Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΕΝ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ούτε δεκάρα για την ανθρώπινη ασφάλεια

Προσάραξη πλοίου με λειψή σύνθεση κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου»

Σε άμεσο κίνδυνο θέτουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα εφοπλιστές της ακτοπλοΐας και υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Χτες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ», «έκατσε» σε αμμώδη αβαθή στην περιοχή Διακοφτί Κυθήρων. Οι 70 επιβάτες και το πλήρωμα είναι σώοι, όμως το ναυτικό αυτό ατύχημα έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου», καθώς το πλοίο ταξιδεύει από τις 8 Απρίλη με λειψή σύνθεση! Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ξεθάφτηκαν, για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕΝ (θυγατρική της ΑΝΕΚ), νόμοι της χούντας που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το νόμο 177/74 περί οργανικών συνθέσεων και βέβαια χωρίς να παρθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του πλοίου.

Λίγες ώρες μετά και συγκεκριμένα χτες το πρωί, οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας αρνήθηκαν να δεχτούν τα αιτήματα των ναυτεργατών που αφορούν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στα ταχύπλοα πλοία. Η αδιαλλαξία των εφοπλιστών καταγράφτηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μεταξύ της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, αντιπροσωπείας της ΠΝΟ και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Ειδικότερα, οι συνδικαλιστές απαίτησαν τα πληρώματα αυτού του τύπου σκαφών να μην εργάζονται σε καμία περίπτωση πάνω από 8 ώρες και όπου οι απαιτήσεις είναι μεγάλες να ναυτολογούνται διπλά πληρώματα. Να σημειωθεί ότι τα πληρώματα στα πλοία αυτά δουλεύουν σήμερα ασταμάτητα πάνω από 16 ώρες!

Η ΠΕΜΕΝ με έγγραφό της προς το ΥΕΝ σχετικά με το ατύχημα στο «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» επισημαίνει ότι: «Επιβάλλεται να εφαρμοστεί ο 177/74 περί οργανικών συνθέσεων και να επεκταθεί σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πλοίου. Οι πειραματισμοί με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους των εφοπλιστών και την υπερεκμετάλλευση των ναυτεργατών οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα με απρόβλεπτες συνέπειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ