Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρέμβαση προάσπισης των ελευθεριών

Τα σοβαρότατα προβλήματα (κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, τρομοκρατία-αστυνομοκρατία, απαγόρευση λαϊκών κινητοποιήσεων, καταγραφή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, κ.ά.), που με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες δημιουργούνται για τους πολίτες στη χώρα μας, τόνισε αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», σε συναντήσεις της χτες με πολιτειακούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Ζήτησαν δε άμεσα συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των δημοκρατικών, πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, στελέχη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» (Στρ. Κόρακας, Γ. Νάκης, Χρ. Καράτσαλος, Γ. Κατρούγγαλος, Δ. Σουλιώτης, Μ. Φραγκιαδάκη, Αγγ. Βρεττός) συναντήθηκαν χτες διαδοχικά με την πρόεδρο της Βουλής, Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκη, αρμόδιο για ζητήματα Ολυμπιακής ασφάλειας, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα.

Η αντιπροσωπεία τόνισε στην πρόεδρο της Βουλής και στους εκπροσώπους της κυβέρνησης ότι το τελευταίο διάστημα και με πρόσχημα την ανάγκη λήψης μέτρων ασφάλειας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων συντελείται μια πρωτοφανής εκστρατεία παραβίασης της προσωπικής ζωής των πολιτών με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης και επεξεργασίας των σχετικών δεδομένων.

Θύμισαν ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με απόφασή της (28/2004), εξέδωσε, υπό όρους, άδεια εγκατάστασης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης μόνο κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Ομως, επισήμως λέγεται από τον αρμόδιο υπουργό (Δημόσιας Τάξης) ότι οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους και στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (ξεπερνούν τις 1.600) θα παραμείνουν και μετά το κρίσιμο αυτό διάστημα.

Αναφέρθηκαν σε πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θέλουν το διαβόητο αερόπλοιο παρακολούθησης («Ζέπελιν») να έχει δυνατότητες παρακολούθησης συνομιλιών κινητών τηλεφώνων αλλά και απλών συνομιλιών μεταξύ των πολιτών. «Είναι προφανές ότι η λειτουργία του αερόπλοιου δεν καλύπτεται από την απόφαση 28/2004 της Αρχής, ούτε θα ήταν δυνατό, ενόψει της βαρύτητας της προσβολής του ιδιωτικού βίου και της αρχής της αναλογικότητας, να δοθεί άδεια λειτουργίας του», σημείωσαν.

Καμία ενημέρωση

Συνέχισαν ότι εφόσον οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας δεν έχουν γνωστοποιήσει στην Αρχή τον ακριβή αριθμό και τόπο εγκατάστασης των καμερών παρακολούθησης, ούτε από ποιο κέντρο ελέγχου παρακολουθούνται αυτές, ο έλεγχος της εφαρμογής των όρων που έχει θέσει η Αρχή καθίσταται αδύνατος. Αυτό, λίγο-πολύ, το παραδέχονται και ανώτεροι παράγοντες της Αρχής.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογράμμισε ακόμα ότι σημαντικό θέμα για τις συνταγματικές ελευθερίες έχει προκύψει και ως προς τις διαπιστεύσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, δυνάμει της αρμοδιότητας που έχει βάσει του νόμου 3103/2003, έχει απορρίψει σημαντικό αριθμό αιτήσεων διαπίστευσης, ακόμη και για εργαζόμενους στην «Αθήνα 2004» χωρίς καν να τους γνωστοποιήσει το λόγο.

Επιπλέον, σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις δεν εγκρίθηκε η αίτηση διαπίστευσης εργαζομένων του ΕΚΑΒ, λόγω αρνητικής γνώμης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΟΑ), μολονότι είχε προηγηθεί το αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ για την ομαδική διαπίστευση των εργαζομένων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

«Προφανώς υφίσταται σημαντικό θέμα συνταγματικής τάξης από τις ίδιες τις ρυθμίσεις του νόμου, δεδομένου ότι μία ανώνυμη εταιρία, όπως είναι η "Αθήνα 2004", δεν μπορεί, κατά την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, να έχει αποφασιστική γνώμη για θέματα δημόσιας τάξης. Περαιτέρω, ενόψει του άρθρου 20 παρ. 2 είναι πλήρως αντισυνταγματική και παράνομη η διαδικασία που ακολουθεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων της Ελληνικής Αστυνομίας να εκδίδει αναιτιολόγητες αρνητικές γνώμες για την έκδοση των διαπιστεύσεων και μάλιστα χωρίς να έχει καλέσει τους ενδιαφερομένους σε προηγούμενη ακρόαση», τονίστηκε στην πρόεδρο και στους κυβερνητικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα αιτήματα

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» κατέληξε ότι οι παραπάνω πρακτικές είναι ευθέως αντισυνταγματικές, ενόψει του άρθρου 5Α του Συντάγματος και της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος του πληροφορικού αυτοκαθορισμού, αλλά και του άρθρου 20 παρ. 2, ενώ, περαιτέρω, παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, όπως πλέον ρητά κατοχυρώνεται στο άρθρο 25 του Συντάγματος.

Προς τούτο ζήτησαν - και με σχετικά υπομνήματα - από την πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες αρμοδιότητάς τους για την προστασία της συνταγματικής νομιμότητας.

Από τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης ζήτησαν να συγκεκριμενοποιηθεί ποιες κρατικές αρχές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που επεξεργάζονται τα συστήματα παρακολούθησης, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε χώρους ευθύνης του υπουργείου, όπως και τις τεχνικές δυνατότητες των συστημάτων αυτών. Να χορηγήσει αναλυτικά στοιχεία για τον τόπο τοποθέτησης των συστημάτων παρακολούθησης και του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για κάθε μια από αυτές. Το υπουργείο να χειριστεί με διαφάνεια και προσήλωση στη συνταγματική νομιμότητα το θέμα των διαπιστεύσεων. Να γνωστοποιεί στους ενδιαφερομένους - όπως ορίζει το άρθρο 20 παρ. 2 του Συντάγματος - τους λόγους για τους οποίους τυχόν δε χορηγείται αναγκαία διαπίστευση, αφού τους καλέσουν σε προηγούμενη ακρόαση. Να διακοπεί η παρακολούθηση και συγκέντρωση στοιχείων από το «Ζέπελιν». Να μην επιτραπεί η λειτουργία του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης μετά τη λήξη των Αγώνων.

Μόνο «κρότο»;

Ως προς την ανταπόκριση που βρήκε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στις θέσεις και στα αιτήματά της, κατά πληροφορίες η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε άγνοια για το μείζον ζήτημα της μη επίδοσης διαπιστεύσεων σε εργαζομένους του ΕΚΑΒ κι άλλων υπηρεσιών. Δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει το ζήτημα και γενικώς φαίνεται να ασπάζεται την άποψη ότι με το πέρας των Αγώνων πολλά μέτρα θα πρέπει να «επανεξεταστούν».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης επικαλέστηκε την ενημέρωση που έχει από υπηρεσιακούς παράγοντες, για να πει ότι το «Ζέπελιν» καταγράφει εικόνα (μέσω τριών καμερών), αλλά όχι ήχο. Οτι οι κάμερες που είναι ήδη τοποθετημένες στους δρόμους καταγράφουν μόνο εικόνα και κρότο (π.χ., από έκρηξη ή εκπυρσοκρότηση). Ενώ για τη μη διαπίστευση εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και αυτός δήλωσε άγνοια, αλλά υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει το ζήτημα. Πάντως, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τη συνάντηση με τα στελέχη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» θετική και χρήσιμη.

Πάντως, στη «Δημοκρατική Συσπείρωση» επαναδιατύπωσαν τις επιφυλάξεις και τους φόβους τους. Επέμειναν ότι η καταγραφή κρότων από τις κάμερες δείχνει ότι υπάρχει - τουλάχιστον - η τεχνική δυνατότητα για καταγραφή και συνομιλιών. Ακόμα επέμειναν όλα αυτά τα συστήματα παρακολούθησης να απομακρυνθούν τουλάχιστον με το πέρας των Αγώνων. Αυτό φαίνεται ότι σύντομα θα αποτελέσει σημείο τριβής. Αλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, από το υπουργείο διαχέεται ότι, π.χ., οι 1.200 κάμερες που τώρα χρησιμοποιούνται στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα μεταφερθούν στους δρόμους του Λεκανοπεδίου προς «αξιοποίηση» από την Τροχαία...

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η κυβέρνηση εγγυάται πως όλα αυτά τα μέτρα δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και ότι όλος αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας θα διαλυθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και εδώ, η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» επέμεινε, τόσο δηλώνοντας την αντίθεσή της στα μέτρα που έχουν παρθεί, όσο και εμφανιζόμενη πολύ επιφυλακτική για το αν όντως η κυβέρνηση τα καταργήσει από το Σεπτέμβρη. Και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εμπλοκή υπηρεσιών και οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ, στην ασφάλειά μας, μόνο πιο ευάλωτη κάνει τη χώρα μας στο ενδεχόμενο να επιλεγεί ως στόχος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση αποκαθήλωση του «C4i» (2006-10-04 00:00:00.0)
Γιατί πρέπει να ξηλωθούν οι κάμερες (2005-09-09 00:00:00.0)
Υπόθεσή μας η αποκαθήλωσή τους (2004-10-13 00:00:00.0)
Ο ελληνικός λαός ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ μηχανισμούς παρακολούθησης (2004-08-18 00:00:00.0)
Προσφυγή κατά του «Ζέπελιν» (2004-07-31 00:00:00.0)
Να φύγουν κάμερες - «Ζέπελιν» (2004-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ