Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Πολιτικά ανίσχυρη» η νομική εξέλιξη

Δήλωση συνέχισης του αγώνα για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη από το ICOMOS

Ακόμη και στις εξωραϊσμένες αναπαραστάσεις δεν μπορεί να «κρυφτεί» το «τεράστιο γυάλινο και ενεργοβόρο οικοδόμημα, μεγαλοϊδεατισμού»...
Ακόμη και στις εξωραϊσμένες αναπαραστάσεις δεν μπορεί να «κρυφτεί» το «τεράστιο γυάλινο και ενεργοβόρο οικοδόμημα, μεγαλοϊδεατισμού»...
Την απόφασή του να συνεχίσει τον αγώνα για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη από την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ), δηλώνει το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, την οποία έδωσε χτες στη δημοσιότητα. Την ίδια μέρα, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, εγκαινίασε στο κτίριο Βάιλερ (εντός του χώρου του Μακρυγιάννη) έκθεση υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Νέο Μουσείο Ακρόπολης - Δημιουργώντας το εκθεσιακό του ύφος»!

Στην επιστολή, με ημερομηνία 28/7, το ICOMOS εκφράζει τη λύπη του για την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής για το θέμα του ΝΜΑ, με την οριακή πλειοψηφία των 14 έναντι 13 ψήφων. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «είναι δυνατόν, από καθαρά νομική άποψη, μια τέτοια εξέλιξη να είναι ισχυρή (έστω και με την οριακή αυτή πλειοψηφία), πολιτικά όμως είναι άκρως ανίσχυρη και την ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση της Ελλάδας (...)». Και καταλήγει πως «το Ελληνικό Τμήμα ICOMOS θα εξακολουθήσει τον αγώνα του στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο ενάντια στην καταστροφή της κληρονομιάς μας στην περιοχή του "οικοπέδου" Μακρυγιάννη!!!».

Επιπλέον, το ICOMOS επισυνάπτει και την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της 30/6, στην οποία κατέληγε στις παρακάτω προτάσεις: «Να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον σκάμμα (που ατυχώς ήδη έχει γίνει) προκειμένου να κατασκευαστεί υπόγειο εκθετήριο, με δυνατότητα χρήσης χώρων άνω των 7.000 τετραγωνικών μέτρων, με σωστές προδιαγραφές θερμοκρασίας και περιβάλλον για τα ευρήματα της ανασκαφής» και «να ακυρωθεί ο διαγωνισμός» από τον οποίο προέκυψε «ένα τεράστιο γυάλινο και ενεργοβόρο οικοδόμημα, μεγαλοϊδεατισμού, το οποίο είναι ξένο προς την ελληνική αρχιτεκτονική, τον περιβάλλοντα χώρο, το όμορφο κηρυγμένο κτίριο Μακρυγιάννη και τις κλιματολογικές συνθήκες της πόλης».

Η «απάντηση» του πρωθυπουργού στα παραπάνω μπορούμε να πούμε πως περικλείεται στο σημείωμά του που συνοδεύει το ενημερωτικό φυλλάδιο της έκθεσης στο Βάιλερ, στο οποίο δηλώνει «περήφανος για την κατασκευή και ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (...)». Πάντως η σύμβαση μεταξύ του ΟΑΝΜΑ (Οργανισμός Ανέγερσης ΝΜΑ) και της κατασκευάστριας εταιρίας δεν έχει υπογραφεί, κάτι που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Δ. Παντερμαλή, πρόκειται να γίνει στο επόμενο διάστημα, ενώ η ολοκλήρωση του έργου, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει σε δύο χρόνια από την υπογραφή.

Για τον πρόεδρο του ΟΑΝΜΑ (κατά την ξενάγηση των δημοσιογράφων χτες το μεσημέρι) η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31/12, αποτελεί ένα «πείραμα» για την παρουσίαση των εκθεμάτων στο μουσείο. Οι βασικές προτάσεις αφορούν στα βάθρα των εκθεμάτων που θα είναι γυάλινα, στις ενημερωτικές πινακίδες που θα βρίσκονται στο έδαφος και κυρίως στο φωτισμό που θα είναι φυσικός και τεχνητός. Στόχος είναι «τα κλασικά και αρχαϊκά γλυπτά να παρουσιαστούν με σύγχρονο τρόπο και να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο θεατή». Η συντριπτική πλειοψηφία των 34 αντικειμένων της έκθεσης εκτίθεται για πρώτη φορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ