Πέμπτη 5 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ράντζα με Ολυμπιακές ... κορδέλες!

Σε ράντζα της ψυχιατρικής κλινικής του «Σωτηρία» νοσηλεύτηκαν χτες πάνω από δέκα ασθενείς και στο ΚΑΤ ο υπουργός Υγείας εγκαινίαζε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Ολυμπιακή φροντίδα... υψηλών προδιαγραφών βίωσαν χτες οι ψυχικά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε άθλιες συνθήκες στους διαδρόμους της ψυχιατρικής κλινικής του «Σωτηρία»
Ολυμπιακή φροντίδα... υψηλών προδιαγραφών βίωσαν χτες οι ψυχικά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε άθλιες συνθήκες στους διαδρόμους της ψυχιατρικής κλινικής του «Σωτηρία»
Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την επιδοκιμασία της αντιπολίτευσης έκοβε κορδέλες στο ΚΑΤ, στο όνομα της Ολυμπιακής αναβάθμισης των νοσοκομείων, την ίδια ώρα οι ασθενείς στο νοσοκομείο «Σωτηρία» βίωναν την καθημερινή αθλιότητα στα δημόσια νοσοκομεία: Νοσηλεύονταν σε ράντζα στους διαδρόμους της ψυχιατρικής κλινικής.

Τις κορδέλες των εγκαινίων έκοψε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΚΑΤ ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, με την επιδοκιμασία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδου ότι το έργο που ξεκίνησε απ' τις δικές του κυβερνήσεις είναι σημαντικό.

Στους διαδρόμους της «Σωτηρίας»

Την ώρα των εγκαινίων, όμως, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» δεκάδες άνθρωποι, με ψυχικές διαταραχές, βίωναν το πραγματικό αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, στοιβαγμένοι για νοσηλεία κάτω από άθλιες συνθήκες σε ράντζα στους διαδρόμους της ψυχιατρικής κλινικής.

Η κλινική έχει μέγιστη δυνατότητα νοσηλείας 20 ασθενών και μάλιστα για ήπια περιστατικά, αλλά για περισσότερο από ένα μήνα έχει σταθερά υπεράριθμο ασθενών και κάθε εισαγωγή νοσηλεύεται σε ράντζο, αν και στην πλειοψηφία τους είναι εισαγγελικά περιστατικά, δηλαδή ασθενείς που νοσούν βαρύτατα και δε δέχονται να νοσηλευτούν. Στους διαδρόμους στοιβάζονταν χτες έντεκα ασθενείς, άντρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών, με κάθε είδους ψυχικές διαταραχές, 31 άνθρωποι σε μια κλινική με τέσσερις τουαλέτες, με αποτέλεσμα η κατάσταση - εκτός από επικίνδυνη - να είναι και εξευτελιστική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το 1999 μετά το σεισμό που τίναξε στον αέρα την ψυχιατρική εφημερία της χώρας η τότε υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη υπέγραψε απόφαση που προέβλεπε ότι το ψυχιατρικό τμήμα του «Σωτηρία» θα νοσήλευε τέσσερα εισαγγελικά περιστατικά το μήνα. Η απόφαση προβλεπόταν να ισχύσει για ένα δεκαήμερο, αλλά εξακολουθεί να ισχύει πέντε χρόνια μετά και στο «Σωτηρία», μόνο στη χθεσινή εφημερία έγιναν 12 εισαγωγές ασθενών, απ' τις οποίες οι οχτώ ήταν αναγκαστικές νοσηλείες - δηλαδή με εισαγγελική εντολή.

Και στο ΚΑΤ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τις ευλογίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Εκκλησίας έκοβαν κορδέλες επικοινωνιακής αναβάθμισης
Και στο ΚΑΤ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τις ευλογίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Εκκλησίας έκοβαν κορδέλες επικοινωνιακής αναβάθμισης
Αυτές οι συνθήκες οδηγούν τελικά σε πρόωρα εξιτήρια που δυσχεραίνουν την αποκατάσταση των ασθενών και οδηγούν σε υποτροπές και επανεισαγωγές ασθενών, δημιουργώντας το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας» -δηλαδή οι ίδιοι ασθενείς μπαίνουν και βγαίνουν στις ψυχιατρικές κλινικές.

Εγκαίνια με ελλείψεις και εκχωρήσεις

Την ίδια ώρα, στο ΚΑΤ ο Νικ. Κακλαμάνης εγκαινίαζε τα ΤΕΠ, που υπολειτουργούν εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού. Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Δ. Ανδρικόπουλος στα ΤΕΠ παραμένουν κενές 100 θέσεις όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, τα χειρουργεία και μέρος του ακτινολογικού εργαστηρίου. Οι εργαζόμενοι - τόνισε - με ελάχιστο προσωπικό, με 18μηνίτες, χωρίς άδεια, απλήρωτοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες και της Ολυμπιάδας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στο νοσοκομείο κενές παραμένουν 414 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο υπουργός εγκαινίασε ακόμα τις ανακαινισμένες κλίνες στο δεύτερο και έκτο όροφο του νοσοκομείου. Ο έκτος όροφος διαθέτει 41 σουίτες, που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις θεωρεί «υψηλού επιπέδου προϊόντα» για περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Σκάι 100,3» στις 30.7.2004 ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης και απαντώντας στην ερώτηση για τη διαχείριση των σουιτών μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο υπουργός Υγείας είπε: «Θα τα διαχειριστούμε και με βάση την επαναδιαπραγμάτευση με τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά δε σας κρύβω -εξάλλου αυτό και στο πρόγραμμά μας το λέμε, αλλά υπενθυμίζω - ότι έχει νομοθετηθεί από τον Αλ. Παπαδόπουλο, αλλά ουδέποτε ενεργοποιήθηκε, και με τη συζήτηση που θα κάνουμε με το σύνδεσμο των ελληνικών ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, ώστε να προβάλλουμε - εντός εισαγωγικών οι λέξεις από δω και πέρα - "το συγκεκριμένο υψηλού επιπέδου προϊόν", ώστε να έχουμε και πελάτες από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που είναι γνωστό ότι αν προτιμούν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν είναι τόσο για το επιστημονικό τους επίπεδο - καλό είναι αλλά εγώ εκτιμώ ότι ο δημόσιος τομέας έχει καλύτερο - αλλά κυρίως για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Επομένως, θα υπάρχει ένα επιπρόσθετο έσοδο για τα νοσοκομεία που έχουν αποκτήσει αυτές τις υποδομές».

Το ΚΑΤ, μαζί με τον «Ευαγγελισμό» και το «Γ. Γεννηματάς» θα είναι για ολόκληρο το μήνα επί ποδός για 24 ώρες το 24ωρο, είπε ο Νικ. Κακλαμάνης και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά ζήτησε τη συνδρομή της αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρξει πίεση στην κυβέρνηση για προσλήψεις!

Κατά τα άλλα, δεσμεύτηκε ότι ούτε μια ώρα υπερωριακής εργασίας δεν πρόκειται να μείνει απλήρωτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ