Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επαφές για τους ομήρους, παραφωνία, πάλι, ο Αλάουι

Συντρίμμια από αυτοκίνητο της αστυνομίας, σε κάποιο δρόμο της Βαγδάτης

Associated Press

Συντρίμμια από αυτοκίνητο της αστυνομίας, σε κάποιο δρόμο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Δίαυλο επικοινωνίας με τους απαγωγείς των δύο Γάλλων δημοσιογράφων Ζορζ Μαλμπρινό και Κριστιάν Σεσνό έχει βρει, όπως διατείνεται, η αντιπροσωπεία του γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης που μετέβη, χθες, στη Βαγδάτη. Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ισλαμιστικών Οργανώσεων Γαλλίας, Φουάντ Αλάουι, συνάντησε την Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων του Ιράκ, το ανώτατο σουνιτικό όργανο.

Ο Φουάντ Αλάουι, όπως και οι άλλοι ηγέτες της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας, κάλεσαν τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να υπακούσουν στο νόμο που απαγορεύει τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων μέσα στα σχολεία, καθώς χθες ήταν η πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς. Σε αντίθεση με προηγούμενες τοποθετήσεις τους, οι ηγέτες της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας προέτρεψαν τους πιστούς να «φανούν πρώτα πολίτες και μετά θρησκευτικά υποκείμενα» και διευκρίνισαν ότι μόλις ξεπεραστεί η παρούσα κρίση με την ομηρία των 2 Γάλλων δημοσιογράφων, το θέμα θα ξανατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ο υπεύθυνος των τεμενών του Παρισιού, Νταλίλ Μπουμπακέρ, υποστήριξε ότι θα ήταν «τρομερά αρνητικό να εκτελεστούν οι 2 δημοσιογράφοι, γιατί θα δοθεί πρόσχημα στους ρατσιστές και στους ξενόφοβους».

Παράλληλα, με την αντιπροσωπεία, εντός Ιράκ φέρεται να δρα και ειδική μονάδα των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών με στόχο τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των 2 ομήρων, ενώ η γαλλική διπλωματία έχει κερδίσει, πράγματι, τις εντυπώσεις, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη του συνόλου των αραβικών ηγεσιών και των ισλαμιστικών οργανώσεων. Χθες, μάλιστα, 2 Παλαιστίνιοι από τη Βηθλεέμ προσφέρθηκαν να ανταλλάξουν τους εαυτούς τους με τους 2 Γάλλους δημοσιογράφους ως «έκφραση ευγνωμοσύνης για τη συμπαράσταση που έχει δείξει η Γαλλία, τόσο στον παλαιστινιακό σκοπό, όσο και στον αραβικό κόσμο».

Μοναδική παραφωνία, για άλλη μια φορά, στην ομόθυμη και ομόφωνη στάση του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου όλων των αποχρώσεων, ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Βαγδάτη», που πρόσκειται στον Ιρακινό δοτό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, δημοσίευμα που εντείνει το θόρυβο και τις υποψίες σχετικά με το ρόλο του Αλάουι στην όλη υπόθεση. Η εφημερίδα επικρίνει σφοδρά τη γαλλική ηγεσία και τον Ζακ Σιράκ, τονίζοντας ότι «η απαγωγή είναι απόρροια της άρνησης της Γαλλίας να συμμετάσχει στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ. Είναι η λογική συνέπεια των αλλεπάλληλων αρνήσεων που προέβαλε κάθε φορά που παρουσιαζόταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάποια πρόταση για παροχή βοήθειας στο Ιράκ».

Και η κατοχή συνεχίζεται

Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στους 2 Γάλλους δημοσιογράφους, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τη «δράση» τους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή για πολλοστή φορά στη Φαλούτζα, υποτίθεται για να πλήξουν «πιθανά κρησφύγετα του πρωτοπαλίκαρου της «αλ Κάιντα» Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 6. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στο γειτονικό Ραμάντι, ανάμεσα σε αντάρτες και σε Αμερικανούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 11. Στη Βαγδάτη, άγνωστοι γάζωσαν το αυτοκίνητο του Τσέχου πρέσβη, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Την ίδια ώρα, η οργάνωση «Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ», που κατά τις κατοχικές δυνάμεις ελέγχεται από τον Ζαρκάουι, ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε 3 Τούρκους οδηγούς που κρατούσε ομήρους. Επίσης, η κουβεϊτιανή εταιρία, της οποίας 7 οδηγοί απελευθερώθηκαν προχθές, επιβεβαίωσε ότι έδωσε και 1 εκατομμύριο δολάρια λύτρα στους απαγωγείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ