Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κληρονόμος πουλιών

Ενα ωριαίο αφιέρωμα στον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη θα προβάλει απόψε η ΕΤ-1, μέρα των γενεθλίων του, τιμώντας έτσι τα 85 χρόνια του μεγάλου μας ποιητή. Ετσι, σήμερα η ΕΤ-1, στις 24.00 θα προβάλει την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Κληρονόμος πουλιών», ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή.

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος, δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη του ταινία για τον Μίλτο Σαχτούρη με τίτλο «Ποιος είναι ο τρελός λαγός», επανέρχεται για να ολοκληρώσει κινηματογραφικά τη μοναδική του σχέση με τον ποιητή και σκηνοθετεί για την εκπομπή «Παρασκήνιο» το ωριαίο αφιέρωμα «Κληρονόμος πουλιών». Ο τίτλος προέρχεται από το ποίημα του Σαχτούρη «Ο ελεγκτής» «... εγώ, κληρονόμος πουλιών, πρέπει, έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Ο Μίλτος Σαχτούρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Ιούλη του 1919. Είναι δισέγγονος του Υδραίου ναυμάχου του 1821, καπετάν Γιώργη Σαχτούρη. Για πρώτη φορά δημοσίευσε ποιήματα το 1944 στο περιοδικό «Τα νέα γράμματα» και το 1945 τύπωσε την πρώτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Η λησμονημένη». Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 15 ποιητικές συλλογές. Το σύνολο του έργου του βρίσκεται συγκεντρωμένο σε δυο τόμους από τις εκδόσεις «Κέδρος». Εχει τιμηθεί τρεις φορές (1963, 1972, 1977) με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2003 τού απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο της πνευματικής του προσφοράς.

Στο ντοκιμαντέρ, εκτός από τον ίδιο τον ποιητή, που εμφανίζεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής του, μιλούν για τον Σαχτούρη και το έργο του οι ποιητές Γιάννης Δάλλας, Γιώργος Κακουλίδης, Μιχάλης Μήτρας και Δημήτρης Κοσμόπουλος, καθώς και ο μεγάλος φίλος του Σαχτούρη, ο γιατρός και δοκιμιογράφος Θάνος Κωνσταντινίδης. Η σύντροφος της ζωής του ποιητή, ζωγράφος κυρία Γιάννα Περσάκη, παραλαμβάνει για λογαριασμό του το μεγάλο βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ