόβλημα δημόσιας υγείας, παρότι ήδη έχει καταδικαστεί πρωτόδικα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...
  • Επειδή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και μολύνει το περιβάλλον, εξαιτίας της ανεπαρκούς διαχείρισης της λάσπης, που προέρχεται από τον καθαρισμό των λυμάτων στην Ψυττάλεια. Σημειώνεται ότι η λάσπη σήμερα που έχει συσσωρευτεί στην Ψυττάλεια ανέρχεται σε 100.000 τόνους!
  • Επειδή δεν παίρνει μέτρα προστασίας για την έχιδνα της Μήλου, που αποτελεί σπάνιο είδος πανίδας.
  • Επειδή δεν παίρνει μέτρα για την κατάργηση της παράνομης χωματερής «Πρασσιανό Φαράγγι» στην τοποθεσία Μαρουλάς Κρήτης, η οποία βρίσκεται σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών «Νατούρα 2000».
  • Επειδή δεν έχει θεσπίσει τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα για τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπής του ρύπου του όζοντος στην ατμόσφαιρα, αλλά και για την υποχρεωτική ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να προειδοποιούνται και να κάθονται στα σπίτια τους όταν το όριο συναγερμού για το ρύπο αυτό ξεπεραστούν.
  • Επειδή δεν έχει υποβάλει εκθέσεις για τη χρήση του φυτοφαρμάκου μεθυλοβρωμίδιο, που καταστρέφει τη στιβάδα του όζοντος.
  • Επειδή δεν έχει τηρήσει την προθεσμία του Δεκέμβρη του 2000, για την εγκατάσταση μονάδων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.

Τέλος, η χώρα μας δέχεται δύο ακόμη προειδοποιήσεις, επειδή ακόμη δεν έχει θεσπίσει το ανήθικο και αναποτελεσματικό μέτρο της εμπορίας των ρύπων, με πρόσχημα τη μείωση των ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του «θερμοκηπίου»!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ