Παρασκευή 20 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
«Χορεύοντας» στο Ζάππειο...

Ατύχησαν οι δημοσιογράφοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) προχτές το βράδυ στο Ζάππειο για την «παρουσίαση του έργου» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, από πλευράς ειδήσεων: Αυτές δεν υπήρξαν.

Θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια εκδήλωση να παρουσιαστούν στοιχεία για το πρόγραμμα, το κόστος, μια αξιολόγησή του από πλευράς της κυβέρνησης με βάση τους διακηρυγμένους στόχους και τι τελικά έγινε. Αυτό όμως που προέκυψε ήταν ένα πολιτιστικό δρώμενο στο περιστύλιο του Ζαππείου, «κομμένο» και «ραμμένο» για τους ξένους δημοσιογράφους, τους λίγους τελικά που παραβρέθηκαν αφού και η χρονική στιγμή, εν μέσω Ολυμπιακών, ήταν ακατάλληλη ακόμη και για τέτοιου είδους επικοινωνιακές-προπαγανδιστικές εκδηλώσεις. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα μικρό χορευτικό στο «πνεύμα» της τελετής έναρξης, από την ομάδα «Sinequanon», πλαισιώθηκε με ένα βίντεο για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, κατάλληλο για τη διαφημιστική προώθηση του θεσμού στα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα (το «σπικάζ» ήταν στα αγγλικά) και έκλεισε με την παιδική χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων.

Ο σύντομος χαιρετισμός του προέδρου του ΟΠΕΠ, Σταμάτη Μαύρου, δεν πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό, εκτός από την επανάληψη της κυβερνητικής «καραμέλας», «πολιτισμός για όλους», παρότι τυπικά η Πολιτιστική Ολυμπιάδα λήγει στις 31/12/2004 και κάποια συγκεντρωτικά στοιχεία, έστω κατά προσέγγιση, θα έπρεπε να υπήρχαν. Ακόμη και για τον ίδιο τον Οργανισμό δε βρήκε κάτι να πει, εκτός από το ότι «εντός των προσεχών μηνών»(!) θα ανακοινώσει το πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, δηλαδή το τι θα κάνει για την «προώθηση του ελληνικού πολιτισμού». Θυμίζουμε ότι ο ΟΠΕΠ είναι ΑΕ και, προς το παρόν, εκτός από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα δεν έχει να «επιδείξει» κάτι άλλο. Η δε ανάληψη της διαχείρισης των πωλητηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, που ανήκαν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, από τον ΟΠΕΠ, μόνο στο πλαίσιο της επιχειρηματικής «ευελιξίας» στον τομέα του πολιτισμού - στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του δηλαδή - μπορεί να κριθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ