Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ
Σε αναζήτηση «νοήματος»...

Τους στόχους και την πολιτική χρησιμότητα του συνεδρίου αναζητούν εναγωνίως τα στελέχη της ΝΔ, καθώς λίγες ώρες πριν από την έναρξή του διαπιστώνουν ότι δεν έχει κάποιο «μήνυμα» να στείλει «προς τα έξω», ενώ βρίσκεται «απέναντι» από τις λαϊκές μάζες.

Το γεγονός ότι από την αρχή είχε ξεκαθαριστεί ότι στο συνέδριο δε θα συζητηθούν ούτε θέματα ιδεολογίας ούτε κυβερνητικού προγράμματος επειδή τάχα αυτό «εγκρίθηκε πρόσφατα δύο φορές από τον ελληνικό λαό», έχει προκαλέσει την αδιαφορία των στελεχών, η προσοχή των οποίων είναι στραμμένη στη «γαλάζια έφοδο» στα λάφυρα της εξουσίας και τον κρατικό μηχανισμό.

Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν την αμηχανία τους, καθώς δε βλέπουν κάποιο «νόημα» στη σύγκληση των ανώτατου οργάνου, ενώ οι οργανωτικής φύσης αλλαγές που πρόκειται να ψηφιστούν έχουν «εσωκομματική» σημασία. Δε λείπουν μάλιστα και ορισμένοι βουλευτές που αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η διεξαγωγή του συνεδρίου είναι απλά μια υποχρέωση που απορρέει από το καταστατικό. «Το συνέδριο, έπρεπε να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το χρόνο διεξαγωγής του: «Σε έναν άλλο χρόνο, π.χ. τον Σεπτέμβριο, η συζήτηση να ήταν πιο ουσιαστική και πιο παραγωγική», δήλωσε (στον «9,84»). Από την άλλη εξέφρασε την άποψη ότι στα συνέδρια όπου «συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι» δεν μπορούν να λυθούν όχι μόνο ζητήματα πολιτικής και ιδεολογίας, αλλά ούτε καν «πρακτικά» θέματα όπως αυτά των «σχέσεων κόμματος - κράτους». «Αλλωστε οι διαδικασίες οι ίδιες και η διάρκεια του Συνεδρίου, δεν επιτρέπουν να γίνουν τέτοιες ουσιαστικές συζητήσεις», πρόσθεσε.

Την «απουσία νοήματος» τα ηγετικά στελέχη της Ρηγίλλης προσδοκούν ότι θα καλύψει με την εισήγησή του ο Κ. Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να αναδείξει την «κεντρώα φυσιογνωμία» του κόμματός του, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της «κοινωνικής συναίνεσης» στην κυβερνητική πολιτική, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική κυριαρχία «με ορίζοντα την 8ετία».

Οι εργασίες του 6ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ θα ξεκινήσουν αύριο το απόγευμα σε συνεδριακό κέντρο στην Ανθούσα, με τις ομιλίες των Κ. Καραμανλή και Β. Μεϊμαράκη, ενώ θα προηγηθούν χαιρετισμοί από την Ντ. Μπακογιάννη και τους Ζισκάρ ντ' Εστέν και Β. Μαρτένς (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τους χαιρετισμούς των αντιπροσώπων των άλλων κομμάτων (πλην ΛΑΟΣ) και θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των γραμματέων της ΝΔ και τοποθετήσεις συνέδρων. Την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της ΚΕ και το συνέδριο θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ