Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Πάρτε πίσω το φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε «επί της αρχής» το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Για «φοροεισπρακτική επιδρομή» στις μικρές επιχειρήσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, για τη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 1999-2002 ζήτησε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ΚΚΕ. Το νομοθέτημα ψηφίστηκε «επί της αρχής» μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Εκφράζοντας την αντίθεση του Κόμματος, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη έκανε λόγο για ρύθμιση που έχει χαρακτήρα «φοροεισπρακτικής επιδρομής» σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφού -όπως σημείωσε- γι' αυτές «καθορίζει το κατώτατο όριο», ενώ «για τις μεγάλες επιχειρήσεις βάζει ανώτατο ύψος του φόρου και προσπαθεί να τις προστατέψει». Επίσης πρόσθεσε ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη «ουσιαστικά λειτουργεί χαριστικά για τους μεγαλοοφειλέτες», αφού στηρίζεται στον αριθμό των δόσεων και όχι στο πόσο της οφειλής.

Η κυβέρνηση, επισήμανε η Ελπίδα Παντελάκη, για εισπρακτικούς λόγους, ζητά «ζεστό χρήμα» καταφεύγοντας στα «μόνιμα υποζύγια, που -εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους- είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Επισήμανε επίσης ότι η νομοθετική ρύθμιση «είναι συνέχεια των πολιτικών που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1993-1996 και τη συνάφεια. Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε ότι η κριτική της σήμερα είναι «αναξιόπιστη».

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί αποδοχής των ρυθμίσεων από τους επαγγελματίες, η Ελπίδα Παντελάκη προκάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας λέγοντας: «Ας κάνουν μια βόλτα στα μαγαζιά» που «αναστενάζουν από την τοκογλυφία και το στύψιμο των τραπεζών» και τόνισε πως «η απελευθέρωση της αγοράς είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα», αφού «στον ανταγωνισμό το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο» και έχουμε «ουσιαστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος». «Υπάρχει αγανάκτηση», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ και «κάθε άλλο παρά ανακουφισμένοι είναι όσοι εμπλέκονται με αυτή την ιστορία». Παράλληλα, αναφερόμενη συνολικά στις προθέσεις της κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση -που έχει εξαγγείλει- σημείωσε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για «φορολογικό παράδεισο για το μεγάλο κεφάλαιο» και πρόσθεσε για τα δημόσια έσοδα ότι «υπάρχει πλούτος, αλλά να τον βρούμε από αυτούς που έχουν τα κέρδη».

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας ο υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των εμποροβιοτεχνών ενάντια στο νομοθέτημα, τόνισε ότι βρίσκεται «σε δυσαρμονία η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ με τους πολίτες», υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας γίνονται αποδέκτες από τους επαγγελματίες. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Κουτμερίδης, κατηγόρησε τη ΝΔ για «αιφνιδιασμό» και «φορολογική επιδρομή» εναντίον των επαγγελματιών. Πάντως επιχειρώντας να δικαιολογήσει ανάλογες ρυθμίσεις που είχε λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι προηγήθηκε «διεξοδικός διάλογος» με τις παραγωγικές τάξεις. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Αθ. Λεβέντης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαλλάσσουν τους εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων! (2007-05-17 00:00:00.0)
Νέες ρυθμίσεις προς όφελος των εργολάβων (2007-03-14 00:00:00.0)
Καταψήφισε το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» (2005-11-23 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν την επιστροφή των μικρών στο ΧΑΑ (2005-04-21 00:00:00.0)
«Καινούρια πολιτική απάτη» (2005-03-30 00:00:00.0)
Αδικο και φορομπηχτικό για τα λαϊκά στρώματα (2004-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ