Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
SOS για την αρχιτεκτονική κληρονομιά

Η σημερινή όψη της οικίας Σούτζου
Η σημερινή όψη της οικίας Σούτζου
Σήμα κινδύνου για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς εκπέμπει η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Στη Γενική Συνέλευση της Σχολής (7/7) συζητήθηκε εκτενώς το φαινόμενο της αθρόας κατεδάφισης ιστορικών κτιρίων της Αθήνας ή σε όσα είναι κηρυγμένα ως διατηρητέα η κατεδάφιση ολόκληρου του κτιρίου πλην της πρόσοψής του και η οικοδόμηση πίσω και επάνω σ' αυτό νέου κτιρίου με περισσότερους ορόφους και έκταση. Τους τελευταίους μήνες, εκτελούνται ή είναι υπό εκτέλεση τέτοιου είδους «ανακατασκευές» σε πολλά κτίρια των Αθηνών, τα περισσότερα κηρυγμένα μνημεία (αναφέρονται ενδεικτικά πάνω από 15 περιπτώσεις).

Σύμφωνα με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, δε χαρακτηρίζεται το καπνεργοστάσιο στη Νίκαια, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Ι. Σαπόρτα, και επομένως θα συνεχιστεί η κατεδάφισή του. Σχεδιάστηκε και κτίστηκε το 1933-'34, αποτελεί την πρώτη μεγάλη κελυφωτή κατασκευή στην Ελλάδα (αίθουσα 2.000 ατόμων) και έχει σχολιαστεί διεθνώς από τον Erich Mendelson και τον Martin Wagner.

Ακόμη, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων επιβεβαίωσε την απαράδεκτη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διατήρηση μόνο της όψης και οικοδόμηση τεράστιου μεγάρου πολυκαταστήματος πίσω και πάνω από αυτήν του ιστορικού κτιρίου του «Grand Hotel d' Athenes», έργο του Τσίλερ του 1895, στην οδό Κοραή και Σταδίου.

Κατεδάφιση του εργοστασίου Σαπόρτα
Κατεδάφιση του εργοστασίου Σαπόρτα
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με προηγούμενη καταγγελία της Σχολής και συγκεκριμένα για τις καταστροφές μέσω δήθεν «ανακαινίσεων» στα ξενοδοχεία του ΕΟΤ και στα Μουσεία της εποχής του '60, τα οποία έχουν περάσει στη διεθνή βιβλιογραφία, δημιουργούν μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, γεγονός το οποίο είναι αντίθετο και στην ελληνική νομοθεσία.

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων διαμαρτύρεται έντονα για την ως άνω κατάσταση και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού και ΥΠΕΧΩΔΕ: α) Να σταματήσουν τις κατεδαφίσεις αυτές και γενικότερα τις «ειδικές ρυθμίσεις» του ΥΠΕΧΩΔΕ και β) να ελεγχθούν όσοι παράνομα έχουν συνεργήσει στις πράξεις αυτές, είτε είναι ιδιώτες, είτε είναι υπάλληλοι και στελέχη των υπουργείων αυτών.

Τέλος, η Σχολή Αρχιτεκτόνων θέτει θέμα συνταγματικότητας της Σύνθεσης των ως άνω Συμβουλίων του ΥΠΠΟ, δεδομένου ότι τους εκπροσώπους των ΑΕΙ και συγκεκριμένα του ΕΜ Πολυτεχνείου, τους επιλέγει ο υπουργός (άρθρο 49, παρ. 1 και άρθρο 50, παρ. 1ε και 2ε), αντί να τους προτείνει το ΑΕΙ (η κατάσταση αυτή αντιβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΑΕΙ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ