Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο σκοταδισμός έχει άνωθεν στήριξη!

Ο αρχιεπίσκοπος στηρίζει τον μητροπολίτη Σερρρών σχετικά με την απαγόρευση των παραστάσεων του Αριστοφάνη στην πόλη

Από την παράσταση του «Πλούτου»
Από την παράσταση του «Πλούτου»
Μετά το χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για τις σκοταδιστικές παρεμβάσεις του μητροπολίτη και του δημάρχου Σερρών, που ματαίωσαν τις προγραμματισμένες θεατρικές παραστάσεις στην πόλη, του θιάσου του Λάκη Λαζόπουλου και του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης - παρεμβάσεις που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο - ήρθε και η επιβράβευση του σκοταδισμού... άνωθεν. Η κεφαλή της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παρείχε ολόπλευρη κάλυψη στο απαράδεκτο γεγονός του προκλητικού εξοστρακισμού των παραστάσεων λέγοντας μάλιστα «άλλο πολιτιστικές εκδηλώσεις, άλλο τα έργα του Αριστοφάνη, που έχουν μια ιδιαιτερότητα». Ο αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για «ζήτημα ιερότητας του χώρου», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δε θα βάλουμε τον Αριστοφάνη μέσα στην Εκκλησία. Μπορεί να πάει να δει κανείς τα έργα του στο θέατρο»(!). Λες και οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και του θιάσου του Λ. Λαζόπουλου θα δίνονταν μέσα στην εκκλησία. Λες και αν ακουγόταν ο πανανθρώπινος, διαχρονικός λόγος του Αριστοφάνη στο υπαίθριο θέατρο, που βρίσκεται μπροστά από τη βυζαντινή εκκλησία του Αϊ - Νικόλα, θα προσβάλλονταν τα χριστιανικά ήθη των χιλιάδων πολιτών της πόλης που διψούν ολοχρονίς για πολιτισμό. Οι αυτόκλητοι θεματοφύλακες πάντως και κριτές των πολιτιστικών εκδηλώσεων στις Σέρρες αμφιβάλουμε αν έχουν επιδείξει ανάλογη σπουδή για να προστατεύσουν το ποίμνιο και τους δημότες τους από τα κάθε λογής «σκουπίδια» που τους ταΐζει καθημερινά, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι η τηλεόραση και οι άλλες μορφές πλαστικού «πολιτισμού» που μας περιβάλλει.

Υπάρχουν και άλλα συμφέροντα;

Η υπόθεση, ως φαίνεται, έχει και άλλη διάσταση. Πληροφορίες που ήρθαν στο φως δείχνουν πως επιχειρείται διαστροφή της πραγματικότητας, αφού δεν είναι ο Αριστοφάνης τελικά που χτυπά την πόρτα της Εκκλησίας, αλλά αντίθετα η Εκκλησία προσπαθεί να εισβάλει στο χώρο του πολιτισμού και μάλιστα έχοντας σύμμαχο ένα... δικό της παιδί, το δήμαρχο Σερρών Γ. Μωυσιάδη και την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.

Οπως είναι γνωστό, το ανοιχτό θέατρο διαμορφώθηκε την προηγούμενη δεκαετία και από το 1994 άρχισε να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο βυζαντινός ναός του Αϊ - Νικόλα, που βρίσκεται δίπλα, αναστηλώθηκε από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εδώ και χρόνια, όμως μόλις πρόσφατα μετά την έλευση, πέρσι, του νέου μητροπολίτη Θεολόγου, τέθηκε θέμα λειτουργίας του για εσπερινούς και ολονυχτίες. Αναρωτιούνται λοιπόν ορισμένοι μήπως σε λίγο καιρό ανοίξουν οι δουλιές και αρχίσουν να γίνονται και πιο προσοδοφόρες τελετές, όπως γάμοι και βαφτίσεις για τις οποίες... θα χρειάζεται και αύλειος χώρος.

Το θέμα έχει διχάσει την κοινωνία των Σερρών. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Σερρών, Ν. Γρηγοριάδη, μετά τις αντιδράσεις της Μητρόπολης για τη χρήση του χώρου, η δημοτική αρχή πρότεινε να σταματήσει η χρησιμοποίηση του χώρου μέχρι να βρεθεί λύση στο θέμα. Τις επόμενες μέρες - πιθανά τη Δευτέρα - αναμένεται να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να λάβει απόφαση για την επαναλειτουργία του χώρου.

Να μην περάσει ο σκοταδισμός

«Το γέλιο και η σάτιρα διώχνουν το φόβο. Ομως κάποιοι θέλουν να ζούμε μέσα στο φόβο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελένη Γερασιμίδου. Οι θιασώτες του φόβου δείχνουν το πρόσωπό τους.

Εξάλλου με γραπτή του δήλωση, ο Λ. Λαζόπουλος απάντησε σκωπτικά χτες, θυμίζοντας ότι στον ίδιο χώρο που έχει διαμορφωθεί σε χώρο θεατρικό, με έξοδα των Σερραίων πολιτών, έχει παιχτεί Αριστοφάνης το 1994. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι «ο αρχιεπίσκοπος με τις δηλώσεις του ανοίγει διάπλατα πόρτα στο σκοταδισμό στον 21ο αιώνα και απέναντί του οι άνθρωποι του πολιτισμού θα σταθούν δυναμικά. Οι πόρτες του μαύρου παρελθόντος έκλεισαν», συμπληρώνοντας ότι αρμόδιος για να αποφασίσει για το θέατρο είναι ο δήμαρχος Σερρών. Τέλος, με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός σημειώνει ότι η «παρεμβατικότητα της Εκκλησίας στον πολιτισμό θυμίζει άλλες εποχές και άλλα ήθη», ότι «η Εκκλησία θα πρέπει να ασχοληθεί με «τα του Οίκου της» και να σεβαστεί τις πολιτιστικές αξίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ