Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέος κανονισμός για τη διεξαγωγή του εμπορίου στα Κατεχόμενα

Νέο κανονισμό ενέκρινε το «Υπουργικό Συμβούλιο» στα Κατεχόμενα, με βάση τον οποίο θα επιτρέπεται η διεξαγωγή εμπορίου σε περιορισμένη κλίμακα από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές.

Οπως, όμως, προβλέπεται, το εμπόριο υπόκειται σε σωρεία περιορισμών, αφού δε θα επιτρέπεται η μεταφορά στα Κατεχόμενα έτοιμων προϊόντων.

Ο κανονισμός φαίνεται να αντικαθιστά ψήφισμα της ψευδοβουλής, με βάση το οποίο θα επιβαλλόταν «δασμός» στα είδη, που θα μεταφέρονταν μέσω της διαχωριστικής γραμμής στα Κατεχόμενα.

Ο «υπουργός» Οικονομικών και Τουρισμού, Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ, δήλωσε ότι με την εφαρμογή των προνοιών του κανονισμού για την πράσινη γραμμή δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες, τις οποίες έλαβε υπόψη το «Υπουργικό» και ήρε τον κανονισμό, που έθετε περιορισμούς μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων και τον αντικατέστησε με νέο, ώστε «σταδιακά να αρχίσει το εμπόριο». Από το «υπουργείο» θα εκδοθεί κατάλογος για ημικατεργασμένα είδη και πρώτες ύλες, των οποίων η εισαγωγή θα επιτρέπεται στα Κατεχόμενα, χωρίς την καταβολή ΦΠΑ, ενώ για τα ζωικά και γεωργικά προϊόντα θα απαιτείται πιστοποιητικό υγειονομικού ελέγχου.

Σε πρώτη φάση θα επιτρέπεται να αποστέλλονται στα Κατεχόμενα οι πρώτες ύλες ή ημικατεργασμένα υλικά για μεταποίηση σε έτοιμα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια θα «επανεξάγονται» στις ελεύθερες περιοχές.

Δίνοντας παράδειγμα για τη νέα διευθέτηση, ο Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ είπε ότι δεν επιτρέπεται να εισάγονται πουκάμισα, αλλά ύφασμα, που θα μετατρέπεται σε πουκάμισα και θα επιστρέφεται στις ελεύθερες περιοχές χωρίς την καταβολή ΦΠΑ. «Οι κανονισμοί», πρόσθεσε, «θα επεκταθούν μετά την έγκριση από την ΕΕ κανονισμών για απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα».

Υποστήριξε, ωστόσο, πως κάποιοι περιορισμοί είναι αναγκαίο να υπάρχουν, έως ότου «ανοίξουν» τα λιμάνια του ψευδοκράτους, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η οικονομία στα Κατεχόμενα.

Εξάλλου, ο «πρωθυπουργός», Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι με την έγκριση του κανονισμού της ΕΕ για το απευθείας εμπόριο θα επιλυθούν πολλά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, όπως η «παρεμπόδιση» της χρήσης του λιμανιού της Αμμοχώστου για εμπορικούς σκοπούς. Ο κ. Ταλάτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Σεπτέμβρη, όταν θα συζητείται ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του τουρκοκυπριακού κλιμακίου στη Διερευνητική Επιτροπή για διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων, Ρουστέμ Τατάρ, επιβεβαίωσε ότι η επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής καθυστερεί λόγω διαφωνιών ως προς το πού θα πρέπει να γίνουν οι εξετάσεις DNA για ταυτοποίηση των λειψάνων, που θα εκταφούν.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτεί να γίνονται οι εξετάσεις στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, ενώ οι Τούρκοι ζητούν να μετατραπεί το Ινστιτούτο σε δικοινοτικό, προκειμένου να αποδεχτούν να γίνονται σ' αυτό οι εξετάσεις. Οι Τούρκοι ζητούν όπως μέχρις ότου γίνει αυτό, οι εξετάσεις να διεξάγονται στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση αποδέχεται να λειτουργεί το Ινστιτούτο ως δικοινοτικό Ιδρυμα, αλλά δεν αποδέχεται τις αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συμμετοχή σ' αυτό.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση

Συνεχίζεται στη Λευκωσία η αντιπαράθεση, με αφορμή τη συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» της βουλευτή του ΔΗΣΥ Καίτης Κληρίδη, η οποία κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και το ΑΚΕΛ ότι ευθύνονται για τη μη επίλυση του Κυπριακού.

Η κ. Κληρίδη, με χτεσινές δηλώσεις της επανέλαβε τις θέσεις της, προσθέτοντας ότι κατέληξε στη διαπίστωση αυτή, αφού αξιολόγησε όλα τα δεδομένα πριν και μετά το δημοψήφισμα του Απρίλη. Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτοντας «ανέφικτους στόχους», φανερώνει ότι δεν επιθυμεί λύση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τα κόμματα της συμπολίτευσης για απραξία και για παραπλάνηση του λαού.

Επανέλαβε, επίσης, την κατηγορία της ότι και το ΑΚΕΛ ευθύνεται για τη μη λύση, αφού υποστηρίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού απέρριψε τις κατηγορίες της κ. Κληρίδη, τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές και αντίθετες με τις θέσεις όλων των κομμάτων ακόμα και του δικού της. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε λιποτάκτησε από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του έναντι του κυπριακού λαού και πρόσθεσε ότι και τώρα θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα εργαστεί για το καλό της Κύπρου. Είπε, επίσης, ότι οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να σφυρηλατούν την ενότητα και όχι το διχασμό.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Καίτης Κληρίδη είπε ότι «το δραματικό συμπέρασμα είναι ότι αυτές οι θέσεις απηχούν τη συναγερμική ηγεσία, αφού οι κύριοι Αναστασιάδης, Χάσικος, Πουργουρίδης και Αβέρωφ προέβησαν σε διαφορετικές περιπτώσεις σε ανάλογες δηλώσεις». Η ηγεσία του ΔΗΣΥ, είπε ο κύριος Κλεάνθους, συντάχθηκε με τον κ. Ταλάτ στη γνωστή θέση ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δε θέλει λύση του Κυπριακού. Βρισκόμαστε, είπε, μπροστά σε φαινόμενο πολιτικού ντοπαρίσματος.

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η κ. Κληρίδη εκφράζει τις προσωπικές της απόψεις και πρόσθεσε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν. Ομως, επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έχει στρατηγική στο Κυπριακό. Είπε, επίσης, ότι οι αντιπαραθέσεις δε βοηθούν στην κοινή στόχευση, που είναι η επούλωση των πληγών που άνοιξαν το 1974. Ο κύριος Νεοφύτου τόνισε πως αυτό που απαιτείται είναι η ενότητα και η αξιοποίηση των συγκυριών που παρουσιάζονται στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ