Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η ανεργία «καλπάζει»

Δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νομό Λάρισας, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων

Δραματικά μειώνεται η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό Λάρισας, γεγονός που έχει αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, αλλά και σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας ξεκίνησε το πρώτο πεντάμηνο του 2003. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό η μείωση από το Γενάρη έως το Μάη έφτασε το 23,84%. Το ίδιο διάστημα στην πόλη της Λάρισας η μείωση άγγιξε το 37,49%!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για χειρότερες μέρες στον κλάδο, καθώς με μαθηματική ακρίβεια το ποσοστό των ανέργων οικοδόμων αναμένεται ν' αυξηθεί αλματωδώς, δεδομένου ότι δε γίνονται μεγάλα δημόσια έργα για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, θα ενταθεί.

Στη Λάρισα, το μοναδικό δημόσιο έργο που είναι σε εξέλιξη είναι το κτίριο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο που προχωρά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Οσον αφορά, δε, στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, που θα προσφέρουν στέγη σε πολλές εργατικές οικογένειες, δεν προκηρύχτηκαν για δημοπράτηση τον Απρίλη του 2004, όπως προβλεπόταν.

Ταυτόχρονα το φαινόμενο της μαύρης εργασίας στην οικοδομή, στα έργα, στα εργοτάξια με αδρανή υλικά, στα λατομεία και τα μαρμαράδικα στο νομό Λάρισας λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μένουν ανασφάλιστοι και πολλά έσοδα του ΙΚΑ να χάνονται.

Τα έργα που προτείνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας του κλάδου και την ανάπτυξη του νομού προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, η υλοποίηση των οποίων αποτελούν στόχους πάλης, είναι:

  • Αμεση δημοπράτηση των εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη και συνέχιση του κατασκευαστικού προγράμματος.
  • Να γίνουν έργα υποδομής για τη λαϊκή οικογένεια με δημόσιες επενδύσεις, κατοικίες, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημόσια κτιριακά συγκροτήματα σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες, ν' αποκτήσει το ΙΚΑ σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν στο νομό.
  • Να ολοκληρωθεί ο δακτύλιος της Λάρισας από τη ΔΕΥΑΛ έως τη Νέα Πολιτεία και στην περιφερειακή οδό Τρικάλων για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας της πόλης.
  • Να γίνει η σήραγγα Τεμπών του αυτοκινητόδρομου.
  • Να γίνει πολυκλινική του ΙΚΑ. Να πάψει το ΙΚΑ να χρηματοδοτεί ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.
  • Επέκταση του Σχεδίου Πόλεως και ανάπλαση οικισμών. Ορθολογική ανάπτυξη των παραλιών με Σχέδια Πόλεων.
  • Αντιπλημμυρικά έργα, σεισμική θωράκιση των πόλεων.
  • Εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου και έργα άρδευσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα σημαντική «βουτιά» (2013-08-17 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους (2011-09-03 00:00:00.0)
Γενική κάμψη με εξαίρεση τους ισχυρούς (2010-01-05 00:00:00.0)
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (ΟΤΕ) (2007-06-05 00:00:00.0)
"Χωρίς ασφάλιση" (1999-08-11 00:00:00.0)
Παράνομη οικοδόμηση εν γνώσει του Κ. Λαλιώτη (1998-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ