Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα το γιορτάζουν οι λαοί και το δικό σου ΟΧΙ

Δεν μπορώ να σε ξεχάσω. Και να θέλω, δε μ' αφήνουν.

Στέκεις σταθερά στα νοτιοανατολικά της Μεσογείου. Σπάει πάνω σου η οργή της θάλασσας, αλλά και η γαλήνη ξαπλώνει στις αμμουδιές σου. Η αύρα είναι η ευωδιά της ανάσας σου. Απ' τα νερά σου γεννήθηκε η ομορφιά. Μπορεί να κατοίκησε στον Ολυμπο η Αφροδίτη. Την έτεκε όμως η δική σου αρμονία.

Και ποιοι και πόσοι δε σε κούρσεψαν. Πάει, χάθηκες, έλεγαν. Μα εσύ εκεί. Οι ρίζες σου ανιχνεύονται και τελικά χάνονται στο γόνιμο έδαφος της ιστορίας.

Κρατιέσαι όρθια και κλείνεις κοροϊδευτικά το μάτι σ' εκείνους που σε διαγουμίζουν. Ακόμη και τότε, που ως πραμάτεια σε πούλησαν στην Αλβιόνα, ήξερες ότι δε θα χαθείς.

Δεν μπορώ να σε ξεχάσω Κύπρο. Δίδαξες, αξιοπρέπεια, επιμονή και υπομονή. Εσύ ξέρεις ότι δεν προκόβει κανείς με προστάτες. Τα απαγχονισμένα παιδιά σου το διαλαλούν.

Σε σκέφτομαι Κύπρο. Αποδεικνύει η περίπτωσή σου τη σχετικότητα των διακηρύξεων. Να, οι διακηρύξεις, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ακυρώνονται από το χρόνο, αποκαλύπτοντας το αληθινό πρόσωπο των ισχυρών. Κι όταν αναγκάζονται να ψηφίσουν δίκαια, μνησικακούν και περιμένουν να εκδικηθούν. Ξέχασε, έτσι, η λεγόμενη διεθνής κοινότητα την ύπαρξη των ψηφισμάτων, που λένε το αυτονόητο: να φύγουν οι εισβολείς. Μοχθεί, έτσι, να βρει λύση στο πρόβλημα της κατοχής και του εποικισμού. Τρόπος του λέγειν λύση, όπως θα έγραφε ο καθαρευουσιάνος. Να επιβάλει τη μέγιστη εκδίκηση, επιζητεί. Ακούς εκεί. Μικρός λαός και να μην υποτάσσεται...

Η δοκιμασία σου βοηθάει να κατανοηθεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τα κεκτημένα κι άλλα τέτοια που βερμπαλίζοντες λένε. Ποιο ενιαίο κράτος, ποια κατοχή, ποιος εποικισμός.

Προσβλήθηκε η EE από την απάντησή σου στο «σχέδιο Ανάν». Δε λέω, είναι ευγενική και γι' αυτό πιο μοχθηρή, όπως επιβάλλει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν ανέχεται ανοησίες. Και είναι ανοησία, κατά το δικό της ουσιαστικό κεκτημένο, ν' αρνείσαι τα σχέδιά της. Ο μονάρχης (η μνήμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) ήταν καλός στον υποταγμένο. Εδειχνε ότι γι' αυτόν αναλώνεται νυχθημερόν. Η ισχύς του ήταν η αγάπη του (υποταγμένου) λαού του. Τσάκιζε τον εξεγερμένο, που κλόνιζε την ισχύ του. Αλλο που σαρώθηκε απ' αυτόν.

Αυτός είναι ο πολιτισμός και το κεκτημένο της ΕΕ. Σ' αυτόν καταφεύγει στα δύσκολα. Μπορεί σε λίγες μέρες να γιορτάσουν την άλωση της Βαστίλλης, γιατί πρέπει να φλυαρήσουν ανέξοδα. Τα περί Ελευθερίας, Ισότητας και Αδελφότητας θάφτηκαν στο Βατερλό. Οι απόγονοι των Γάλλων επαναστατών είναι η συντήρηση και η αντίδραση της εποχής μας. Ξέρουν πολύ καλά ότι έχουν ξεπεραστεί ιστορικά. Γι' αυτό και ως άλλη Ιερή Συμμαχία, συζητούν και αποφασίζουν διαμελισμούς και κατοχές χωρών. Επιζητούν το στέριωμα μιας εποχής που ιστορικά χαρακτηρίζεται από το όνομα Κουίσλιγκ. Ο λαός είναι εχθρός κι όταν ραγιαδίζει.

Ξέσπασε πάνω σου η ΕΕ, καλή μου Κύπρος. Δε θέλησες την Ανανική διχοτόμηση; Πάρε ευρωενωσιακή. Ναι, το τμήμα της γης, που οι εισβολείς το κατέχουν, πρέπει ν' αναγορευτεί σε νομική οντότητα. Ως άλλη φιλεύσπλαχνη κυρία του πλούτου ελεεί τους πάσχοντες, θέλει να πιστέψουν οι λαοί ότι αυτή είναι η αρχή και το τέλος και κερδισμένος είναι, όποιος τα πάει καλά μαζί της.

Τα συμφέροντα της ΕΕ δεν παρέχουν την πολυτέλεια σεβασμού της Κυπριακής Κρατικής Οντότητας, που επιβλήθηκε, μάλιστα, από τον αγώνα του Κυπριακού Λαού.

Οχι, δεν πρέπει να υποταχθείς. Στην ιστορία οι ήττες, πολλές φορές, είναι οι πιο λαμπρές νίκες. Να σου θυμίσω τη δική μας επανάσταση, τότε που έσκιαζε και το Σουλτάνο η Ιερή Συμμαχία, και την κορυφαία πράξη της, το Μεσολόγγι; Δε χρειάζεται. Αν δεν είχες ιστορική μνήμη, δε θα σεβόσουν τον εαυτό σου και δε θα έλεγες ΟΧΙ. Στην ιστορία, όμως πάντα τα όχι γιορτάζονται.

Θα το γιορτάζουν οι λαοί και το δικό σου όχι, γιατί κι αυτοί ήθελαν να το πουν, αλλά τους πρόλαβες. Γυμνός, λοιπόν, ο Βασιλιάς, όπως αποκαλύπτουν οι πράξεις της ΕΕ.

Τιμή και σεβασμό σ' εσένα που αντιστέκεσαι. Που συντελείς στην αποκάλυψη τι είναι η ΕΒ. Κρατήσουν όρθια. Μπόρα είναι, θα περάσει.


Ιορδάνης Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Κέρι επιστρέφει με ασφυκτικές πιέσεις (2013-06-22 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι ισραηλινές προκλήσεις με εποικισμούς - παρακρατήσεις (2012-12-20 00:00:00.0)
Χρεοκοπημένοι μύθοι (2011-11-29 00:00:00.0)
Ποιο «σχέδιο Ανάν» και ποιες εγγυήσεις (2004-04-24 00:00:00.0)
Οχι, δεν είμαστε όλοι πατριώτες! (2004-04-18 00:00:00.0)
Εγκατέλειψαν την Ηπειρο (2001-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ