Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΚΟ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Διάταγμα - κοροϊδία για συμβασιούχους

Καμιά εγγύηση για τη δουλιά τους δε δίνει στους συμβασιούχους των πρώην ΔΕΚΟ το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Απασχόλησης που παραδόθηκε χτες στην ΟΚΕ. Χωρίς πρακτική αξία για τον «καθαρό» ιδιωτικό τομέα

Καλά κρατεί η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των συμβασιούχων, που, με το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) - για τους συμβασιούχους στον ιδιωτικό τομέα και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ - δεν ικανοποιεί σε καμιά περίπτωση το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Το Σχέδιο που τροποποιεί το παλαιότερο ΠΔ του Δ. Ρέππα, διατηρεί τον αντεργατικό του χαρακτήρα καθώς για τους συμβασιούχους στις ΔΕΚΟ, εξαιρεί τη συντριπτική πλειοψηφία. Για τον «καθαρό» ιδιωτικό τομέα, ακόμα και στις περιπτώσεις που δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, το μόνο όφελος για τους εργαζόμενους θα είναι η αποζημίωση απόλυσης που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Το νέο ΠΔ χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα «συνάπτονται μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος διατάγματος». Συγκεκριμένα το άρθρο 3 προβλέπει ότι:

  • Επιτρέπεται «η χωρίς περιορισμό ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου... αν δικαιολογείται από έναν αντικειμενικό λόγο».
  • Αντικειμενικός λόγος υφίσταται, μεταξύ άλλων, αν αναφέρεται «στον τομέα των επιχειρήσεων αεροπορικών μεταφορών και των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών αεροδρομίου εδάφους και πτήσης».
  • Αν η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συμβάσεων «υπερβαίνει συνολικά τα δύο έτη» αυτό οδηγεί στη μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου.
  • Διαδοχικές συμβάσεις είναι αυτές «μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας» και το κενό χρονικό διάστημα μεταξύ δύο συμβάσεων δεν είναι «μεγαλύτερο των 45 ημερών», συμπεριλαμβανομένων και των μη εργάσιμων ημερών. Στην έννοια του όρου «ίδιου εργοδότη» περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε έναν Ομιλο.

Ολα τα παραπάνω σημαίνουν:

Το διάταγμα δεν καλύπτει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει τους εργαζόμενους που σήμερα πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Αρα δεν έχει καμιά πρακτική αξία για τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μάλιστα επί πολλά έτη.

Μικρή όμως είναι η αξία και για τους μελλοντικούς συμβασιούχους, αφού το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δίνει στον εργοδότη το δικαίωμα να απολύσει τον συμβασιούχο πριν συμπληρώσει τα δύο έτη. Τέλος, αποκλείονται εξαρχής οι 3.500 συμβασιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Με χτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Απασχόλησης έσπευσε να διασκεδάσει το γεγονός του αποκλεισμού τους, λέγοντας εντελώς αόριστα ότι το συγκεκριμένο θέμα «θα τύχει ειδικής νομικής ρύθμισης από την κυβέρνηση».

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»...

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στους σημερινούς συμβασιούχους στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ ). Το άρθρο 8Α ορίζει ότι η μετατροπή των σημερινών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ απαιτεί τις ίδιες προϋποθέσεις που θέτει το ΠΔ του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • 24 μήνες πραγματικής απασχόλησης, ή τρεις διαδοχικές ανανεώσεις μετά την αρχική σύμβαση.
  • Τρεις μήνες, το πολύ, κενό μεταξύ των συμβάσεων.
  • Η σύμβαση να είναι ενεργός κατά την ημέρα έκδοσης του ΠΔ ή να έχει λήξει το πολύ τρεις μήνες πριν την έκδοσή του.
  • Την αρχική κρίση για το ποιος πληροί τα κριτήρια αυτά κάνει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας (!) και την τελική το ΑΣΕΠ.

Οροι που, όπως για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, στερούν το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων στις ΔΕΚΟ. Η κοροϊδία παίρνει μέγιστες διαστάσεις καθώς η κυβέρνηση βάζει τους εργοδότες να κρίνουν αν οι εργαζόμενοι δικαιούνται μετατροπή της σύμβασή τους σε αορίστου!!! Ενώ είναι ζήτημα αν υπάρχουν μερικές δεκάδες συμβασιούχοι που έχουν τέτοιο δικαίωμα. Για παράδειγμα, οι μέχρι πριν λίγους μήνες 1.600 συμβασιούχοι στον ΟΤΕ σήμερα δεν υπάρχουν. Εχουν απολυθεί περίπου 750 και 350 δόθηκαν σε θυγατρικές του ΟΤΕ (μπαίνει το ερώτημα αν το ΠΔ αναφέρεται και σε αυτούς). Ενώ το δρόμο της ανεργίας αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι 500. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί για τους ίδιους ή διαφορετικούς λόγους και σε άλλες ΔΕΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ