Σάββατο 31 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ
Προσφυγή κατά της τσιμεντοποίησης Βωβού

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη σωτηρία των δασών της Λαυρεωτικής που απειλούνται με τσιμεντοποίηση, ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής, με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, με την προσφυγή που κατέθεσαν στο ΣτΕ, ζητούν να κριθεί παράνομη και να σταματήσει η ανέγερση του παραθεριστικού οικισμού 20.000 τ.μ. (ουσιαστικά πρόκειται για μια ολόκληρη πόλη 105 κατοικιών σε δασική έκταση 68 περίπου στρεμμάτων) στη θέση Πουνταζέζα Λαυρίου, που θέλει με παράνομες διαδικασίες να κατασκευάσει η τεχνική εταιρία του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, όπως έχει ήδη γράψει ο «Ρ».

Επίσης, οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής με την προσφυγή τους ζητούν να κριθούν ως αντισυνταγματικοί οι δύο δασοκτόνοι νόμοι (3147 και 3208 του 2003) που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της προεκλογικής ψηφοθηρίας από το ΠΑΣΟΚ με την ανοχή και της ΝΔ και οι οποίοι επιτρέπουν τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων.

Οπως επισημαίνεται στην προσφυγή, για να επιτευχθεί η τσιμεντοποίηση της περιοχής, η οποία θα έπρεπε να προστατεύεται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, υπήρξε σωρεία παράνομων πράξεων και συγκεκριμένα:

Το αίτημα της τεχνικής εταιρίας για έκδοση της οικοδομικής άδειας υποβλήθηκε το 1997, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο πριν περιέλθει στα χέρια της η έκταση από ανταλλαγή άλλου ακινήτου από την Εθνική Τράπεζα, και 14 ολόκληρα χρόνια μετά την απόφαση του δασάρχη, ο οποίος το 1988 την είχε κηρύξει δασική. Η εταιρία υπέβαλε τις αντιρρήσεις της στην απόφαση αυτή και το 2003 έγιναν δεκτές - παρότι ήταν εντελώς εκπρόθεσμες - από την αρμόδια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων. Παράλληλα, της δόθηκε παράταση ενός χρόνου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, αν και ο σχετικός φάκελος έπρεπε να θεωρηθεί αυτοδικαίως άκυρος από τις αρχές του 1998. Επιπλέον, την έγκρισή του για την τσιμεντοποίηση έδωσε και το υπουργείο Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι θα υποστούν βλάβη οι υψίστης σημασίας αρχαιολογικοί χώροι του Λαυρίου και του Σουνίου, που γειτνιάζουν με την έκταση.

Ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως μη δασικής, μετά την εκπρόθεσμη ένσταση που υπέβαλε η τεχνική εταιρία Μπ. Βωβός, είναι παράνομος γιατί στηρίχτηκε σε αντισυνταγματικές διατάξεις - επισημαίνεται στην προσφυγή - όπως αντισυνταγματική είναι και η έγκριση που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, επισημαίνεται ότι για την έκδοση της οικοδομικής άδειας έγινε επίκληση της νομοθεσίας για την ιδιωτική πολεοδόμηση που έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ, ενώ για να διευκολυνθεί η ανοικοδόμηση υπήρξε παράνομη απόφαση του νομάρχη της Ανατολικής Αττικής για τη μετατόπιση αγροτικών οδών στην εν λόγω έκταση. Τέλος, επισημαίνεται ότι η εταιρία απέφυγε την ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει αρτιότητα 20 στρεμμάτων και κάλυψη 5% για την περιοχή, εφαρμόζοντας διάταγμα της δικτατορίας που προέβλεπε την αρτιότητα στα 4 στρέμματα, κάλυψη 15% και συντελεστή δόμησης 30%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ