Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοπλοι πράκτορες με πρόσχημα την Ολυμπιακή ασφάλεια

Eurokinissi

Μήνες τώρα, η ελληνική κοινή γνώμη «βλέπει» ένα γαϊτανάκι δημοσιευμάτων και δηλώσεων, που αφορά το κατά πόσον ειδικές δυνάμεις και πράκτορες των ΗΠΑ θα δράσουν στην Ελλάδα με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τη μια, δημοσιεύματα μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων επιμένουν ότι αυτό πρόκειται να συμβεί, ενώ αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης άλλοτε διαψεύδουν και άλλοτε υπεκφεύγουν. Ετσι, έχει δημιουργηθεί μια ομιχλώδης ατμόσφαιρα γύρω από αυτό το θέμα, που δείχνει, όμως, ότι κάτι συμβαίνει, το οποίο πρέπει να συσκοτιστεί.

Το «κλίμα» αυτό ενισχύθηκε από χτεσινό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», που αναφέρει ότι 400 Αμερικανοί κομάντος θα «εισβάλουν» στη χώρα μας, με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα της παρουσίας και δράσης Αμερικανών ενόπλων στο έδαφος της χώρας μας έχει έρθει στη δημοσιότητα εδώ και αρκετούς μήνες, αφού η αμερικάνικη κυβέρνηση στηρίζει πάρα πολλά στην ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, ενόψει και των εκλογών που θα ακολουθήσουν στις ΗΠΑ. Αλλωστε, από τον περασμένο Μάρτη, η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας και επίσημα από το ΝΑΤΟ τη συνδρομή στο θέμα της Ολυμπιακής ασφάλειας, δεχόταν τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για την προσφορά «βοήθειας» στη στεριά με τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ενώ σε μια άσκηση Ολυμπιακής ασφάλειας, την «ασπίδα του Ηρακλή», πήρε μέρος μονάδα από 425 Αμερικανούς των ειδικών δυνάμεων του Στρατού. Αυτές οι ασκήσεις (σ.σ. διεξάγονται στη χώρα μας από το 2002) - τα σενάρια ορισμένων από αυτές εκπονήθηκαν και με τη συμμετοχή Αμερικανών ειδικών - καθόρισαν και τις ανάγκες της ασφάλειας και οι Αμερικανοί κατέληξαν στο συμπέρασμα της «βοήθειας», που πρέπει να δοθεί στις ελληνικές αρχές.

Η αποκάλυψη του «Ρ»

Στις 11 του Ιούνη, ο «Ρ», σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα, ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ υπέβαλε στο ΝΑΤΟ νέο συμπληρωματικό αίτημα για συνδρομή. «Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες», έγραφε ο «Ρ», «το αίτημα αυτό υποβλήθηκε κάτω από ασφυκτική αμερικανική πίεση και είναι διατυπωμένο, έτσι ώστε να καλύψει κάτω από το μανδύα του ΝΑΤΟ μια ειδική αντιτρομοκρατική αμερικανική ομάδα - FBI, CIA και ποιος ξέρει τι άλλο - από 550 άνδρες».

Για το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος είχε επιβεβαιώσει μεν την ύπαρξη του αιτήματος, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενό του. To αίτημα αυτό έγινε δεκτό στις αρχές του Ιούλη, στα πλαίσια των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Μάλιστα, η αμερικανική πλευρά έχει επιμείνει, ο στρατωνισμός αυτής της μονάδας να γίνει στην Αττική και κοντά στην Αθήνα. Πιθανό σημείο στρατωνισμού θα είναι η Ελευσίνα, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της οποίας είχε εγκατασταθεί η αμερικανική δύναμη κατά την άσκηση «ασπίδα του Ηρακλή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τ. Μίλερ δήλωσε χτες ότι «όταν μιλάμε για στρατιώτες και για τέτοια πράγματα, αναφερόμαστε στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν δημοσιεύματα για τους Αμερικανούς στρατιώτες που θα έρθουν, αλλά για κάθε τι που αναφέρεται στο Στρατό θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ΝΑΤΟ». Παράλληλα, με δήλωσή του, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι δε σχολιάζει ανάλογα δημοσιεύματα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίζει, επικαλούμενο Ελληνες ή Αμερικανούς ή ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει την παρουσία 400 κομάντος στη χώρα, όπως και την οπλοφορία σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματικούς ασφάλειας, πιθανά και σε Βρετανούς. Επίσης 100 οπλισμένοι πράκτορες υπηρεσιών των ΗΠΑ θα είναι σωματοφύλακες επισήμων και αθλητών, ενώ θα έρθει στην Ελλάδα ομάδα διάσωσης ομήρων του FBI, όπως και άλλο οπλισμένο προσωπικό αυτής της υπηρεσίας (αναλυτές κ.ά.). Προσθέτει, δε, ότι αυτό δε θα γίνει ευρέως γνωστό για να μην τροφοδοτηθεί ο αντιαμερικανισμός, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΗΠΑ για το πλαίσιο δράσης των οπλοφόρων.

Το δημοσίευμα επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, που ισχυρίζεται ότι «έχουν γίνει και άλλες παραχωρήσεις από τους Ελληνες». Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους έχει πείσει τους Ελληνες να ζητήσουν τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ως έναν τρόπο για ν' αποφευχθεί η δημιουργία αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ελλάδας, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως οι δυνάμεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης για να απομακρύνουν Αμερικανούς επισήμους και αθλητές. Εκτός των άλλων, η αμερικανική πλευρά έχει ζητήσει άδεια για επέμβαση και σε χώρους έξω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Επισημαίνει, δε, ότι 24 οπλοφόροι συνοδεύουν ομάδα αθλητών, που θα κάνει προετοιμασία σε αθλητικές εγκαταστάσεις στην Κρήτη. Καταλήγει, γράφοντας πως παρά το ότι, σύμφωνα με τα σχέδια, ένας Ελληνας αστυνομικός θα συνοδεύει πάντα τους οπλισμένους Αμερικανούς πράκτορες, στους κανόνες δεν υπάρχει καμία αναφορά στον αν, όταν χρειαστεί να αντιμετωπιστεί μια ύποπτη συμπεριφορά, οι Αμερικανοί θα οφείλουν να ζητήσουν άδεια από τους Ελληνες πριν πυροβολήσουν.

Εμμέσως το επιβεβαιώνει

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης δήλωσε, ανάμεσα στα άλλα, πως «το αίτημα της χώρας μας για διεθνή συνδρομή που έχει επισήμως διατυπωθεί είναι απολύτως σαφές και δημοσιοποιημένο από την πρώτη στιγμή». Πρόσθεσε, δε, ότι «την αποκλειστική ευθύνη της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον. Για την ασφάλεια των αθλητικών αποστολών, αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι ελληνικές αρχές ασφάλειας», ενώ «οι επισκέψεις των ηγετών των διαφόρων κρατών διέπονται από ένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο ασφάλειας, που στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και είναι ανεξάρτητο από το γεγονός που επιβάλλει τη μετακίνησή τους».

Από κοντά, και η αντιπολίτευση ζητά διαψεύσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Ο Σ. Βούγιας, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «ρωτάμε τον αρμόδιο υπουργό να διαψεύσει σαφώς ή να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα, αν θα οπλοφορούν οι φρουροί των ξένων αποστολών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος τον περασμένο Μάρτη στο θέμα της συνδρομής του ΝΑΤΟ, δήλωνε πως «δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση από τη δική μας πλευρά», προσθέτοντας με ...καμάρι ότι η προετοιμασία των σχεδίων Ολυμπιακής ασφάλειας έχει «γίνει και επί δικής μας κυβέρνησης συστηματικά».

Εξάλλου, 375 άτομα από τις Ενοπλες Δυνάμεις θα τοποθετηθούν σε ταράτσες κτιρίων ως ελεύθεροι σκοπευτές με αποστολή τη φύλαξη ευαίσθητων σημείων του Ολυμπιακού δικτύου. Οσον αφορά, δε, στις πτήσεις του αερόπλοιου επιτήρησης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης είπε ότι υπάρχουν προβλήματα, όσον αφορά στην πτητική του ικανότητα σε ορισμένες καιρικές συνθήκες. Το κόστος του είναι 1.600.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ