Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να φύγουν κάμερες - «Ζέπελιν»

Παρέμβαση, με συγκεκριμένες θέσεις και αιτήματα, στην «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα»

Το μαζικό λαϊκό κίνημα έχει τον πρώτο λόγο στην υπεράσπιση των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, απέναντι σε όλα τα νέα κατασταλτικά μέτρα. Οσα λαμβάνονται στη χώρα μας με πρόσχημα την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» με τον πρόεδρο της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα». Συνάντηση, όπου φάνηκε ότι κι αν ακόμα υπάρχουν κάποιες καλές προθέσεις από μεριάς κρατικών παραγόντων, το πλαίσιο λειτουργίας τους - όπως το έθεσαν οι κυβερνώντες του δικομματισμού - δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αισιοδοξίας.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», αποτελούμενη από τους Στρ. Κόρακα, Ν. Τσιούνη, Γ. Κατρούγκαλο, Μ. Φραγγιαδάκη και Δ. Σουλιώτη, επισκέφθηκε χτες τον πρόεδρο της Αρχής, Δ. Γουργουράκη. Η αντιπροσωπεία επισήμανε τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως συμβαίνει στη χώρα μας σήμερα, με πρόσχημα την Ολυμπιακή ασφάλεια. Μάλιστα εγχείρισε στον πρόεδρο της Αρχής σχετικό υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στάθηκε ιδιαίτερα στη χρήση του διαβόητου αερόπλοιου παρακολούθησης «Ζέπελιν», ζητώντας από τώρα η Αρχή να προχωρήσει σε έλεγχο των δυνατοτήτων του. Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι μπορεί να καταγράφει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε να απαγορευτεί η χρήση του. Μάλιστα η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» τόνισε με νόημα στον πρόεδρο της Αρχής ότι το αερόπλοιο αυτό, εξ αντικειμένου, αν δε «συγκεντρώνει» ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης. Επομένως θεωρείται δεδομένο ότι τα «φακελώνει».

Σε ό,τι αφορά τις κάμερες παρακολούθησης, που τοποθετούνται καθημερινά, παντού στο λεκανοπέδιο, από την Αρχή έγινε γνωστό ότι φτάνουν πλέον τις 1.572, χώρια αυτές που μπαίνουν στον Πειραιά. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» αναφέρθηκε στα μηχανήματα αυτά, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του γεγονότος ότι με πρόσχημα του Ολυμπιακούς Αγώνες εγκαθίστανται και λειτουργούν μηχανήματα πλήρους καταγραφής της προσωπικής, κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς και δράσης. Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε ότι η Αρχή θα έπρεπε να ήταν επιφυλακτική, έως και αρνητική στο να χρησιμοποιηθούν αυτές οι κάμερες. Και οπωσδήποτε θα πρέπει να κινητοποιηθεί για να απομακρυνθούν μετά τους Αγώνες.

«Ναι, αλλά ίδωμεν...»

Απέναντι σε αυτά, ο πρόεδρος Δ. Γουργουράκης δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και να θεωρεί τη δραστηριοποίησή της σημαντική για την προάσπιση των λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε να θέσει υπόψη του συμβουλίου της Αρχής το υπόμνημα με τα αιτήματα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Ωστόσο, η «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» φαίνεται να αρκείται στη «διαβεβαίωση» που δίνουν οι υπηρεσίες ασφαλείας ότι το «Ζέπελιν» δεν καταγράφει και ήχο (συνομιλίες κλπ). Και ότι αν διαπιστωθεί πως το αερόπλοιο καταγράφει και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε θα επιληφθεί. Βέβαια ως ερώτημα παραμένει: Πότε και από ποιον θα διαπιστωθεί;

Για τις κάμερες παρακολούθησης, στην Αρχή παραπέμπουν στη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οτι τότε θα εκκινήσουν προσπάθειες για να τις κατεβάσουν. Σημειωτέον ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι οι κάμερες να παραμείνουν σε ισχύ εσαεί, προς διευκόλυνση του έργου της Τροχαίας...

Εξάλλου, στελέχη της Αρχής, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχονται ότι ως υπηρεσία δεν είναι και τόσο «ανεξάρτητη», καθώς κινείται μέσα στο πλαίσιο συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων. Ακόμα, ότι μπορεί με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων να προσπαθήσουν για να παρθούν πίσω κάποια μέτρα «ασφαλείας», όμως θα είναι δύσκολο να αναλάβουν την ευθύνη, αν άλλες κρατικές υπηρεσίες επικαλεστούν λόγους ασφαλείας. Τουτέστιν, η πρεσβεία, η ΚΥΠ, η κυβέρνηση κλπ θα προβάλουν τον μπαμπούλα μιας τρομοκρατικής επίθεσης και η Αρχή θα αποδέχεται τη χρήση συστημάτων παρακολούθησης για τον περιορισμό του κινδύνου.

Επομένως, με δεδομένες και τις εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες της Αρχής, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί σε αυξημένη επαγρύπνηση και κινητοποίηση του λαϊκού κινήματος, των εργαζομένων και της νεολαίας, εναντίον τέτοιων κατασταλτικών - οργουελικών μέτρων, για την προστασία της κοινωνικής ζωής και της πολιτικής δράσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόθεσή μας η αποκαθήλωσή τους (2004-10-13 00:00:00.0)
Κυβέρνηση: «Υπέρτατος νόμος» ο χαφιεδισμός! (2004-08-10 00:00:00.0)
Σήμερα η δίκη του «Ζέπελιν» (2004-08-05 00:00:00.0)
Προσφυγή κατά του «Ζέπελιν» (2004-07-31 00:00:00.0)
Παρέμβαση προάσπισης των ελευθεριών (2004-07-29 00:00:00.0)
«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» από τις «Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων» (2004-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ