Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΗΝΑ 2004
Ο «Ρ» ΜΙΛΑ ΜΕ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
Το άλλο πρόσωπο του αθλητισμού

Ο Ολυμπιονίκης και υφυπουργός Αθλητισμού της Κούβας Αλμπέρτο Χουαντορένα, ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος Ιβάν Πεντρόσο και ο πυγμάχος Μάριο Σεζάρ Μάσα χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, δηλώνουν ότι η Κούβα είναι έτοιμη για διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των Κουβανών αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των Κουβανών αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό
«Η κουβανική αποστολή στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχει με τη θέληση να επιβεβαιώσει τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει ένας λαός, ο οποίος έχει εξασφαλισμένο το δικαίωμα στον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή».

Το να βρίσκεσαι κοντά στους αθλητές από την Κούβα και να μιλάς μαζί τους λίγες μέρες πριν πέσουν στη μάχη των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Οχι μόνο γιατί η αξία τους είναι μεγάλη, αφού άλλωστε βρίσκονται στην κορυφή αθλημάτων όπως η πυγμαχία, το μπέιζμπολ, το άλμα εις μήκος, το βόλεϊ κ.ά. Αλλά πολύ περισσότερο, γιατί ανακαλύπτεις το άλλο πρόσωπο του αθλητισμού. Ενα πρόσωπο χαραγμένο από προσπάθεια, εκπαίδευση, σκληρή προπόνηση και διάθεση για ευγενή συναγωνισμό. Ενα πρόσωπο που δεν είναι αλλοιωμένο από χημικά σκευάσματα και συμβόλαια δισεκατομμυρίων.

Η δέκατη φορά

Η Κούβα συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες για 10η φορά μετά τη νίκη της Επανάστασης. Η Κουβανική αποστολή στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχει με στόχο να επιβεβαιώσει τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει. Μέσα σε 44 χρόνια «του αθλητισμού της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού», όπως αναφέρει η κουβανική αποστολή στη διακήρυξή της, η Κούβα έχει κατακτήσει 51 χρυσά μετάλλια, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τα μετάλλια που έχουν πάρει μέσα σε 100 χρόνια συνολικά όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Από το 1976 η Κούβα περιλαμβάνεται στις 10 καλύτερες χώρες. Γεγονός που αποδεικνύει την προτεραιότητα που έχει ο αθλητισμός στη χώρα. «Φτάνουμε στην Αθήνα με την έκκληση του Φιντέλ μόλις επιστρέψαμε από το Σίδνεϊ να πολλαπλασιάσουμε την αθλητική ποιότητα», λένε οι αθλητές στη διακήρυξή τους και δείχνουν αποφασισμένοι γι' αυτό.

Σκληρή προετοιμασία

Το 70% των αθλητών της αποστολής συμμετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχει προηγηθεί μια σκληρή προετοιμασία σε όλα τα αθλήματα. Στους αγώνες της Αθήνας συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου και οι Κουβανοί αθλητές θα διεκδικήσουν τη νίκη με ταπεινότητα και σεβασμό στον αντίπαλο, προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό τους.

«Πιστοί στις πιο πλούσιες αγωνιστικές μας παραδόσεις και με την πεποίθηση για τη νίκη της πατρίδας μας και με το ανίκητο πνεύμα του ηγέτη μας Φιντέλ Κάστρο, οι 159 αθλητές και όλη η αποστολή θα την εκπροσωπήσουν με πίστη στην ανθρώπινη ποιότητα και το κοινωνικό της σύστημα, έχοντας στη σημαία τους τα ιδανικά της ειρήνης, της φιλίας, της αλληλεγγύης, συμβάλλοντας στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων», τονίζεται στη διακήρυξη των αθλητών.


Ρεπορτάζ:
Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ