Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Πύρρειος» ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.-

Μέσα σε δυσαρέσκειες, αντιπαραθέσεις, απειλές και αβεβαιότητα ορκίστηκε, χτες, η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, υπό τον Τζουλιάνο Αμάτο, του οποίου η παραμονή στην πρωθυπουργία δεν αποκλείεται, όπως ειρωνικά σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, να διαρκέσει μόλις λίγες μέρες, αν όχι ώρες. Η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους βουλευτές και τους εκπροσώπους των 8 συγκυβερνώντων κομμάτων, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, κάθε άλλο παρά κλίμα αρμονικής συνεργασίας θύμιζε, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διαδικασία της εξασφάλισης ψήφου εμπιστοσύνης στο 630μελές Κοινοβούλιο.

Κρίση ταυτόχρονη με την ορκωμοσία της φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του, μέχρι πρότινος, υπουργού Οικονομικών Τζουλιάνο Αμάτο. Οπως κατέστη σαφές, το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν να συγκυβερνήσουν, για τους επόμενους μήνες μέχρι την άνοιξη του 2001, τα 8 κόμματα, που συμμετείχαν και στην κυβέρνηση του Μάσιμο ντ' Αλέμα, δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη σφοδρή επιθυμία τους να κρατήσουν μακριά από την εξουσία το δεξιό κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια», του μεγιστάνα των ΜΜΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και τους ακροδεξιούς συμμάχους του.

Τα προβλήματα έγιναν εμφανή, ήδη, από την τελετή της ορκωμοσίας. Από τις 23 θέσεις των υπουργών, η μία παρέμεινε κενή, καθώς ο Εντο Ρόντσι, των Πρασίνων, αρνούνταν να αναλάβει, μέχρι την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιμένοντας στην προτίμησή του για το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις για τον ξεπέρασμα του συγκεκριμένου προβλήματος αλλά και της γενικής δυσαρέσκειας που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, συνεχίζονταν, μέχρι το βράδυ, με αμείωτη ένταση, καθώς επίκειται η κρίσιμη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εξασφαλίσει με άνεση την ψήφο της πλειοψηφίας της Γερουσίας. Η κατάσταση, όμως, φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολη στο Κοινοβούλιο, όπου υπό την προϋπόθεση ότι οι Πράσινοι θα στηρίξουν, τελικά, την κυβέρνηση όπως έχουν πει, ο Αμάτο θα εξασφαλίσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, 318-320 από τις 620 κοινοβουλευτικές ψήφους. Την τραγελαφική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η 58η μεταπολεμική ιταλική κυβέρνηση, άμα τη γεννήσει της, μοιάζει να απολαμβάνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τόνιζε, χτες, ότι «έχοντας ως μοναδικό σκοπό την απομάκρυνση της Δεξιάς από την εξουσία, η κυβέρνηση Αμάτο έχει πεπερασμένη ημερομηνία λήξης».

Πάντως, όσον αφορά σε αυτή καθεαυτή τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά σε σύγκριση με την κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάσιμο ντ' Αλέμα. Τα πρόσωπα παραμένουν τα ίδια και έχουν, απλώς, αλλάξει χαρτοφυλάκια, ενώ σταθερός στο υπουργείο Εξωτερικών παρέμεινε ο Λαμπέρτο Ντίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ