Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Εργαζόμαστε για μια άνοιξη επιχειρηματικότητας»

Επικυρώθηκαν, όπως αναμενόταν, οι επιλογές του για το Πολιτικό Συμβούλιο

Να καθυστερήσει, όσο γίνεται περισσότερο, την αποκάλυψη του αληθινού προσώπου της αντιλαϊκής πολιτικής επιδιώκει ο Κ. Καραμανλής, ανεβάζοντας, για το σκοπό αυτό, την ένταση των δημαγωγικών τόνων και της φιλολαϊκής ρητορικής.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου επικυρώθηκαν, όπως αναμενόταν, οι επιλογές του για το Πολιτικό Συμβούλιο.

Οσο ξετυλίγεται η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και φαίνεται καθαρά ο νεοφιλελεύθερος «σκληρός πυρήνας» του, που υπηρετεί «αυθεντικά» τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο περισσότερο ο πρωθυπουργός επιχειρεί να πείσει ότι αυτή η πολιτική είναι που, όχι μόνο ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαϊκών μαζών, αλλά απολαμβάνει και της «εμπιστοσύνης» τους!

Συνεχίζοντας την τακτική του εξωραϊσμού της εφαρμοζόμενης πολιτικής, παρουσίασε ως μονόδρομο την παραπέρα ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου για τη λύση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. «Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση των μεγάλων και χρόνιων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Την ανεργία, τη νέα φτώχεια, την ακρίβεια», είπε για να διευκρινίσει αμέσως μετά ότι αυτό θα γίνει με νέα προνόμια και κίνητρα στο κεφάλαιο: «Εργαζόμαστε για μια άνοιξη επιχειρηματικότητας», τόνισε, η οποία θα γίνει, μεταξύ άλλων, με «το νέο σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με το νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο». Αυτά και όχι μόνο θα συμβάλουν σε «ένα γόνιμο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, την ίδρυση επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων δουλιάς». Επιχειρώντας να πείσει για το έμπρακτο ενδιαφέρον του προς τις άλλες κοινωνικές τάξεις και ομάδες, περιορίστηκε στα παχιά λόγια, όπως ότι «στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», ότι «στεκόμαστε δίπλα στον αγροτικό κόσμο να κρατηθεί και να ευημερήσει στη γη του» ή ότι «προωθούμε συγκροτημένο πλαίσιο μέτρων, για να βάλουμε φραγμό στην ακρίβεια».

Δημαγωγώντας ασύστολα, ισχυρίστηκε ότι «σε κάθε περίπτωση οι επιλογές μας, οι πολιτικές μας, οι αποφάσεις μας έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, την ελληνική οικογένεια, τον κάθε πολίτη. Σε κάθε περίπτωση, προτάσσουμε το κοινωνικό αποτέλεσμα, τις κοινωνικές επιπτώσεις, το κοινωνικό όφελος, το κοινωνικό μέρισμα». Αυτός, είπε σε άλλο σημείο, «είναι ο νέος δρόμος για το μέλλον», μόνο που η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Φυσικά, δεν παρέλειψε να επαναφέρει τη θεωρία του κοινωνικού κέντρου, όπου «συναντώνται και ζυμώνονται όλα τα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα» και το οποίο βρίσκεται «στο κέντρο της πολιτικής», προφανώς της «μίας και μοναδικής»...

Προσδιορίζοντας τους στόχους για το επόμενο διάστημα, έκανε λόγο για «νίκη της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες», αλλά και «για νίκη της νέας οικονομικής πολιτικής», αποσιωπώντας ποιοι θα χαρούν και ποιοι θα πληρώσουν τις «νίκες». Ζήτησε από τα στελέχη να μην εφησυχάσουν το επόμενο διάστημα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και να εντείνουν τις προσπάθειές τους «για να κάνουμε πραγματικότητα τις προσδοκίες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας».

Εκλογές «διά βοής»!

Οι ψηφοφορίες, που ακολούθησαν για την εκλογή του γραμματέα και των 14 μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, είχαν τυπικό χαρακτήρα, ενώ τα 7 κοινοβουλευτικά μέλη του οργάνου εξελέγησαν διά βοής(!) στο όνομα ότι υπήρχαν ισάριθμες υποψηφιότητες με τη «σφραγίδα» του Μεγάρου Μαξίμου. Τα αποτελέσματα, πάντως, από τις δύο κάλπες που στήθηκαν, έδειξαν ότι ο Κ.Καραμανλής δεν αντιμετωπίζει εσωκομματικό πρόβλημα, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη απλώς επιχειρεί να «επιβιώσει» στο εσωκομματικό παιχνίδι. Ο Β. Μεϊμαράκης εξελέγη γραμματέας της ΚΕ με 481 ψήφους, σε σύνολο 502 (ποσοστό 95,8%), ενώ βρέθηκαν και 21 άκυρα ψηφοδέλτια.

Τα κοινοβουλευτικά μέλη του οργάνου που περίπου διορίστηκαν είναι οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, Υγείας Ν. Κακλαμάνης, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Β. Πολύδωρας. Στα επτά μη κοινοβουλευτικά στελέχη την πρώτη θέση σε σταυρούς κατέλαβε η Ντ. Μπακογιάννη με 329 και ακολουθούν οι Δ. Τσιγκούνης (254), Κ. Κωστούλας (238), Δ. Κοντός (229), Χαρ. Μανιάτης (177), Αγγελος Μοσχονάς (173), Γιάννης Πατσιόγιαννης (160). Λόγω ποσόστωσης των γυναικών, τη θέση του τελευταίου κατέλαβε η Φεβρωνία Πατριανάκου με 97 σταυρούς.

Ετσι, εκτός Πολιτικού Συμβουλίου έμειναν τρεις υποψήφιοι από τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη, οι Γιάννης Πατσιόγιαννης, Θεόδωρος Ιορδανίδης, Χάρης Καρατζάς, που ήταν και εκτός της γραμμής του Μαξίμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ