Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αποφασιστικά στον αγώνα

Με την ενεργό συμπαράσταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής κατεβαίνουν στην 24ωρη απεργία στις 4 Αυγούστου. Στην πλατεία Κλαυθμώνος η απεργιακή συγκέντρωση

ICON

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω από τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες τους, δηλώνουν οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, που πραγματοποιούν και νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 4 Αυγούστου. Στο πλευρό του κλάδου, που διανύει έναν πολύμηνο αγώνα, βρίσκονται ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Πέντε μέρες πριν την απεργιακή κινητοποίηση, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου πραγματοποιούν εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις για την ενημέρωση του κλάδου, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της απεργίας και της συγκέντρωσης που διοργανώνεται στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό. Πλήρη και σταθερή εργασία με όλα τα δικαιώματα. Μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες με 5ήμερο - 7ωρο. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων και καθορισμό καθηκόντων. Ο χρόνος του διαλείμματος να μην παρατείνει το χρόνο εργασίας.

Με αποφάσεις τους, στην απεργία συμμετέχουν τα επιχειρησιακά σωματεία των ξενοδοχείων: «Αθενς Πλάζα», «Ντιβάνι Κάραβελ», «Γκραντ Ρίζορτ Λαγονήσι», «Χίλτον», «Χολιντέι Ιν», «Ιντερκοντινένταλ», «Λήδρα Μάριοτ», «Μετροπόλιταν», «Νοβοτέλ», «Παρκ», «Σεντ Τζορτζ Λικαμπέτους» και «Τιτάνια». Την απεργία στηρίζουν, επίσης, οι σωματειακές επιτροπές στο «Μάρε Νόστρουμ» και στο «Αθένια Κόλντεν Κοστ». Οι επιτροπές αγώνα στα: «Μεγάλη Βρετανία», «Σοφιτέλ», «Μοντ Παρνές» και «Αστέρα Βουλιαγμένης». Ακόμα, στην 24ωρη απεργία καλούν τα μέλη τους, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, η Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης και η Ενωση Ηλεκτρολόγων Αθήνας.


Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και τα σωματεία ξενοδοχείων της Αθήνας έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Εκεί παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό Σωματείων στους ΟΤΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Εκτενή παρουσίαση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο, με τους μισθούς «πείνας» και τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο» που έχουν επιβάλει ξενοδόχοι και κυβέρνηση, έκανε ο Χρ. Κατσώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Ο συνδικαλιστής, με συγκεκριμένα στοιχεία κατέρριψε το μύθο περί «κρίσης» που επικαλούνται οι ξενοδόχοι, παρουσιάζοντας τα τεράστια κέρδη τους και τις παχυλές επιδοτήσεις που λαμβάνουν από το κράτος.

Κατήγγειλε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ τώρα, που, όπως τόνισε, οι πολιτικές που άσκησαν «είναι μόνο υπέρ των μεγάλων ξενοδόχων. Οι πολιτικές αυτές θεωρούν τον τουρισμό ατμομηχανή της ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτά είχαμε καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, καταστροφή της βιομηχανίας, είχαμε πλήρη προσαρμογή της χώρας στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των σχεδιασμών τους. Σε πολλές περιοχές της χώρας, η πολιτική αυτή αποδεικνύεται αδιέξοδη, καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα, για τους εργαζόμενους».

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας
Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη μείωση των τουριστών τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα, η οποία όμως οφείλεται στην επίθεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. «Επίθεση - συνέχισε - στο εισόδημα, στον ελεύθερο χρόνο. Με λιτότητα διαρκείας, με κατάργηση της πλήρους και σταθερής εργασίας, με κατάργηση του ελεύθερου χρόνου. Οι διακοπές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Η κρίση όμως αυτή οφείλεται και στην ακρίβεια, στις υψηλές τιμές των δωματίων, των ειδών διατροφής, των εισιτηρίων και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ο Τουρισμός γίνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο προνόμιο όσων έχουν και κατέχουν, προνόμιο των λίγων. Το 40% των εργατικών οικογενειών στη χώρα δεν κάνουν καθόλου διακοπές».

Στη συνέντευξη Τύπου υπογραμμίστηκαν οι τεράστιες ευθύνες που φέρει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου, που όχι μόνο δε στηρίζει τους αγώνες των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά αντίθετα προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να τον υπονομεύσει, εξυπηρετώντας μ' αυτόν τον τρόπο τις απαιτήσεις των ξενοδόχων. Από τα σωματεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων εκφράστηκε η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους απολυμένους εργαζόμενους, στους συμβασιούχους που αγωνίζονται για μόνιμη και σταθερή δουλιά, στους εργαζόμενους που βγαίνουν στην ανεργία από το κλείσιμο των εργοστασίων, στους κλάδους που αγωνίζονται για την υπογραφή συμβάσεων.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού των επιχειρησιακών σωματείων της Αθήνας, οι οποίοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν εξαρτάται από τους «εθνικούς στόχους» που ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά από τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ