Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
Εκατοντάδες μαθητές όμηροι σε σχολείο

Αδηλη η κατάληξη της νέας κρίσης

Συγγενείς των παιδιών έξω από το σχολείο

Associated Press

Συγγενείς των παιδιών έξω από το σχολείο
ΜΠΕΣΛΑΝ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Η «βδομάδα τρόμου» που ζούσε η Ρωσία κορυφώθηκε χθες: Ομάδα που εκτιμάται από τις αρχές ότι αποτελούνταν από 17 ενόπλους ζωσμένους εκρηκτικά κατέλαβαν εξ εφόδου το σχολείο Ν1 στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας στις 08.00, παίρνοντας ως ομήρους από 200 έως 400 μαθητές, καθηγητές και γονείς, την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Μέχρι το βράδυ επικρατούσε σύγχυση, όσον αφορά στις ακριβείς λεπτομέρειες της νέας κρίσης - το σχολείο πολιορκούνταν από ρωσικές ειδικές δυνάμεις, που δεν είχαν ακόμη επέμβει, ακούγονταν διαρκώς πυρά κι επικρατούσε αγωνία για μια επιχείρηση απελευθέρωσης και μια «παράπλευρη» σφαγή, όπως όταν Τσετσένοι αυτονομιστές είχαν καταλάβει θέατρο στη Μόσχα το 2002 και είχαν βρει το θάνατο 129 όμηροι και 41 Τσετσένοι αυτονομιστές.

Η ρωσική πολιτική ηγεσία κινούνταν για τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη για να εξεταστεί το ζήτημα. Την ίδια στιγμή, φέρονταν να είχαν αρχίσει «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στις αρχές και τους οπλοφόρους, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους.

Ο προσωρινός απολογισμός της κρίσης έως χθες βράδυ έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς, έναν εκ των ενόπλων και 8 πολίτες, εκ των οποίων οι 7 εξέπνευσαν μετά τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία, και περίπου 10 ακόμη τραυματίες. Οι «τρομοκράτες», όπως τους χαρακτηρίζουν οι αξιωματούχοι της Μόσχας και της Βόρειας Οσετίας, ανάμεσά τους και γυναίκες, μετέφεραν τους ομήρους στο γυμναστήριο του σχολείου. Αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες, σχετικά με τον ακριβή αριθμό των μαθητών και των ενηλίκων, καθηγητών και γονέων, που δραπέτευσαν: Η Pravda, στη διαδικτυακή της έκδοση, έκανε λόγο για 1 μαθήτρια, το Radio Free Europe για έως και 50. Υπήρχαν πληροφορίες πως απελευθερώθηκαν 15 μαθητές. Η είδηση διαψεύστηκε από τον Ρουσλάν Αγιάμοφ, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Οσετίας.

Ο στρατός σε ετοιμότητα

Associated Press

Ο στρατός σε ετοιμότητα
Το ποιοι είναι και τι θέλουν οι οπλοφόροι αποτελεί άλλο ένα αίνιγμα. Στα ειδησεογραφικά πρακτορεία κυκλοφορούσαν διάφορες εκδοχές. Κατά το Ρόιτερς, ζήτησαν την απελευθέρωση αυτονομιστών που κρατούνται στην Ινγκουσετία. Κατά το Ιταρ - Τας, αξίωσαν πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την αιματοβαμμένη Τσετσενία. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως ο επικεφαλής του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών Καζμπέκ Ντζαντίγιεφ δήλωσε πως οι καταληψίες «θα σκοτώνουν 50 παιδιά για κάθε νεκρό μαχητή τους... και 20 παιδιά για κάθε τραυματία».

Γονείς των παιδιών που κρατούνταν έστειλαν βιντεοταινία, με έκκλησή τους προς τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να εκπληρώσει τα αιτήματα των τρομοκρατών» - πράγμα που φάνταζε εξαιρετικά απίθανο.

Τα δύο επεισόδια της Τρίτης και της Τετάρτης - η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε μια γυναίκα σε σταθμό του μετρό της Μόσχας με 10 νεκρούς και 50 τραυματίες, κι η κατάληψη του σχολείου στην Μπεσλάν, αντίστοιχα -, που ήρθαν μετά τη διπλή αεροπορική τραγωδία των «Τουπόλεφ», μοιάζουν να θέτουν στη ρωσική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία το ερώτημα, κατά πόσον είναι επαρκής η πολιτική τους. Για τον Ρώσο υπουργό Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ, πάντως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα: «Στην ουσία, κηρύχτηκε πόλεμος εναντίον μας, στον οποίο ο εχθρός είναι αθέατος και δεν υπάρχει μέτωπο».

Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης διεκδίκησε μια οργάνωση με το όνομα Ταξιαρχίες του Ισλάμ [Al-Islambouli Brigades] - η ίδια, μάλλον μυστηριώδης, οργάνωση, είχε διεκδικήσει την ευθύνη για τη συντριβή των «Τουπόλεφ» με τους 90 νεκρούς, που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιχείρησε να συνδέσει με την «αλ Κάιντα», αλλά και την απόπειρα δολοφονίας του νέου Πακιστανού πρωθυπουργού Σαουκάτ Αζίζ.

Η υπόσχεση Πούτιν το 2000 πως θα «συνέτριβε» τους Τσετσένους αυτονομιστές - μια, κατά εκτιμήσεις, «μικρή» ομάδα που σέρνει τον πληθυσμό της Τσετσενίας και της Ρωσίας σε έναν όλο και πιο αιματηρό πόλεμο - αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ψευδεπίγραφη.

Ο Πούτιν, που επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής με τον Γάλλο Πρόεδρο Σιράκ και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ - στους οποίους υποσχέθηκε αυξημένες ενεργειακές εξαγωγές - πραγματοποιούσε έκτακτη σύσκεψη, με τον επικεφαλής της FSB και τον υπουργό Εσωτερικών. Σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια Λίνα Σομπόνινα, που μίλησε στο Aljazeera, οι ρωσικές αρχές εμφανίζονταν πεπεισμένες ότι αντιμετωπίζει ανθρώπους του Τσετσένου αυτονομιστή ηγέτη, Σαμίλ Μπασάγιεφ.

Το «γαϊτανάκι» του αίματος
  • 31 Αυγούστου 2004: 10 νεκροί από επίθεση στο σταθμό Ρίζκαγια του μετρό της Μόσχας.
  • 24 Αυγούστου 2004: 90 νεκροί από τη σχεδόν ταυτόχρονη πτώση δύο αεροσκαφών «Τουπόλεφ», που αργότερα ανακαλύφθηκε ότι οφειλόταν σε εκρηκτικά.
  • Μάης 2004: Ο Τσετσένος Πρόεδρος Καντίροφ πεθαίνει σε έκρηξη στο στάδιο του Γκρόζνι.
  • Φλεβάρης 2004: 39 νεκροί σε επίθεση στο μετρό της Μόσχας.
  • Δεκέμβρης 2003: 44 νεκροί σε έκρηξη τρένου στη Στάβροπολ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ