Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συμβουλές» από τραπεζίτες

Στην πρώτη γραμμή των «μεταρρυθμίσεων» που σχεδιάζουν οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Ενας από τους παράγοντες που πιέζουν για την ταχύτερη αλλαγή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος στα κράτη - μέλη είναι οι μεγάλες τράπεζες και οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Και οι δύο ζητούν ζεστό χρήμα στα ταμεία τους και εποφθαλμιούν συστηματικά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα Citigroup Global Markets, από τις μεγαλύτερες του κόσμου, ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ «περισσότερα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των χωρών της Ζώνης του ευρώ, και κυρίως την επέκταση των ιδιωτικών προγραμμάτων συνταξιοδότησης».

H Citigroup αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια πολλές κυβερνήσεις χωρών της Ζώνης του ευρώ (περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας) έχουν κάνει βήματα για τη μερική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι πρόσφατες εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔNT) και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OOΣA), πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα προκειμένου «να αποφευχθεί η μακροπρόθεσμη επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης».

Στα μέτρα που ζητούν οι τραπεζίτες και οι ασφαλιστές περιλαμβάνονται και αυτά που θα πρέπει «να περιορίσουν το δικαίωμα για πρόωρη συνταξιοδότηση, να διευκολύνουν την πρόσβαση σε συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και να προσαρμόσουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε πιο ευέλικτα σχήματα απασχόλησης και καριέρας».

Δε χρειάζεται να πούμε ότι οι συστάσεις και οι συμβουλές των τραπεζιτών βρίσκουν ευήκοα ώτα στην ΕΕ. Εξάλλου το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι στην πρώτη θέση της ατζέντας των συζητήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ