Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ», που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ». Η παρουσίαση τόσο της συγκεκριμένης έκδοσης, όσο και των διεθνών πρωτοβουλιών του ΚΚΕ έγινε σε συνεντεύξεις Τύπου που έδωσε διαδοχικά σε Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο και Τρίκαλα ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.

«Κοινοί αγώνες κατά
του ιμπεριαλισμού»

Δώδεκα τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλίας δημοσίευσαν σχετικά ρεπορτάζ και φωτογραφίες. Στη Λάρισα (14/7/2004) η εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ» δημοσιεύει την είδηση της συνέντευξης Τύπου με τον τίτλο: «Διεθνής δράση του ΚΚΕ. Κοινοί αγώνες κατά του ιμπεριαλισμού με κομμουνιστικά κόμματα από όλο τον κόσμο», ενώ σημειώνει πως ο συντονισμός των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο θα βοηθήσει «ώστε η δυσαρέσκεια που καταγράφεται στα λαϊκά στρώματα να μην εγκλωβιστεί σε εθνικιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις, να μη φυλακιστεί στην εναλλαγή ψήφου ανάμεσα στα νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα».

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», με τον τίτλο «Αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο του ΚΚΕ», σημειώνει πως «το ζήτημα του συντονισμού της δράσης των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, ενάντια στον πόλεμο, στις ξένες επεμβάσεις, στην προσπάθεια μετατροπής χωρών σε προτεκτοράτα (βλέπε "σχέδιο Ανάν"), ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στους "τρομονόμους", που καταστέλλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, για έναν κόσμο με ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, έναν κόσμο σοσιαλιστικό, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των καθηκόντων του ΚΚΕ».

«Συντονίζεται το Κομμουνιστικό Κίνημα»

Και οι εφημερίδες της Καρδίτσας (στις 15/7/2004) με αναλυτικά ρεπορτάζ αναφέρονται στο θέμα. Ο «ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ» γράφει στον τίτλο του ρεπορτάζ του: «Συντονίζεται το Κομμουνιστικό Κίνημα. Διεθνείς Συνεργασίες του ΚΚΕ», ενώ δημοσιεύει και φωτογραφία του εξωφύλλου της «Διεθνούς ενημέρωσης» στα ελληνικά. Η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΔΑ» σημειώνει: «Ενισχύει τη δράση του το ΚΚΕ» κι αναφέρεται σε περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες του ΚΚΕ τα τελευταία 5-6 χρόνια. Ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του: «Αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο του ΚΚΕ» και σημειώνει πως «η συγκεκριμένη έκδοση στα ελληνικά περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις 55 κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων με θέμα "Η διεθνής κατάσταση μετά την 11 Σεπτέμβρη", όταν περάσαμε σε μια νέα κρίσιμη περίοδο που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απροκάλυπτη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, όπου με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στρέφεται ενάντια σ' όλους τους λαούς και τα μαζικά τους κινήματα αντίστασης». Η «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΗΧΩ» στον τίτλο του δημοσιεύματός της γράφει: «Νέες πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των εργαζομένων», σημειώνοντας τη θέση του ΚΚΕ πως «η διεθνής κατάσταση μπορεί να αλλάξει, κι ο διεθνής συσχετισμός μπορεί να ανατραπεί εφόσον αρχίσει να "ξηλώνεται" στο επίπεδο της κάθε χώρας, ή σε έναν κύκλο χωρών».

«Ανάγκη διεθνούς συσπείρωσης των κομμάτων της εργατιάς»

Στη Μαγνησία (16/7/2004) η εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», με αναγγελτικό στην πρώτη της σελίδα, παραπέμπει στο ρεπορτάζ με τίτλο: «Τις διεθνείς δραστηριότητές του παρουσίασε στο Βόλο το ΚΚΕ». Ο «ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ» γράφει στον τίτλο του ρεπορτάζ του: «Ανάγκη διεθνούς συσπείρωσης των κομμάτων της εργατιάς», ενώ η «ΠΡΩΤΗ» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της: «Στα ελληνικά η "Διεθνής Ενημέρωση"». Σε άλλο σχόλιό της μάλιστα η ίδια εφημερίδα σημειώνει: «Τη διαφορά έκανε, για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ, σε σχέση με άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, παρουσιάζοντας την ελληνική έκδοση της "Διεθνούς Ενημέρωσης", μιας πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, από όλες τις ηπείρους του πλανήτη, με στόχο τη δημοσίευση βασικών θέσεων των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφορεί εδώ και 3 χρόνια στα αγγλικά, ρώσικα κι ισπανικά, ενώ τώρα θα βγαίνει και στη γλώσσα μας».

«Διεθνισμός στην πράξη»

Στα Τρίκαλα (20/7/2004) τα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» σημειώνουν «Διεθνισμός στην πράξη. Το ΚΚΕ συνεχίζει τις συναντήσεις κι επαφές με τα ΚΚ άλλων χωρών. Συντονισμός δράσης εναντίον του ιμπεριαλισμού». Ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του: «Σε ελληνική έκδοση οι πολιτικές δραστηριότητες των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων», ενώ η «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»: «Συγκρότηση Μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Να αναφερθεί πως σε όλες τις θεσσαλικές εφημερίδες σημειώνεται ότι η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει και το Κοινό Ανακοινωθέν που ενέκριναν τα ΚΚ το 2002. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές στη μεγάλη σημασία που έχει στα ζητήματα συντονισμού κι αλληλεγγύης ο κόμβος των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στο Διαδίκτυο με τον συμβολικό τίτλο «SOLIDNET», στον οποίο παρουσιάζονται ειδήσεις και τα βασικά ντοκουμέντα των ΚΚ όλου του κόσμου στα αγγλικά, όπως και το Κέντρο ταχείας πληροφόρησης που λειτουργεί στη βάση του, διακινώντας καθημερινά μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια σειρά από ανακοινώσεις, καταγγελίες, εκκλήσεις αλληλεγγύης κι εκτιμήσεις ΚΚ.

Σημείωσαν, επίσης, πως και φέτος το ΚΚΕ θα φιλοξενήσει νέα Διεθνή Συνάντηση των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων, που θα γίνει στην Αθήνα, μετά την Ολυμπιάδα.

Γενικά, αξίζει να σημειωθεί πως η καλή παρουσίαση των διεθνών πρωτοβουλιών του ΚΚΕ και της κυκλοφορίας της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» στα ελληνικά από τα θεσσαλικά ΜΜΕ δείχνει, μεταξύ των άλλων, ότι και στην επαρχία ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα διεθνή ζητήματα και πρωτοβουλίες, καθώς επίσης ότι τα τοπικά ΜΜΕ είναι σε θέση να καλύψουν επαρκώς, συχνά πολύ καλύτερα από τις κεντρικές αστικές εφημερίδες, τις διεθνείς πρωτοβουλίες των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ