Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΙΦΟΣ
Εκδήλωση για τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του 1916

Τους τέσσερις εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στην ιστορική και αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων στη Σέριφο, τον Αύγουστο του 1916, τίμησαν οι κάτοικοι του νησιού το περασμένο Σάββατο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Μεγάλο Λιβάδι, όπου εξελίχθηκαν και τα αιματηρά γεγονότα, και διοργανώθηκε από το Δήμο Σερίφου, το Σωματείο Μεταλλευτών και Οικοδόμων Σερίφου και το Εργατικό Κέντρο Μήλου.

Η απεργία ξέσπασε στις 7 του Αυγούστου του 1916. Στις 24 του Ιούλη είχε δημιουργηθεί το Σωματείο «Εργατών Μεταλλευτών» Σερίφου με αιτήματα την καθιέρωση του 8ωρου, την αύξηση των ημερομισθίων και τη λήψη μέτρων ασφάλειας των εργαζομένων. Στις 21 του Αυγούστου έφτασαν 10 χωροφύλακες στο νησί με εντολή να καταπνίξουν την απεργία. Αμέσως φυλακίστηκε η ηγεσία του Σωματείου και δόθηκε στους εργάτες προθεσμία 5 λεπτών να σταματήσουν τον αγώνα τους. Ακολούθησαν πυροβολισμοί εν ψυχρώ με θύματα τους εργάτες Θεμιστοκλή Κουζούπη, Μιχάλη Ζωίλη, Μιχάλη Μητροφάνη και Γιάννη Πρωτόπαπα με αποτέλεσμα τη γενικευμένη σύρραξη, όπου λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου δύο χωροφύλακες. Η απεργία έληξε με μερική ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών.

Ηταν μια ανοιχτή ταξική σύγκρουση και η εργατική τάξη θρήνησε τέσσερις νεκρούς της. Αυτούς τους ήρωες του ταξικού αγώνα τίμησαν και φέτος οι κάτοικοι της Σερίφου.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο Γιώργος Λιβάνιος, τελευταίος επιζών πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων (τα μεταλλεία έκλεισαν το 1963), απευθύνθηκε στους νεκρούς εργάτες. Οχι μόνο τους τέσσερις, αλλά και όλους αυτούς «που βρίσκονται ακόμη καταπλακωμένοι κάτω απ' το τεράστιο βουλλημέντο στο Μουντάκι και όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στις γαλαρίες», αφού ο εργοδότης «έκανε ληστρική και αρπακτική εκμετάλλευση για να αποκομίζει περισσότερα κέρδη, ρημάζοντας την περιοχή με τεράστια βουλλημέντα, θάβοντας τους εργάτες ακόμη και ζωντανούς».

Στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Σερίφου, Αγγελική Συνοδινού, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικών φορέων. Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Χατζάρας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος χαρακτήρισε «επίκαιρη τη σημερινή εκδήλωση γιατί και σήμερα η εργατική τάξη βιώνει την εκμετάλλευση και τα όσα έχουμε κατακτήσει γίνεται προσπάθεια να τα πάρουν πίσω. Δε θα επιτρέψουμε να το κάνουν γιατί ό,τι κατακτήσαμε έγινε με αγώνες και αίμα και τίποτα δε μας χάρισαν».

Στεφάνια κατέθεσαν το ΚΚΕ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ο Δήμος Σερίφου, το ΕΚ Μήλου, το Σωματείο Μεταλλευτών και Οικοδόμων Σερίφου και άλλοι φορείς. Αμέσως μετά ακολούθησε μουσική παράσταση. Ερμηνεύτηκε ο «Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη απ' τον Β. Κονταξή, ενώ διαβάστηκαν κείμενα απ' τους ηθοποιούς Φ. Παπαχριστοπούλου και Δ. Λάλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ