Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Η κυβέρνηση αλ Μπασίρ «μοιράζει» ευθύνες...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Μερίδιο ευθύνης για τον αφοπλισμό αραβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στους αρχηγούς αφρικανικών φυλών της επαρχίας Νταρφούρ καταλόγησε χτες η ισλαμική κυβέρνηση του Σουδανού στρατηγού Ομάρ αλ Μπασίρ. Σε μία προφανή προσπάθεια να αμβλύνει τις έντονες διεθνείς πιέσεις, με στόχο την εξαπόλυση ξένης στρατιωτικής επέμβασης...

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε χτες από τη σουδανική κυβέρνηση μετά το πέρας διήμερων συνομιλιών μεταξύ Σουδανών αξιωματούχων και αρχηγών 100 αφρικανικών φυλών του Νταρφούρ. Η κυβέρνηση του αλ Μπασίρ φέρεται πως έδωσε ήδη εντολή στους αρχηγούς των φυλών να συγκροτήσουν τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας - συμπεριλαμβανομένων και ομάδων ενόπλων καμηλιέρηδων...- ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν στον αφοπλισμό των αραβικών παραστρατιωτικών ομάδων, γνωστών ως Τζαντζαγουίντ.

Οπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η «Πολιτική Κυβέρνηση των Μεγάλων Φυλών του Νταρφούρ», που αποτελείται από τις φυλές της περιοχής, διατάχτηκε να συμμετάσχει άμεσα στον αφοπλισμό των Τζαντζαγουίντ «σε συνεννόηση με τους περίπου 6.000 Σουδανούς αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί (γι' αυτό το λόγο) στην επαρχία Νταρφούρ... Επιπλέον, τους ανατέθηκε να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση των κοινωνικών δεσμών μεταξύ Αραβικών και Αφρικανικών φυλών και να ενημερώσουν τις αρχές «για την παροχή οικονομικής αποζημίωσης έναντι όσων παραδώσουν εκουσίως τα όπλα τους».

Το ίδιο 24ωρο, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με τις δύο ανταρτικές οργανώσεις που μάχονται στο Νταρφούρ, με στόχο τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής αρωγής σε τρόφιμα και φάρμακα για τους δεινοπαθούντες πρόσφυγες και κατοίκους της δυτικής σουδανικής επαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ