Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συζήτηση στο ΚΟΔΗΣΟ για τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις του SPD

Ανοιχτά εκδηλώθηκε και πάλι το αμφισβητούμενο ζήτημα της συμμετοχής του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) σε κυβερνήσεις του SPD.

Αυτό υπήρξε ένα από τα κεντρικά σημεία της συνεδρίασης της ηγεσίας του κόμματος στις 17 Ιούλη, όπου ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Λόταρ Μπίσκι, δήλωσε ότι κυβερνητικές συμμετοχές (και) μελλοντικά τις θεωρεί «σαν ενυπάρχον συστατικό της πολιτικής του κόμματος».

«Ναι μεν, είπε, έγιναν και λάθη, αλλά το ΚΟΔΗΣΟ πέτυχε να προβάλει το προφίλ του (στα κρατίδια) στο Βερολίνο και στο Μεκλεμβούργο».

Σύμφωνα με τη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (20 Ιούλη) ο Μπίσκι δήλωσε επίσης ότι «όποιος περπατάει νέα γη, πληρώνει και τα δίδακτρα» και ότι «πρέπει να σταματήσουμε να ζητάμε διαρκώς συγνώμη για το λόγο ότι συγκυβερνάμε». Ο Μπίσκι υπογράμμισε -γράφει ο συντάκτης της «Νόιες Ντόιτσλαντ» (στις 20 Ιούλη) - ότι «η δυνατότητα της συγκυβέρνησης είναι από καιρό απόφαση του ΚΟΔΗΣΟ».

Ο συντάκτης αυτής της εφημερίδας παρατηρεί όμως:

«Ενα θέμα που συγκινεί το κόμμα περισσότερο από κάθε άλλο είναι η συμμετοχή του ΚΟΔΗΣΟ στο Μεκλεμβούργο - Πρόσω Πομερανία και στο Βερολίνο. Από χρόνια αμφισβητείται από τους σοσιαλιστές η σωστή μείξη από αντιπολίτευση και διαμόρφωση (της πολιτικής) - όχι τελευταία για το λόγο ότι στα κρατίδια η συχνά εξορκιζόμενη θέληση διαμόρφωσης αποκρούεται όχι σπάνια από τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και από τη (γενική) κυριαρχία απόφασης της ομοσπονδιακής πολιτικής. Ετσι δυσκολεύεται η εργασία των σοσιαλιστών στο Βερολίνο και το Σβερίν (σ.σ. πρωτεύουσα του Μεκλεμβούργου) τόσο μέσα στο κόμμα, όσο και έξω απ' αυτό και μελών και συμπαθούντων».

«Συμβιβασμοί», είχε δηλώσει ο Μπίσκι, είναι «καλύτεροι από το τίποτα». Ο συντάκτης σχολιάζει σχετικά: «Αυτό όχι λίγοι οπαδοί του ΚΟΔΗΣΟ το βλέπουν διαφορετικά. Γι' αυτό το λόγο οι κομματικές κορυφές στην εθνική διεύθυνση και στα κρατίδια θέλουν να συνεργαστούν στενότερα και να παρουσιάσουν επιτυχή τη συμμετοχή σε συνασπισμούς».

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας στο ΚΟΔΗΣΟ και ευρωβουλευτής αυτού του κόμματος, τάχτηκε κατά της θέσης του Μπίσκι («Νόιες Ντόιτσλαντ», 20 Ιούλη). Πρέπει, είπε, να τερματιστεί η συμμαχία με το SPD στο Βερολίνο και το Μεκλεμβούργο - Πρόσω Πομερανία «για να μη χάσουμε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία μας στο επίπεδο των κρατιδίων».

Η Βάγκενκνεχτ αντέταξε ότι το ΚΟΔΗΣΟ και στα δύο κρατίδια δεν μπόρεσε να σταματήσει τη νεοφιλελεύθερη κούρσα του κοινωνικού ξηλώματος του SPD. «Το ΚΟΔΗΣΟ, είπε, δεν επιτρέπεται να κλείσει τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι από την αρχή της κυβερνητικής του δραστηριότητας στα δύο κρατίδια έχασε πάρα πολύ σε εκλογικό δυναμικό».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ