Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Μετέωρο δίκτυο υπηρεσιών Υγείας

Κριτική στην απόφαση της πλειοψηφίας του Ιατρικού Συλλόγους Αθήνας

Την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), για την απόφασή του να λειτουργήσει δίκτυο ελευθέρων Επαγγελματιών Γιατρών με προκαθορισμένη αμοιβή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, επικρίνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Τη λειτουργία του δικτύου - στο οποίο θα πάρουν μέρος 300 ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί - ανακοίνωσε χτες το ΔΣ του ΙΣΑ σε συνέντευξη Τύπου. Ο λόγος, ανέφεραν, για τη δημιουργία του δικτύου είναι η αποσυμφόρηση των Ολυμπιακών νοσοκομείων και της Πολυκλινικής από περιστατικά που δε χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Ενας άλλος λόγος για το δίκτυο, πρόσθεσαν, ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να παρακαμφθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα εν όψει Ολυμπιακών, όπου οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί θα ήταν μισθωτοί. Οι υπηρεσίες αυτές θα προσφέρονται εκτός αγωνιστικών χώρων για τους επισκέπτες (ξένους και ντόπιους) και οι αμοιβές θα είναι 70 ευρώ για τις επισκέψεις στο ιατρείο και 90 ευρώ στον τόπο διαμονής τους. Σε περίπτωση επανεξέτασης, η αμοιβή θα είναι 50 στο ιατρείο και 50 ευρώ στον τόπο διαμονής. Οι τιμές των εργαστηριακών και άλλων διαγνωστικών εξετάσεων προσδιορίζονται στο ύψος περίπου της αγοράς. Π.χ. μια αξονική τομογραφία θα χρεώνεται 90 ευρώ.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να αναπτυχθεί στη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Λεκανοπέδιο, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία 15 Σταθμών Α΄ Βοηθειών δείχνει τελικά ότι έγινε εκ των ενόντων και για τα μάτια, παρά για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες.

Η «Πανεπιστημονική»

«Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε στο ΔΣ του ΙΣΑ να γίνει δυναμική παρέμβαση προς την κυβέρνηση, ζητώντας αύξηση των δαπανών για την Υγεία στα πλαίσια του κρατικού δημόσιου συστήματος, πλήρη ανάπτυξη της κτιριακής υποδομής και του τεχνολογικού εξοπλισμού, δημιουργία και ανάπτυξη πλήρους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Αλ. Τομαράς, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ.

Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών τάχτηκε εξαρχής κατά της ανάληψης αυτής της διοργάνωσης, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες από μια γιορτή συναδέλφωσης, φιλίας, ειρήνης και ευγενούς άμιλλας μετατράπηκαν σε μια εμποροπανήγυρη των πολυεθνικών σε αλισβερίσι της διαπλοκής, σε μέσο εμπορίας της άθλησης και μέσο παραπέρα καταλήστευσης του μόχθου των λαών. «Ειδικότερα, τόνισε ο Αλ. Τομαράς, το υπαρκτό πρόβλημα της προστασίας της υγείας του λαού και των επισκεπτών το αντιμετωπίσαμε στη βάση της ολοκληρωμένης πρότασής μας για τη Λαϊκή Υγεία και της πάγιας, θεμελιακής αρχής μας ότι η υγεία αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση και καθήκον του κράτους να παρέχεται δωρεάν σε όλους».

Ολυμπιακά οδοντιατρεία

Δίκτυο 100 οδοντιατρείων (54 στην Αθήνα, 20 στον Πειραιά, 10 στη Θεσσαλονίκη, 8 στο Ηράκλειο, 5 στην Πάτρα και 3 στο Βόλο) που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε έκτακτα περιστατικά, όπως απόστημα, τραυματισμό και ενσφήνωση ξένου σώματος, ανακοίνωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Η λειτουργία τους θα είναι από τις 8 π.μ. μέχρι τις 10μ.μ. όλες τις μέρες για τις περιόδους 1 - 31 Αυγούστου 2004 και 10 - 28 Σεπτέμβρη 2004.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ανεργία τσακίζει και τους γιατρούς (2013-02-05 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό» και πορεία στο υπουργείο (2011-09-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση «για τα μάτια» (2011-01-28 00:00:00.0)
Θα πληρώνουν γιατρούς και φάρμακα (2008-11-13 00:00:00.0)
Υποκριτική η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ (2004-04-22 00:00:00.0)
Αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική υγείας (1997-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ