Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η ψυχολογία της οικονομίας

Υπουργό Δημόσιας Τάξης θα έπρεπε να βάλουν έναν... ψυχολόγο. Δεν παραδοξολογεί η στήλη. Ποια λοιπόν είναι η σχέση της οικονομίας με την ψυχολογία; Καμιά, θα υποστήριζε ένας τεχνοκράτης. Σχετική, θα έλεγε ένας μετριοπαθής οικονομολόγος. Καταλυτικός αυτός που γνωρίζει τις αντικειμενικές και τις υποκειμενικές συνθήκες που επηρεάζουν την κίνηση και την ψυχολογία της αγοράς:

Ατεγκτοι, οικονομικοί λόγοι. Και επιστημονικά επιβεβαιωμένη στη θεωρία και την πράξη η μαρξιστική ανάλυση. Και μέσα στις σημερινές συνθήκες, χειροτερεύει η άτεγκτη, ανάλγητη και αδιέξοδη σημερινή οικονομική πολιτική - όπως ήταν και η προηγούμενη και διαμορφώνει ένα βαρύ ψυχολογικό κλίμα, που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων, των ανέργων που πολλαπλασιάζονται, των «σκλάβων» της μερικής απασχόλησης, της ελάχιστης αμοιβής και που έχει ως συνέπεια την αύξηση της υπεραξίας.

Για να επανέλθουμε όμως στην αρχική παρατήρηση για την επίδραση του ψυχολογικού παράγοντα στην οικονομία, να υπογραμμίσουμε ότι ένας ολόκληρος κόσμος κινείται παραζαλισμένος, απογοητευμένος, χωρίς προοπτικές, χωρίς την αίσθηση ότι είναι συνδημιουργός μιας πορείας.

Το αντίθετο ακριβώς αποκομίζουν οι εργάτες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι δάσκαλοι, οι αδικαίωτοι σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς, που δεν έχουν δουλιά, ούτε στέγη, ούτε τα απαραίτητα.

Κάτω από τα εορταστικά λαμπιόνια των προολυμπιακών δημοσίων σχέσεων, πέρα από το «φως του Απόλλωνα» και τους αρχαϊκούς χιτώνες, που θυμίζουν άλλες εποχές, η αρνητική ψυχολογία της αγοράς επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς εκτός από τις κάμερες - σπιούνους και τους «ράμπο» από την ξηρά και τη θάλασσα, το αερόπλοιο του «μεγάλου αδελφού» και έξι μπαλόνια - αερόστατα θα προσθέτουν στην ατμόσφαιρα της τρομολαγνείας και των τρομοκρατικών «αντιτρομοκρατικών» μέτρων. Αφρονες που έχουν ανάγκη από ψυχίατρο.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ