Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συγκέντρωση αντίστασης

Στην πλατεία Κοραή, στις 7 Μάη, στις 10.30 το πρωί, η ταξική συγκέντρωση στην πόλη

Να ξεχυθούν στους δρόμους, να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» στην πρωτομαγιάτικη πανεργατική συγκέντρωση, που θα γίνει στις 7 Μάη, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Κοραή, καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά . Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής τονίζεται: «Το εκλογικό αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε με τη χρησιμοποίηση των πιο βρώμικων - εκβιαστικών μέσων ψηφοθηρίας και χειραγώγησης, δεν παραγράφει τη λαϊκή αγανάκτηση και δεν μπορεί να εξωραΐσει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής, των υπαλλήλων των πολυεθνικών, ντόπιων και ξένων».

Στον Πειραιά, όπως αναφέρεται, η ανεργία ξεπέρασε το 20%, η φτώχεια και η ανασφάλεια βασανίζουν χιλιάδες οικογένειες. Οι ναυτεργάτες διώχνονται από τα καράβια, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη συρρικνώνεται, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έκλεισαν, όπως κλείνουν και χιλιάδες ακόμα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξεπουλούν το λιμάνι. «Οι κυβερνητικές ψευτοϋποσχέσεις - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - περί 300.000 θέσεων εργασίας και "κοινωνικού κράτους" αποτελούν μια ακόμα ψηφοθηρική απάτη». Σημειώνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών για να σαρώσει θεμελιακά εργατικά, λαϊκά δικαιώματα. «Στοχεύει - συνεχίζεται - στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, της πλήρους απασχόλησης, του 8ωρου, στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, στην ένταση της λιτότητας, στο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας».

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα - καταλήγει η ανακοίνωση - δίνει τη μάχη για όλα τα λαϊκά προβλήματα, της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, της νεολαίας. Καταδικάζει και αντιπαλεύει αποφασιστικά το ρατσισμό και την ξενοφοβία, υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι εξελίξεις απαιτούν το δυνάμωμα της ενότητας δράσης της εργατικής τάξης, το συντονισμό με άλλα λαϊκά στρώματα, την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου, που θα συγκρουστεί οργανωμένα με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και θα ανοίξει τον άλλο δρόμο, το φιλολαϊκό δρόμο της ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας».

ΕΣΚ Καπνεργατών

Κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να αντισταθεί στην προσπάθεια αλλοίωσης της ταξικής του συνείδησης και του ατομικισμού, που τον εξωθούν κυβέρνηση και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, απευθύνει η ΕΣΚ Καπνεργατών, ενόψει και του φετινού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της Συντονιστικής των Σωματείων στον Πειραιά.

Η ΕΣΚ σημειώνει ότι έχει θεμελιώδεις διαφορές με τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), καθώς «ο συμβιβασμός δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την εργατική τάξη, έστω και αν ονομαστεί ρεαλισμός».

Καταλήγοντας σχετικά με τον κλάδο, υποστηρίζει την ανάγκη να παρθούν μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής, να εφαρμοστεί η κλαδική πολιτική με ευθύνη του αναβαθμισμένου δημόσιου φορέα ΕΟΚ - Τσιγάρου, να μην μετακινηθούν τα εργοστάσια από τον Πειραιά κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ