Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Επανάληψη της δίκης ζητούν συγγενείς των θυμάτων

Τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών επισκέφθηκαν χτες ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων της κατάρρευσης του εργοστασίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ» στο σεισμό της 9ης Σεπτέμβρη 1999, προκειμένου να του ζητήσουν να ασκήσει έφεση κατά της προχτεσινής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που καταδίκασε τους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή, ενώ αθώωσε ομόφωνα τους άλλους δύο.

Μία μέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επέβαλε ποινές τροχαίου ατυχήματος για τους 39 νεκρούς, οι συγγενείς των θυμάτων που ζητούν τη διεξαγωγή της δίκης σε δεύτερο βαθμό, χαρακτηρίζουν πρόκληση τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από κακούργημα σε πλημμέλημα. Ο συνήγορος των συγκεκριμένων συγγενών Ανδρέας Αναγνωστάκης, ζητά η υπόθεση «να δικαστεί με όλες τις κατηγορίες που το βούλευμα τους παρέπεμψε. Δηλαδή με τον ενδεχόμενο δόλο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Χρήστος Σατλάνης, ο οποίος στην αγόρευσή ζήτησε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε θανατηφόρο έκθεση σε κίνδυνο (που επίσης είναι κακούργημα) προτίθεται και αυτός να ασκήσει το δικαίωμά του και να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου. Εφεση έχουν ήδη κάνει οι δύο καταδικασθέντες, προσδοκώντας μείωση της ποινής τους ή και αθώωσή τους από το Εφετείο, κάτι όμως που μπορεί να συμβεί μόνο αν δεν υπάρχει έφεση κατά της απόφασης είτε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, είτε από τον εισαγγελέα της έδρας.

Σε καμία πάντως περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης των δύο κατηγορουμένων Εμμανουήλ Κοτζαστράτη και Αδαμάντιου Βασιλάκη. Οι άλλοι δύο που καταδικάστηκαν είναι ο Νικόλαος Σχολίδης που είχε υπογράψει τα αρχιτεκτονικά σχέδια της πρώτης άδειας της ανέγερσης του εργοστασίου και τα στατικά της δεύτερης και ο Αλέξανδρος Δόβας που έκανε την αναδιαμόρφωση του ημιωρόφου του εργοστασίου. Ο μεν πρώτος υποστηρίζει ότι τα αρχιτεκτονικά του σχέδια δεν υλοποιήθηκαν, τα δε στατικά τα υπέγραψε για να κάνει φορολογική εξυπηρέτηση στο θανόντα κατασκευαστή του εργοστασίου Μιχάλη Τσάση, ενώ ο δεύτερος σημειώνει ότι από κανένα μάρτυρα δεν ειπώθηκε ότι το εργοστάσιο κατέρρευσε λόγω της αναδιαμόρφωσης του ήδη υπάρχοντος ημιωρόφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ