Κυριακή 22 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΘΗΝΑ 2004
Τα εφτά μετάλλια της Κούβας

Οι πρώτες διακρίσεις των αθλητών που απαρτίζουν την Ολυμπιακή Αποστολή της Κούβας έχουν ξεκινήσει στη διάρκεια της πρώτης βδομάδας. Σκοπός της αποστολής, όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι αθλητές και οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας, είναι να πιαστεί ο στόχος της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ το 2000, όπου το Νησί της Επανάστασης ήταν στην ένατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ο στόχος αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος, με δεδομένο ότι το 70% των αθλητών και αθλητριών παίρνουν μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς, δείγμα και αυτό της συνεχόμενης ανάδειξης νέων που προέρχονται από την αξιόλογη αθλητική υποδομή της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Οι νέοι αθλητές προέρχονται από τα αθλητικά σχολεία και την Ανώτατη Σχολή Αθλητισμού Υψηλών Προδιαγραφών. Είναι αθλητές που δε στηρίζονται σε χορηγούς πολυεθνικές και αγωνίζονται για την πατρίδα και το λαό τους και μόνο.

Η πρώτη συγκομιδή της Κούβας (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), των 7 μεταλλίων περιλαμβάνει 5 χάλκινα και 1 αργυρό στο τζούντο και 1 αργυρό στη σφαιροβολία.

Οι αθλητές που διακρίθηκαν είναι ο Γιορντάνις Αρενσιμπία στα 66 κιλά στο τζούντο ανδρών και οι αθλήτριες του τζούντο Αμαριλίς Σαβόν στα 54 κιλά, Γιουρισλέιντι Λουπετέι στα 57 κιλά, Ντριούλις Γκονζάλεζ στα 63, Γιουρισέλ Λαμπόρντε στα 78 κιλά, Ντάιμα Βελτράν στα +78 κιλά και η Γιουμιλέιντις Κούμπα στη σφαιροβολία.

Στα 52 κιλά η Κουβανέζα Σαβόν την Κυριακή το βράδυ αντιμετώπισε τη Γιαπωνέζα Γιούκι Γιοκοσάβα σε ένα συναρπαστικό αγώνα, που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Πρόκειται για μια αθλήτρια 30 χρόνων, μητέρα ενός παιδιού, που ολοκληρώνει την αθλητική της καριέρα με μια πλούσια συλλογή διακρίσεων: Τρία χάλκινα Ολυμπιακά μετάλλια, ένας παγκόσμιος τίτλος πέρσι, δύο αργυρά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, το 1997 και το 1999, ένα χάλκινο το 1995.

Η Αμαριλίς Σαβόν

Eurokinissi

Η Αμαριλίς Σαβόν
Ο Γιορντάνις Αρενσιμπία στα 66 κιλά πήρε το χάλκινο μετάλλιο επίσης την Κυριακή. Είναι ένας 24χρονος αθλητής που ήδη έχει πετύχει πολλές διακρίσεις. Το 1998 ήταν πρώτος στους Κεντροαμερικανικούς αγώνες στη Βενεζουέλα, πρώτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στην Κολομβία την ίδια χρονιά και επίσης την ίδια χρονιά δεύτερος στους Παναμερικανικούς στον Αγιο Δομίνικο και το 1999 χάλκινο μετάλλιο σε παναμερικανικό τουρνουά στον Καναδά.

Η Γιουρισλέιντι Λουπετέι, στην κατηγορία των 57 κιλών, είναι 23 χρόνων και συμμετείχε πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο τη Δευτέρα. Είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2001 στο Μόναχο και τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Οζάκα της Ιαπωνίας το 2003. Ενώ έχει πολλές πρώτες θέσεις στην κατηγορία της σε διεθνή τουρνουά.

Η χάλκινη Ολυμπιονίκης Ντριούλις Γκονζάλεζ στα 63 κιλά, 31 χρόνων, έχει μια πλούσια αγωνιστική καριέρα. Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα το 1996, στα 56 κιλά, αργυρό μετάλλιο στο Σίδνεϊ το 2000 και χάλκινο στη Βαρκελώνη το 1992. Επίσης πρώτες θέσεις, δεύτερες και τρίτες σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τουρνουά. Είναι η μόνη γυναίκα σε όλη τη Λατινική Αμερική που συμμετείχε σε τέσσερις συνεχόμενες Ολυμπιάδες και έχει κατακτήσει 4 Ολυμπιακά μετάλλια. Οπως η ίδια δήλωσε, η μικρή της κόρη Λορένα της έδωσε δύναμη για να κατέβει και στους φετινούς αγώνες γι' αυτό της αφιέρωσε το χάλκινο μετάλλιο όπως και σε όλο το λαό της Κούβας.

Την Τετάρτη αργυρή Ολυμπιονίκης στέφθηκε η σφαιροβόλος Γιουμιλέιντις Κούμπα με βολή στα 19.59 μέτρα. Είναι 29 χρόνων, ήταν έκτη στο Σίδνεϊ και δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2004 στη Βουδαπέστη με βολή στα 19.34 και πρώτη στο γκραν πρι του 2003 στη Βραζιλία με βολή 18.44.

Η έκτη Κουβανή Ολυμπιονίκης, η Γιουρισέλ Λαμπόρντε προέρχεται επίσης από το τζούντο, στα 78 κιλά, είναι 25 χρόνων και συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα, ενώ έχει δύο συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και πολλές σε τουρνουά.

Η Γιουρισλέιντι Λουπετέι

Eurokinissi

Η Γιουρισλέιντι Λουπετέι
Η Ντάιμα Βελτράν που στέφθηκε την Παρασκευή αργυρή Ολυμπιονίκης είναι 32 ετών και ήταν επίσης αργυρή στο Σίδνεϊ και παγκόσμια πρωταθλήτρια το '97 και το '99.


Ο Γιορντάνις Αρενσιμπία
Ο Γιορντάνις Αρενσιμπία

Η Γιουρισέλ Λαμπόρντε

Eurokinissi

Η Γιουρισέλ Λαμπόρντε

H Γιουμιλέιντις Κούμπα

ICON

H Γιουμιλέιντις Κούμπα

Η Ντριούλις Γκονζάλεζ

Eurokinissi

Η Ντριούλις Γκονζάλεζ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ