Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Χιλιάδες στρατιώτες στο Νταρφούρ θέλει ο Ανάν...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την σημαντική αύξηση του αριθμού αφρικανικής (ίσως και πολυεθνικής;) στρατιωτικής δύναμης στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν και την αποστολή της στην περιοχή το «ταχύτερο δυνατόν» για την «προστασία των αυτοχθόνων» και την ειρήνευση στην περιοχή, προτείνει στη νέα έκθεση που απέστειλε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ανεπαρκείς» τους (έως τώρα) χειρισμούς της σουδανικής κυβέρνησης του Ομάρ Αλ Μπασίρ στο Νταρφούρ, σημειώνοντας: «Η σουδανική κυβέρνηση δε στάθηκε ικανή να αφοπλίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των αραβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, ούτε να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των πολιτών του Νταρφούρ... Επιπλέον, η σουδανική κυβέρνηση δεν έχει διεκπεραιώσει τις βασικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι της διμερούς συμφωνίας» που είχε συνάψει με τον ΟΗΕ τον τελευταίο Ιούλη.

3.000 στρατιώτες στο Νταρφούρ;

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΓΓ του ΟΗΕ, που επικαλέστηκαν χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ φέρεται να συνεργάζονται ήδη με εκείνους της Αφρικανικής Ενωσης και να μελετούν σχέδιο για αύξηση ή μετασχηματισμό της σημερινής δύναμης των 80 στρατιωτικών παρατηρητών της Αφρικανικής Ενωσης που έχουν σταλεί στο Νταρφούρ υπό την «προστασία» 150 στρατιωτών από τη Ρουάντα και άλλων 155 από τη Νιγηρία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προτείνουν η αποστολή να συγκροτείται από 3.000 στρατιώτες και άλλους 1.000 αστυνομικούς.

Ωστόσο, η σουδανική κυβέρνηση έχει επίμονα αντιταχθεί σε ένα σχέδιο αύξησης της στρατιωτικής αποστολής (είτε της Αφρικανικής Ενωσης, είτε του ΟΗΕ) στο Νταρφούρ δίχως τη συναίνεσή της (πολύ περισσότερο εάν το ζήτημα τεθεί επιτακτικά - με την έννοια «αναπόφευκτων» διεθνών απειλών για την επιβολή κυρώσεων»)...

Η πρώτη αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να καταγραφεί σήμερα κατά την αναμενόμενη συνεδρίαση του σώματος αναφορικά με το Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ