Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πόρισμα συσκότισης

Τον «μπούσουλα» για την ολοκληρωτική παράδοση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο αποτελεί το προχτεσινό «πόρισμα» για το μπλακ-άουτ της 12ης του Ιούλη στο νότιο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Επιστρατεύτηκαν δεκάδες ειδικοί στα θέματα ενέργειας για να καταδείξουν τι πραγματικά συνέβη και ποιος φταίει που επί ώρες η μισή Ελλάδα έμεινε, ξανά, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ομως, από το περιβόητο «πόρισμα» δεν προκύπτει τίποτα, παρά μια γενική καταγραφή των γεγονότων εκείνης της μέρας που οδήγησαν στη διακοπή. Σχεδόν μοιρασμένες οι ευθύνες στη ΔΕΗ και στο ΔΕΣΜΗΕ, αλλά σαφής η επιδερμική εξέταση, η προσπάθεια συγκάλυψης των βαθύτερων και πραγματικών αιτίων.

Η αλήθεια είναι πως τα πραγματικά αίτια του μπλακ-άουτ τα γνωρίζουν τόσο οι συντάκτες του πορίσματος, όσο και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση. Και τα αίτια δεν είναι άλλα, παρά η ίδια η πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πιστά εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και με την ίδια ένταση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η ΝΔ. Αυτή η πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και το κεφάλαιο, για την πλήρη παράδοση του τομέα στους ιδιώτες. Γι' αυτό και το πόρισμα στήθηκε με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι.

Δεν υπήρχαν ανταλλακτικά(!) για την επισκευή βλάβης σε γραμμή υψηλής τάσης και το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ δεν αρκούσε για την αποκατάσταση άλλων μικροβλαβών, αναφέρεται στο «πόρισμα». Γιατί όμως; Διότι τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας της ΔΕΗ επιτάσσουν την περικοπή του κόστους ακόμα και στα απαραίτητα ανταλλακτικά, για να αποδίδονται υπερκέρδη στους ιδιώτες που κατέχουν πακέτα μετοχών. Διότι κάθε χρόνο μειώνεται δραστικά το προσωπικό της ΔΕΗ με στόχο σε μια 7ετία να αποχωρήσουν τουλάχιστον 7.000 εργαζόμενοι. Διότι η ΔΕΗ έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί και να διασπαστεί (ΔΕΣΜΗΕ) για να ...ανοίξει η αγορά. Πάντως, το 2003 είχε 100 δισεκατομμύρια δραχμές καθαρά κέρδη!

Τα τρία τελευταία χρόνια που έχει απελευθερωθεί η αγορά, οι ιδιώτες υποψήφιοι ηλεκτροπαραγωγοί πιέζουν ολοένα για νέα προνόμια, για μεγαλύτερες διασφαλίσεις των επενδύσεών τους, για την αύξηση των τιμολογίων. Το πρόσφατο μπλακ-άουτ έρχεται ως βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για να παραδώσει τα πάντα στους ιδιώτες. Αλλωστε, μόλις προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ανακοίνωσε την επίσπευση των διαδικασιών για την εγκατάσταση νέων μονάδων παραγωγής στη Νότια Ελλάδα, μονάδες οι οποίες θα είναι - φυσικά - ιδιωτικές...

Αποτελεί κοινό τόπο πως τα μπλακ-άουτ είναι σύμφυτα της απελευθέρωσης και της παράδοσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου. Το γνωρίζουμε από την Καλιφόρνια, τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία κ.ο.κ. Τώρα το βιώσαμε και στην Ελλάδα, και είναι μόνο η αρχή. Επίκαιρο όσο ποτέ γίνεται το κάλεσμα του ΚΚΕ για αντίσταση στα σχέδια της κυβέρνησης και διεκδίκηση ενός ενιαίου τομέα ενέργειας 100% στο δημόσιο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα βρίσκεται κάτω από λαϊκό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ