Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετσι είμαστε ασφαλείς

Το υπόμνημα που κατέθεσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στην «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα και με πρόσχημα την ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας, ενόψει της Ολυμπιάδας, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς εκστρατείας παραβίασης της προσωπικής ζωής των πολιτών, με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης και επεξεργασίας των σχετικών δεδομένων. Μάλιστα, στο κλίμα ανοχής της παραβίασης των σχετικών ατομικών ελευθεριών που δημιουργείται, αναπτύσσονται και άλλες αντισυνταγματικές και παράνομες πρακτικές, χωρίς άμεση σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ως γνωστό, η Αρχή με την απόφασή της (28/2004) εξέδωσε, υπό όρους, άδεια εγκατάστασης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης μόνον κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Ηδη όμως, επισήμως, ακούγεται από τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι οι κάμερες θα παραμείνουν και μετά το κρίσιμο αυτό διάστημα. Περαιτέρω, πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ περί της έναρξης λειτουργίας του διαβόητου αερόπλοιου παρακολούθησης ("Ζέπελιν"), με δυνατότητες παρακολούθησης συνομιλιών κινητών τηλεφώνων, αλλά και απλών συνομιλιών μεταξύ των πολιτών. Είναι προφανές ότι η λειτουργία του αερόπλοιου δεν καλύπτεται από την απόφαση 28/2004 της Αρχής, ούτε θα ήταν δυνατό, ενόψει της βαρύτητας της προσβολής του ιδιωτικού βίου και της αρχής της αναλογικότητας να δοθεί άδεια λειτουργίας του.

Περαιτέρω, εφόσον οι αρμόδιες αρχές Ασφαλείας δεν έχουν γνωρίσει στην Αρχή τον ακριβή αριθμό και τόπο εγκατάστασης των καμερών παρακολούθησης, ούτε από ποιο κέντρο ελέγχου παρακολουθούνται αυτές, ο έλεγχος της εφαρμογής των όρων που έχει θέσει η Αρχή καθίσταται αδύνατος.

Οπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες μέρες από τα ΜΜΕ, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, σε εμπιστευτικό έγγραφό της αναφέρει την εγκατάσταση και λειτουργία ανιχνευτικών συστημάτων ακτινοβολιών σε χώρους του Δημοσίου. Τα μηχανήματα αυτά θα εντοπίζουν ακόμη και μικροποσότητες ακτινοβολιών, οι οποίες παραμένουν στο σώμα όσων κάνουν σχετικές εξετάσεις ή θεραπείες. Για να μπορούν να κυκλοφορούν στους χώρους αυτούς "ελεύθερα", αυτοί οι συνάνθρωποί μας, εκτός των άλλων, υποχρεώνονται να υπογράψουν δήλωση αποδοχής του φακελώματος και φυσικά ο θεράπων ιατρός να καταθέσει ανάλογες πληροφορίες. Αδυνατούμε πραγματικά να μπούμε στη λογική τέτοιων αμερικανόπνευστων μέτρων και αποφάσεων.

Η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών με ευαίσθητα δεδομένα υγείας και μάλιστα παρά τη θέληση των φακελωμένων, απαγορεύεται σαφώς από το νόμο 2472/97 (άρθρο 7, παρ. 1 & παρ, 2, εδάφ. α'). Δε γνωρίζουμε αν η Αρχή Προστασίας χορήγησε την απαραίτητη άδεια συλλογής και επεξεργασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων, θεωρούμε όμως ότι και εάν δόθηκε άδεια, αυτή πρέπει να ανακληθεί.

Σοβαρό ζήτημα εγείρεται και από την αυθαίρετη τοποθέτηση και λειτουργία - με διάφορα προσχήματα - συστημάτων παρακολούθησης και καταγραφής και ενδεχόμενα και επεξεργασία, προσωπικών δεδομένων από διάφορες επιχειρήσεις, νοσοκομεία, υπηρεσίες, οργανισμούς κ.ά. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου τα συστήματα αυτά λειτουργούν παράνομα, χωρίς την απαραίτητη άδεια της Αρχής.

Επειδή οι παραπάνω πρακτικές είναι ευθέως αντισυνταγματικές, ενόψει του άρθρου 5Α του Συντάγματος και της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος του πληροφορικού αυτοκαθορισμού και παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, όπως πλέον ρητά κατοχυρώνεται στο άρθρο 25 του Συντάγματος, ζητούμε από την Αρχή:

  • Να μη χορηγήσει, ή να ανακαλέσει τυχόν ήδη χορηγηθείσα, άδεια επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων των στοιχείων που θα συλλέγει το "Ζέπελιν".
  • Να μη χορηγήσει, ή να ανακαλέσει τυχόν ήδη χορηγηθείσα, άδεια επεξεργασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας των καρκινοπαθών του ιστορικού.
  • Να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές αναλυτικά στοιχεία για τον τόπο τοποθέτησης των καμερών παρακολούθησης και του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για κάθε μια από αυτές.
  • Να μην επιτρέψει τη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης μετά τη λήξη των Αγώνων και να ελέγξει την αποκαθήλωση των καμερών.
  • Να παρακολουθεί και να ελέγχει την όλη σχετική δραστηριότητα από το Κέντρο Ελέγχου στη ΓΑΔΑ, εκπρόσωπος της Αρχής. Με ευθύνη των αρμοδίων υπουργείων (Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης) και της Αρχής, να καταστραφούν όλα τα αρχεία προσωπικών δεδομένων, που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
  • Να επιβάλει τις πιο αυστηρές ποινές που προβλέπονται, σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες κ.ά. οι οποίοι τοποθετούν και λειτουργούν παράνομα και χωρίς άδεια της Αρχής, συστήματα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζωσμένο με κάμερες (2007-10-03 00:00:00.0)
Εκδικάζεται σήμερα η προσφυγή για τις κάμερες (2007-01-12 00:00:00.0)
Δε νομιμοποιούνται οι χαφιέδες (2005-09-28 00:00:00.0)
Τα προσχήματα (2005-08-28 00:00:00.0)
Ξανά «νόμιμοι»; (2005-08-02 00:00:00.0)
«Ναι» στις χαφιεδοκάμερες (2004-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ