Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Σε υψηλά επίπεδα η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα

Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα της ICAP - παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με πέρσι - το 1/3 των νοικοκυριών αναμένει φέτος επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου

Το 1/3 των ελληνικών νοικοκυριών - για την ακρίβεια το 30,7% - εκτιμά ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στο έτος 2004. Αν και η εικόνα παρουσιάζει μικρή βελτίωση συγκριτικά με πέρσι (50,5%), το ποσοστό των νοικοκυριών (30,7%) που αναμένει χειροτέρευση της οικονομικής τους θέσης είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της ICAP, που δημοσιοποιήθηκε χτες και καταγράφει τις προσδοκίες των ελληνικών νοικοκυριών σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης και άρα του βιοτικού τους επιπέδου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές του Μάρτη, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι - με νωπές τις προεκλογικές υποσχέσεις - η αλλαγή της κυβέρνησης επηρέασε το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η μείωση του ποσοστού των νοικοκυριών που εκτιμά ότι φέτος δε θα επιδεινωθεί η οικονομική τους κατάσταση δε σημαίνει - βάσει των στοιχείων της έρευνας - πως αναμένει και σημαντική βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης. Καταγράφουμε από την έρευνα πως το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν αβεβαιότητα για την πορεία του βιοτικού τους επιπέδου έχει υπερδιπλασιαστεί. Από το 6,2% που ήταν πέρσι, φέτος εκτοξεύτηκε στο 14,2%. Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη καταγράφει μικρή αύξηση, 34,7% έναντι 30,2%, ενώ το ποσοστό αυτών που αναμένουν βελτίωση διαμορφώνεται στο 20,5% έναντι 13,2%.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η σημαντική βελτίωση της αισιοδοξίας δε στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα, αλλά στις προσδοκίες. Τα απολογιστικά στοιχεία για την πραγματική εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών για τα έτη 2001-2002 και 2003 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απογοητευτικά. Αποτυπώνουν ανάγλυφα την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ICAP:

  • Το 2003, μόλις το 59,2% των νοικοκυριών κατόρθωσε να ισοσκελίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, έναντι 57,2% το 2002 και 63,4% το 2001.
  • Το ποσοστό των νοικοκυρών που οι δαπάνες ήταν μεγαλύτερες από το εισόδημα και κατέφυγαν στο δανεισμό ή την ανάλωση παλαιότερων αποταμιεύσεων φτάνει το 26,8% έναντι 27,2% το 2002 και 20,6% το 2001.
  • Σταθερά πτωτικά κινείται το ποσοστό των νοικοκυριών που το εισόδημα υπερβαίνει τις δαπάνες, φτάνοντας το 14%, όταν το 2002 ήταν 15,5 και το 2001 16,2%. Από την ανάλυση των στοιχείων των προηγούμενων ετών, προκύπτει πως παρά τις θετικές προσδοκίες, η πραγματικότητα παραμένει ζοφερή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ