Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Αμύθητη περιουσία σε μερικές χιλιάδες «τζάκια»

Αμύθητη ακίνητη περιουσία έχουν στην κατοχή μερικές δεκάδες χιλιάδες «τζάκια», όπως την εμφανίζουν με τις δηλώσεις τους στην εφορία. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2004 υποβλήθηκαν δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ):

  • Από 40.385 ιδιώτες - φυσικά πρόσωπα. Από αυτούς οι 1.410 δηλώνουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (η πραγματική είναι πολύ μεγαλύτερη) πάνω από 2 εκατ. ευρώ (!). Τέτοιες δηλώσεις υποβλήθηκαν από φορολογούμενους που κατοικούν, κυρίως, στα λεγόμενα αριστοκρατικά προάστια της Αθήνας (Κηφισιά, Ψυχικό, Γλυφάδα).
  • Από 34.558 επιχειρήσεις - Νομικά Πρόσωπα. Από αυτές οι 1.493 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Η πραγματική αξία των ακινήτων αυτών είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η αντικειμενική αξία είναι πάντα πολύ χαμηλότερη από την εμπορική.

Τα ποσά του φόρου που εισέπραξε το υπουργείο Οικονομίας παραμένουν στα περσινά επίπεδα.

Συγκεκριμένα για το 2004 τα 40.385 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φόρο ύψους 76,8 εκατ. ευρώ και τα 34.558 νομικά πρόσωπα 93,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το ποσό του ΦΜΑΠ για το 2004 φτάνει σε 170,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της λεγόμενης «φορολογικής μεταρρύθμισης» προωθεί την κατάργηση του ΦΜΑΠ τουλάχιστον για τα φυσικά πρόσωπα, με άλλοθι την «τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας». Μια τέτοια φοροαπαλλαγή θα οδηγούσε σε νέες απώλειες φορολογικών εσόδων, σηματοδοτώντας την ακόμη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Στο πλαίσιο της «φορολογικής μεταρρύθμισης» προωθείται, επίσης, η ενοποίηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, εξέλιξη που θα επιβαρύνει τη μικρή ιδιοκτησία. Το περιεχόμενο των φορολογικών αλλαγών που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ - στα πλαίσια της εξαγγελθείσας πριν τις εκλογές φορολογικής μεταρρύθμισης - θα συζητηθούν στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που θα συνέλθει στο υπουργείο Οικονομικών.

Υποχρέωση υποβολής ΦΜΑΠ έχουν, σήμερα, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 243.600 ευρώ (για τους άγαμους) και 487.200 ευρώ για τους έγγαμους. Η επιπλέον αξία των ακινήτων φορολογείται με ποσοστά από 0,3% μέχρι 0,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ