Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αγαπημένη μας Νικαριά...

Λίγες μέρες η φετινή άδεια. Εφτανε, όμως, ν' ανανεώσει την παλιά γνωριμία με τη Νικαριά και τους ανθρώπους της. Δεμένο το νησί με τα πέτρινα χρόνια, μια και η δοσίλογη δεξιά, μαζί με τον φιλελεύθερο Θεμ. Σοφούλη, έριξε τον Ιούλη του 1947 πάνω στο νησί, για να τους εξοντώσει, 15.000 κομμουνιστές, δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, προκειμένου «ν' αποτρέψει ...τον κομμουνιστικό κίνδυνο»!

Δεκαπενταύγουστο, λοιπόν, στη Νικαριά. Μακριά από την γκλαμουριά της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και τους χορηγούς τους. Το ίδιο όμορφο το νησί, όπως και τότε στην πρώτη γνωριμιά. Γερμένα από το βάρος του καρπού τα φρουτόδεντρα, φορτωμένα τα κλήματα από τα μαύρα σταφύλια. Οι πεζούλες με τα λιόδεντρα να χρυσίζουν στον ήλιο και το Ικάριο πέλαγος να στέλνει την αρμύρα του και την απεραντοσύνη του. Ανοιχτές οι αγκαλιές των ανθρώπων της Νικαριάς να υποδεχτούν τους «ξένους» και να τους αποζημιώσουν, ύστερα από ένα ταξίδι με το «Αίολος Εξπρές», που, καθηλωμένος σ' ένα κάθισμα - 40 ευρώ το εισιτήριο - όπως κι οι άλλοι 990 συνεπιβάτες, άκουγες μόνο από κονσέρβα - γυναικεία φωνή πού θα «πιάσει» το πλοίο. Ολα τώρα γρήγορα και μουγκά. Καταργήθηκαν κι οι θαλαμηπόλοι, που σου 'λεγαν πότε θα φτάσουμε στο λιμάνι. Πήγαινες και στη γέφυρα κι ο καπετάνιος σου μίλαγε για τους φάρους και για τ' αυγουστιάτικα μελτέμια. Απ' τους 25 θαλαμηπόλους, το αλουμινένιο ταχύπλοο έχει 5, κι αυτοί είναι, για να σου δείχνουν πού θα κάτσεις, σαν τους ταξιθέτες των θεάτρων.

Δεκαπενταύγουστο στη Νικαριά. Στο Σκορδουλιάρη, κοντά στο χωριό Χρυσόστομο, φιλοξενούμενος ενός φίλου και συντρόφου απ' την παλιά φρουρά, με μεγάλη κομματική ηλικία, αλλά νέου στην ψυχή και στο μυαλό, του Στρατή Τσαμπή. Απαραίτητη συντροφιά μας, η «ΕΛΠΙΔΑ», το βαρκάκι του Στρατή, που μας εξασφάλιζε την κακκαβιά από χάνους. Το μενού περιλάμβανε και ραστό (1) που ο Στρατής με τις εμπειρίες απ' την παρανομία στα βουνά της Ικαρίας το περιποιόνταν ιδιαίτερα. Το ραστό δεν έχει σχέση με τα ποιμαινόμενα ή λαλητά (2).

Ο δεκαπενταύγουστος σ' όλα τα χωριά της Νικαριάς γιορτάζεται μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο. Το θρησκευτικό μέρος παραχωρεί τη θέση του στις ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων. Τα πανηγύρια οργανώνονται από τους τοπικούς συλλόγους, που έχουν κυρίως κοινωνικό χαρακτήρα. Τη μέρα της γιορτής, στα χωριά στήνονται μεγάλα καζάνια και βράζουν γίδα. Ολοι θα πάρουν για τα σπίτια τους και το βράδυ θα φάνε κατσικάκι τώρα, ψητό στο φούρνο. Οι τιμές είναι «τσιμπημένες», αλλά πάνε για καλό σκοπό. Με τα χρήματα αυτά, θα επισκευαστούν δρόμοι, θα επισκευαστεί το σχολείο, θα βοηθηθούν άποροι συγχωριανοί.

Τα όμορφα, όμως, τελειώνουν γρήγορα. Ξαναγυρίζουμε στην Αθήνα και στα καθήκοντά μας. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες. Οι «μπαταρίες» γιόμισαν για να βγάλουν το δύσκολο και μακρύ δρόμο. Σε λίγο θα γυρίσουν κι οι άλλοι. Θα συναντηθούμε και πάλι στους δρόμους της Αθήνας, κάτω από τα κόκκινα λάβαρα, για να βάλουμε φρένο στους βάρβαρους κι απάνθρωπους εξουσιαστές. Οι άνθρωποι της Νικαριάς θα μας περιμένουν και του χρόνου, προσφέροντάς μας όχι μόνο τις ομορφιές του νησιού τους, αλλά πιότερο την ανθρώπινη, τη συντροφική αγάπη.

1. Ραστό: Αγρια γίδα στα βουνά, που δεν πιάνεται. 2. Ποιμαινόμενα ή λαλητά: Τα κατσίκια που μεγαλώνουν στα μαντριά.


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς βασικές ειδικότητες και νέο μπαράζ απολύσεων μέχρι τέλος του χρόνου (2021-07-29 00:00:00.0)
Το τελευταίο «αντίο» στον Τ. Γεράκη (2011-05-21 00:00:00.0)
Κινηματογραφική «Νικαριά μου» (2010-03-20 00:00:00.0)
Να γίνει μνημείο στον Αϊ - Στράτη (2001-11-04 00:00:00.0)
Υπόδειγμα αγωνιστή και κομμουνιστή (1998-09-18 00:00:00.0)
Προειδοποίηση και από τους θαλαμηπόλους (1997-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ