Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΩΝ
Στην «πεπατημένη» της εμπορευματοποίησης

Στην πεπατημένη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το «άδειασμα» όπως - όπως των Ψυχιατρείων - και όχι της αποασυλοποίησης μέσα από δημόσιες δομές και την επιστημονική καθοδήγηση δημόσιου κέντρου - θα πορευτεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Νικ. Κακλαμάνη, με αφορμή τις αντιδράσεις μερίδας κατοίκων της Αίγινας για τη λειτουργία ξενώνα ατόμων με νοητική υστέρηση. Η κυβέρνηση, κυνηγώντας την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, παραδίδει αυτές τις κατηγορίες των αρρώστων στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η επιλογή αυτή προοιωνίζεται δραματικές εξελίξεις, καθώς τα προγράμματα έχουν ημερομηνία λήξης.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, όταν μια μη κερδοσκοπική εταιρία νοίκιασε ένα ξενοδοχείο για να το μετατρέψει σε ξενώνα. Την ίδια περίοδο (23.9.2003) οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά διαπίστωσαν ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο, θέμα το οποίο επανέφερε ο δήμαρχος Αίγινας Δ. Μούρτζης, σε υπόμνημά του (13.7.2004) προς τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη, σημειώνοντας ότι «δεν έχει χορηγηθεί άδεια λειτουργίας».

Βέβαια, οι αντιδράσεις των κατοίκων της Αίγινας δεν επικεντρώνονται στην ακαταλληλότητα του κτιρίου ή στον τρόπο της αποασυλοποίησης, αλλά έχουν τα χαρακτηριστικά της καθολικής άρνησης στη μεταφορά ασθενών στις γειτονιές. Τέτοιες αντιδράσεις - πέρα από οποιαδήποτε έλλειψη ενημέρωσης - δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο. Μάλιστα, προσφέρουν το άλλοθι στην κυβέρνηση για να «περάσει τη λογική του αδειάσματος των Ψυχιατρείων» με πλειοδοσία πολιτιστικής ευαισθησίας.

«Ο πολιτισμός μιας πολιτείας και η ευαισθησία μιας κοινωνίας αξιολογείται και τελικά βαθμολογείται από τη συμπεριφορά μας απέναντι στους κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους», σημειώνει στις χτεσινές δηλώσεις του ο Ν. Κακλαμάνης και αναφέρει τους ανθρώπους που «πάσχουν από ψυχικές ασθένειες». «Η παρούσα ηγεσία του υπουργείου, συνεχίζει, αλλά πιστεύω και η κυβέρνηση, απευθυνόμεθα στις τοπικές κοινωνίες και τους ζητάμε να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε το σχέδιο της αποασυλοποίησης. Τους ζητάμε να μας βοηθήσουν να αδειάσουμε τα Ψυχιατρεία από αυτούς τους ασθενείς, που μπορούν να ζήσουν ανάμεσά μας».

«Διαφορετικά είμαι υποχρεωμένος κόντρα στο ρεύμα, να πάω και να εγκαταστήσω προσωπικά εγώ τα δώδεκα άτομα», τονίζει ο Ν. Κακλαμάνης, που υποστηρίζει ότι ο ξενώνας είναι στην κατάλληλη θέση και ότι «όλες οι προϋποθέσεις είναι νόμιμες».

Ωστόσο, όμως, η «κόντρα στο ρεύμα» του υπουργού Υγείας είναι προσαρμοσμένη στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ομολογεί ο ίδιος, απαντώντας στην ερώτηση για το αν θα είναι ανυποχώρητος: «Το θέμα, είπε, δεν είναι τι είμαι εγώ, ή όποιος υπουργός. Είναι επιταγή και της κοινωνίας γενικότερα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ειδικότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ